Universitatea Oradea si Institutul de Biotehnologie din Szeged „fermenteaza” un proiect european pentru bioetanol

Universitatea Oradea si Institutul de Biotehnologie din Szeged „fermenteaza” un proiect european pentru bioetanol

Universitatea din Oradea (UO) este leader al proiectului „O noua metoda si un sistem inovativ de monitorizare in timp real a procesului de fermentatie”. Partenerul ungar este Institutul pentru Biotehnologie „Bay Zoltán” – Szeged. Proiectul gandit pe perioada februarie 2012 – iulie 2013 are un buget aprobat de 325.705 euro din care UE asigura 276.849 euro prin fonduri FEDR.

Esenta proiectului este de a se utiliza biosenzori optici pentru monitorizarea in timp real a reactiei de hidroliza a glucidelor si de fermentare etanolica in timpul productiei de bioetanol si vin, in scopul imbunatatirii eficientei productiei de bioetanol si calitatii vinurilor.
UO va dezvolta noua metoda si va crea biosenzorii optici, iar Institutul din Szeged va testa si valida metoda

Detalii a oferit ieri managerul de proiect Alina-Maria Caraban de la Departamentul de Chimie al Facultatii de Stiinte a UO.

Cercetari deja premiate

Potrivit acesteia, inca din anul 2000 s-au efectuat la UO cercetari despre masuratori cu laser, in timp real, a sistemelor biochimice, de catre o echipa de universitari de la Departamentele de Chimie, Mecatronica, Fizica si Medicina. Echipa formata din Alina-Maria Caraban, Georgeta Gavris, Tarca Radu-Catalin, Tarca Ioan si Sanda-Monica Filip a si realizat un stand complet integrat pentru masurarori enzimatice in timp real, care a fost brevetat si premiat cu argint la Salonul International de Inventica, Pro Invent – Cluj-Napoca 2012.

Noua metoda cu biosenzori va permite interventii rapide in timpul procesului tehnologic, in vederea cresterii randamentelor tehnologice, a calitatii produselor finite si evitarea riscurilor de productie.

„Metodele clasice de control al calitatii dau informatii aproximative despre procesul de fermentatie si hidroliza, doar la anumite intervale de timp, si nu sunt capabile de a anticipa sau preveni riscurile biochimice sau microbiologie. Prin urmare, in situatii critice, produsul final este compromis”, a explicat Alina Maria Caraban de ce se oteteste uneori vinul.
De ce bioetanol?

In Europa, productia de bioetanol este modesta comparativ cu state de pe alte continente. Ca atare, Asociatia Europeana pentru Bioetanol promoveaza extinderii bazei de materii prime regenerabile pentru obtinerea de bioetanol. Iar normele UE intrate in vigoare la 1 iulie 2009 impun un procent de bioetanol de 4% in benzina.

In Ungaria sunt sase producatori de bioetanol din porumb, unul aflat in localitatea Kaba din judetul vecin Hajdu Bihar. Insa toti agentii economici din ambele tari, care utilizeaza procese biotehnologice sunt beneficiari (in)directi ai rezultatelor proiectului de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *