„Poluatii” de la Mediu: Comisarii de la Garda au fost interceptati targuind spagile ca la piata

„Poluatii” de la Mediu: Comisarii de la Garda au fost interceptati targuind spagile ca la piata

De ani de zile, Oradea e intoxicata, periodic, ori de mirosul fecalelor provenit de la crescatoria de porci de la marginea orasului ori de putoarea borhotului necuratat de la fabrica de zahar. Haldele clandestine de gunoaie au rasarit prin judet ca ciupercile dupa ploaie, balastierele exploatate barbar rod albiile si malurile apelor si darama diguri… La Garda de Mediu, insa, comisarii pusi sa sanctioneze nerespectarea legislatiei din domeniu au alte probleme: colectarea selectiva. A spagilor.

Cinci comisari de mediu, in frunte cu seful lor, Gheorghe Ratiu, un inspector al Agentiei pentru Protectia Mediului si trei oameni de afaceri au fost pusi saptamana trecuta sub invinuire pentru fapte de coruptie, in urma unei anchete a procurorilor DNA Oradea, care au reusit sa probeze cel putin 10 cazuri in care functionarii au abuzat de pozitiile lor si au stors intreprinzatorii de bani, inchizand ochii la nereguli pentru a-si umple propriile buzunare…

O spaga dupa alta

Ancheta procurorilor DNA si a ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie a fost declansata pe 18 ianuarie. La inceput doar impotriva comisarului Gheorghe Ratiu (fost sef al Garzii de Mediu Bihor intre 2007-2010, iar apoi, din iunie 2012, dupa debarcarea PDL-istului Calin Mocan, repus provizoriu in functie) si a colegului sau, Gabriel Varga, pe vremuri politist la Serviciul Pasapoarte. Cei doi fusesera denuntati de Kovacs Barnabas, patronul Beatrix Fer Com SRL Sacuieni, o firma profilata pe colectarea de fier vechi, caruia ii cerusera 1.000 lei pentru a-l „ierta” ca nu avea fise de evidenta a deseurilor, act obligatoriu in baza reglementarilor in vigoare.

In timpul cercetarilor, in curusl carora au efectuat filaje, interceptari telefonice si ambientale, procurorii aveau sa descopere ca cei doi comisari isi facusera un obicei din masluirea actelor de control, motiv pentru care au decis prelungirea anchetei. N-a durat mult, iar cei doi au comis-o din nou. Pe 24 februarie, au verificat o benzinarie a firmei Functionalis SRL Les, inchisa pentru renovare, obligandu-l pe administratorul Florin Feier sa le arate autorizatia de mediu pe care – evident – acesta nu o avea. Ca sa-i „imbuneze”, barbatul i-a poftit sa se intoarca dupa deschidere, pentru „un plin”. Varga a acceptat, iar dupa o saptamana, sora acestuia, inspectorul principal Mihaela Pop, ofiter de relatii internationale la Cabinetul sefului Politiei Bihor, a venit sa incaseze „comisionul”: 20 de litri de benzina.

Dai cat ai, dar nu-i de-ajuns

Febra spagii nu s-a oprit aici. Pe 29 februarie, „echipa de soc” Ratiu-Varga a descins la o spalatorie auto abia deschisa in Draganesti de un localnic, Alin Tripa. Desi fusesera deja informati telefonic ca omul avea autorizatia de mediu aprobata la sediul APM Bihor si trebuia doar sa-si ridice documentul, comisarii au fortat nota si i-au pretins sa le arate actul. Cum nu-l avea la el, Ratiu i-a cerut 800 lei ca sa nu-l amendeze, acceptand cu greu cei 200 lei oferiti de patronul care se scuza ca nu avea mai multi. „Asta-i spaga? Bani de Nurofen!…”, s-a plans Ratiu la plecare, cand a trebuit sa imparta banii cu Varga.

Pe drumul spre Oradea, comisarii s-au oprit apoi, pentru o „completare”, la pensiunea firmei Chiaburu Turism SRL, administrata tot in Draganesti de Hermina Lupas, unde au descoperit ca aceasta nu tinea evidenta gestiunii deseurilor, abatere sanctionata cu o amenda intre 5.000 si 10.000 lei. Ca s-o ierte, cei doi i-au cerut femeii sa dea cat considera, dar „atentia” s-a dovedit jignitor de mica de vreme ce, imediat dupa ce au iesit din cladire si au numarat banii, s-au intors si i-au mai cerut un supliment, plecand in final de la pensiune cu 1.800 lei.

„Bun si asa”

Aceeasi problema, lipsa documentelor pentru gestionarea deseurilor, a fost invocata doua luni mai tarziu, cand Varga s-a intors la Beius cu colegul sau, Mugur Popa, de asta data la benzinaria firmei Timdai SRL, patronata de Ioan Toma. Ca sa-l ierte de amenda, cei doi au pretins 1.000 lei, din care au primit doar 700. „Bun si asa”, au zis functionarii, in timp ce-si imparteau banii in masina.

Cand nu avea partener de incredere, Varga lua banii pe ascuns. Procurorii au aflat ca asa se intamplase si in septembrie 2010, in timpul unui control la Oramil Impex Oradea. Desi verificarile le-a facut impreuna cu comisarul Alin Salajan, descoperind ca produsele vandute nu erau etichetate conform normelor legale, Varga a negociat de unul singur cu patroana Craciun Florica o spaga de 1.000 lei.

Anul acesta, pe 11 septembrie, comisarul a repetat figura intr-un control facut impreuna cu comisarul Radu Radovet la vopsitoria Vitrerom SRL, gasita fara documente pentru gestionarea deseurilor, iar spaga, tot de 1.000 lei, si-a bagat-o in buzunarul propriu.

„Victime colaterale”

Cercetarile DNA au scos la iveala ca Ratiu si Varga au cooptat si alte persoane in hora spagilor. Printre „complici” se numara Adrian Popa, patronul firmei Evolight Oradea si director economic al Proges SRL, respectiv inspectorul Laura Rosca de la APM Bihor. Ratiu i-a cerut patronului Popa sa completeze, iar functionarei sa semneze o nota de constatare in beneficiul unei firme din Campani, Adri Plus SRL, care voia sa acceseze fonduri europene.

Aceasta achizitionase utilaje in baza unui proiect FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) si, ca sa obtina ultima transa de bani, trebuia sa ateste cu un act oficial impactul pe care folosirea respectivelor utilaje il are asupra mediului. Echipamentele se aflau insa la un punct de lucru din judetul Timis, nu in Campani, acolo unde trebuiau folosite, iar pentru a „rezolva” problema patronul Edgar Herbeck a apelat la amicul sau, Adrian Popa.

La randu-i, acesta l-a sunat pe comisarul Ratiu, care i-a sarit imediat in ajutor. Impreuna cu Varga si inspectorul Laura Rosca, Ratiu s-a prezentat la sediul Proges, unde s-a intocmit pe loc nota de constatare ceruta in favoarea firmei din Campani. Evident, fara ca vreunul sa fi vazut utilajele acesteia nici macar in poze, ca sa-si poata da cu parerea in cunostinta de cauza despre impactul lor asupra mediului, adica asupra nivelului de poluare cu noxele produse.

Contracte prin telefon

O alta isprava a comisarului Gheeorghe Ratiu este legata de fabrica de incaltaminte Reropam din Santion, unde, pe 21 februarie 2012, in timpul unui control facut de comisarii de mediu Alin Salajan si Florentin Musca, s-a descoperit ca firma care gestiona deseurile periculoase ale fabricii, Ecosafe SRL, isi desfasura activitatea fara vreun contract legal intocmit. Constienta ca risca o amenda usturatoare, de peste 15.000 lei, administratoarea fabricii, Claudia Dan, si-a sunat „pila” de la Garda, pe comisarul Ratiu, iar acesta a rezolvat problema rapid, caci in scurt timp administratorul Ecosafe, Bruncsak Tamas, a trimis prin e-mail un contract semnat, stampilat si antedatat noiembrie 2011.

Tot Ratiu a musamalizat si controlul pe care comisarii Viorel Mihalceanu si Sorin Tamas l-au facut pe 9 aprilie 2012 la Remat System SRL, firma de colectare a deseurilor. In timpul verificarilor, cei doi descoperisera ca societatea nu avea autorizatie de mediu pentru colectare, dar si ca numeroasele masini casate aduse la depozitul acesteia in cadrul Programului Rabla nu erau pastrate in conditii corespunzatoare. In astfel de cazuri, amenzile incep de la 40.000 lei, iar firma e obligata sa-si suspende activitatea pana la obtinerea aprobarilor, chestiuni pe care comisarii le-au adus la cunostinta patronului, Vasile Zach.

La finalul controlului, insa, cei doi comisari n-au mai intocmit niciun proces-verbal, pentru ca afaceristul a apelat la Ratiu, iar acesta le-a cerut sa inchida ochii. Ceea ce s-a si intamplat.

Multi cu multe bube

Cu ce sume s-a ales Ratiu de pe urma interventiilor, procurorii nu au reusit sa stabileasca. Chiar si asa, dovezile stranse impotriva lui si ale colegilor sai au fost considerate suficiente pentru a-i pune pe toti sub invinuire. Seful Garzii e acuzat de trei fapte de luare de mita, doua cazuri de abuz in serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, o fapta de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, plus trei fapte de fals intelectual.

Fata de subalternul sau, Gabriel Varga, procurorii au strans o salba de dovezi pentru sapte fapte de luare de mita, trei de abuz in serviciu contra intereselor publice si patru de fals intelectual. Comisarul Mugur Popa este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual, Viorel Mihalceanu si Sorin Tamas pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual, iar Laura Rosca pentru fals intelectual.

In dosar au fost invinuiti si cei trei oameni de afaceri implicati in invarteli: Adrian Popa, acuzat de instigare la fals intelectual, Bruncsak Tamas si Claudia Dan, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Razbunarea lui Mocan?

Miercurea trecuta, Ratiu si Varga au fost retinuti, iar joi arestati pentru 29 de zile. Comisarul Popa a primit interdictie de a parasi localitatea, celelalte sase persoane fiind cercetate in stare de libertate. In ciuda probelor adunate impotriva lor, atat in fata procurorilor, cat si ulterior, in fata judecatorilor, Ratiu si Varga s-au declarat nevinovati, victime ale unei razbunari venite din partea fostului sef al Garzii de Mediu, Calin Mocan. Care, zic ei, si-ar fi razbunat mazilirea prin denunturi formulate impotriva lor.

„Eu n-am pretins si primit in viata mea vreun ban de la nimeni. Sunt nevinovat. Dar functionarii au devenit precum sacii de box, loviti din toate partile!”, a filozofat Ratiu in fata judecatoarei care analiza cererea de arestare formulata de procurori pe numele lui. Varga a spus-o, insa, de-a dreptul. „E razbunare politica din partea fostului sef Calin Mocan. O facatura!”, a spus el, aducand ca argument cazul Oramil, unde colegul sau Alin Salajan, care daduse declaratii impotriva sa, initial a spus ca nu a vazut ca el sa fi luat bani, pentru ca ulterior memoria sa-i fie improspatata de Mocan. „Mocan i-a spus lui Salajan ca eu as fi luat bani, iar Salajan a declarat ca atare la procurori, dar nu m-a vazut el facand asta. Daca e asa, poate vom face si noi cateva denunturi”, a amenintat Varga cu trimitere spre PDL-ist.

Suparati ca au ajuns dupa gratii, Ratiu si Varga au si anuntat in fata judecatorilor ca sunt hotarati sa-si dea demisiile si sa nu mai lucreze niciodata la stat. O razbunare care, cu siguranta, nu sperie pe nimeni…


SEFUL CEL SFĂTOS
Mocan le-a spus: „Mai copii, orasul e mic si se afla”

Interpelat de BIHOREANUL in legatura cu „turnatoriile” de care il acuza fostii subalterni, Calin Mocan (foto), fost sef atat la Agentia pentru Protectia Mediului cat si apoi la Garda de Mediu, sustine ca nu are nicio implicare. Asta chiar daca, zice el, obiceiurile penale ale acestora erau de notorietate. „Veneau oamenii pe holurile institutiei sa strige dupa ei. Au venit si la mine, nu o data. Le-am atras atentia saptamanal sa se opreasca: „Mai copii, vin agentii economici sa se planga de voi, ma suna oamenii… Orasul e mic si se aude, se afla…”. Dar nu m-au ascultat. Iar institutiile statului nu dorm…”, a comentat Mocan, fara sa mai adauge ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *