Schimbarile climatice aduc sfarsitul lumii. Ce spune singurul expert roman care a contribuit la elaborarea raportului care va fi publicat in 2013

0
545
Este acesta adevăratul sfârşit al lumii? Ce spune singurul expert român care a contribuit la elaborarea raportului care va fi publicat în 2013
Este acesta adevaratul sfarsit al lumii? Ce spune singurul expert roman care a contribuit la elaborarea raportului care va fi publicat in 2013

Schimbarile climatice sunt devastatoare, sunt facute de mana omului si vor conduce la dezechilibre energetice ireversibile, arata datele noului raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbarile Climatice(IPCC), dat pe surse de site-ul Think Progress.

Parti ale raportului IPCC au fost preluate pe diverse bloguri care au ca tema schimbarile climatice, dar si pe unele bloguri ale scepticilor. Unul dintre capitolele care a generat discutii este cel cu numarul 14, in care se sustine ca Soarele are un rol mult mai mare decat s-a crezut pana acum in schimbarea climatica.

Profesorul Steve Sherwood, directorul centrului de cercetare in schimbarile climatice de la Universitatea „New South Wales”, din Sydney, si autor al acestei parti din raport, a declarat pentru ABC News ca informatiile din capitolul dat publicitatii au fost trunchiate si ca ideea cum ca razele cosmice ar avea un rol esential in schimbarea climatica este ridicola.

Reactie IPPC: mai sunt 31.422 de comentarii de analizat

In mod oficial, raportul IPCC trebuia dat publicitatii in 2013. Dupa aparitia informatiilor in mediul online, reprezentatii IPCC de la Geneva au afirmat ca raportul nu este gata si ca regreta aparitia acestora in avans.

Expertii explica faptul ca partea din raport aparuta online, care se refera la Baza Fizica, nu este terminata pentru ca autorul capitolului respectiv urmeaza sa analizeze cele 31.422 de comentarii pe care le-au facut 800 de experti si 26 de guverne. „Echipa de autori se va intruni din nou intre 13 si 19 ianuarie 2013 in Hobart, Tasmania, pentru a raspunde comentariilor primite”, se arata in comunicatul IPCC. Expertii mai spun ca partile raportului fac parte dintr-un ansamblu si pot crea confuzii daca sunt detasate.

Roxana Bojariu: raportul va fi facut public la 15 martie 2013

Roxana Bojariu, singurul expert roman care lucreaza in Grupul I al raportului IPCC, privind stiinta schimbarii climei a explicat pentru gandul ca „este regretabila publicarea acestei versiuni preliminare a raportului pe bloguri neautorizate”. Scurgerile aparute in mediul online au vizat tocmai raportul Grupului Ial IPCC.

„Procesul de scriere al raportelor IPCC este unul laborios, transparent si proiectat astfel incat concluziile finale sa fie complete si corecte, dupa ce trec mai multe etape de validare. Fiecare dintre cele trei versiuni preliminare sta la dispozitia expertilor desemnati de guverne si a celor ce se autodeclara experti interesati, pentru a face comentarii”, a spus Bojariu.

Expertul in schimbari climatice mai spune ca, pana la 15 Martie 2013, in raport se mai pot include si analiza lucrari care au acceptul pentru publicare in alte reviste stiintifice, raportul fiind facut public oficial la finalul lui 2013. Pana atunci, insa, orice text preliminar nu va fi recunoscut de autorii lui. Roxana Bojariu sustine ca acesta va cuprinde un nou capitol cu tematica „predictibilitatea climatica si proiectiile climatice pe termen scurt, pana in 2035-2040”.

„Introducerea aceastei noi tematici este un raspuns la cererile societatii pentru a avea informatii necesare adaptarii la schimbarea climatica. E nevoie sa vedem ce se intampla si in viitorul apropiat, pentru a planifica, bine informati, o dezvoltare durabila a societatii. Pana acum eram obisnuiti sa aflam ce se intampla peste 100 de ani, dar pentru factorii de decizie important este sa stie si ce se intampla peste un deceniu”, a spus Bojariu.

Ea a mai spus ca noul raport a fost realizat pe baza unei noi generatii de modele climatice.

„In ceea ce priveste particularitatile raportului al V-lea, in comparatie cu cele precedente, ceea ce va pot spune este ca avem acum la dispozitie o noua generatie de modele climatice regionale si globale si un numar impresionant de experimente numerice care vor putea contribui la limitarea incertitudinilor privind proiectiile climatice viitoare”, a concluzionat expertul IPCC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.