Executivul european a reamintit intr-un comunicat ca joi expira termenul limita pentru conformarea la normele UE privind depozitarea deseurilor in Uniunea Europeana care nu respecta standardele in domeniu si reglementarile de diminuare a cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate.
„Comisia Europeana a scris tuturor statelor membre pentru a le reaminti obligatia care le revine si pentru a aduna date privind gradul de respectare a normelor. In cazul in care se constata o incalcare a legislatiei, statele respective ar putea fi actionate in justitie”, se arata in comunicatul CE.
Depozitele de deseuri care nu respecta standardele reprezinta un pericol pentru sanatatea cetatenilor si pentru mediu, deoarece pot genera in aer emisii si mirosuri, pot polua solul si apa si pot contamina panza de apa freatica.
De asemenea, CE precizeaza ca, incepand din 16 iulie, statele membre trebuie sa reduca la jumatate fata de nivelul din 1995 volumul de deseuri municipale biodegradabile trimise la depozitele de deseuri, prin transformarea lor in compost sau incinerarea cu recuperare de energie.
In plus, in 2016, tarile UE trebuie sa reduca nivelurile de astfel de deseuri cu 65% fata de cele din 1995.
Totusi, mai multe state membre, printre care si Romania, au primit o perioada de derogare de patru ani. In 2010, acestea trebuie sa reduca cu 25% fata de nivelurile din 1995 si sa atinga obiectivul de reducere cu 50% pana in 2013.
„Depozitele de deseuri care nu sunt bine gestionate si care nu sunt controlate reprezinta un pericol pentru sanatatea umana si pentru mediu. De astazi, acestea ar trebui sa dispara. Statele membre au avut opt ani la dispozitie pentru a se asigura ca depozitele de deseuri de pe teritoriul lor respecta standardele UE. Este de datoria lor sa garanteze cele mai inalte niveluri de protectie pentru cetateni si pentru mediu”, a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
Romania a negociat termene prelungite, dar cu obiective anuale de indeplinit
Bulgaria, Polonia si Romania beneficiaza de termene prelungite, cu obiective anuale descrescatoare privind volumul de deseuri depozitate in unele amplasamente care nu respecta normele. Romania are inca 101 depozite neconforme care trebuie inchise si a negociat perioada cea mai indelungata pentru a se conforma – 16 iulie 2017. Polonia are 305 depozite de inchis, pana la 31 decembrie 2011, iar Bulgaria are 14 depozite, a caror activitate trebuie sistata pana la 31 decembrie 2014.
In prezent, Comisia monitorizeaza respectarea normelor in intreaga UE. Daca exista amplasamente nationale care continua sa functioneze fara a respecta standardele europene, Comisia va avea in vedere actionarea in justitie a statelor membre in cauza.
De altfel, Comisia a deschis recent actiuni in justitie impotriva Spaniei, Frantei, Italiei, Irlandei si Greciei, iar Curtea Europeana de Justitie a concluzionat ca acestea nu si-au respectat obligatiile legate de eliminarea deseurilor.
Deseurile biodegradabile reprezinta circa 40% din deseurile municipale in intreaga Europa.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a admis joi ca se asteapta ca procedura de infringement in acest domeniu sa fie declansata, insa in intervalul de un an si jumatate cat dureaza aceasta, el spera ca Romania ar putea scapa de sanctiunile impuse de Curtea Europeana de Justitie, in cazul in care Comisia Europeana deschide proces.
Pana la 16 iulie 2009, Romania trebuia sa inchida 78 de depozite municipale neconforme, insa in cazul a 59 dintre acestea (76%) nu au fost gasite solutii pentru inchidere. De asemenea, Romania mai are doua restante la acest capitol din perioada 2006-2007.
Sursa: Cotidianul