Producatorii de vin organic (ecologic) vor putea sa foloseasca, incepand cu recolta din 2012, termenul de ‘vin bio’ pe etichetele lor

0
460
Incotro? De la porcii fara colesterol la vin ecologic
Incotro? De la porcii fara colesterol la vin ecologic
Vin bio

Producatorii de vin organic (ecologic) vor putea sa foloseasca, incepand cu recolta din 2012, termenul de ‘vin bio’ pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF), transmite miercuri Comisia Europeana intr-un comunicat.

Conform noului regulament, care va fi publicat in Jurnalul Oficial in saptamanile viitoare, etichetele care vor contine termenul de ‘vin bio’ vor trebui sa poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organica utilizat in UE, precum si codul organismului de certificare, si trebuie sa respecte totodata si celelalte norme de etichetare a vinului, precizeaza Agerpres.

Comisia noteaza ca, desi exista deja norme pentru ‘vinul produs din struguri organici’, acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin. Sectorul vinicol ramasese singurul nereglementat in intregime de normele UE privind agricultura organica in temeiul Regulamentului 834/2007.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a salutat elaborarea noului regulament. „Sunt incantat ca am cazut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important sa stabilim norme armonizate care sa garanteze o stacheta clara pentru consumatorii care sunt din ce in ce mai interesati de produsele organice. Ma declar multumit ca am elaborat o serie de norme care permit o diferentiere clara intre vinul obtinut prin metode conventionale si cel obtinut prin metode organice, intocmai ca si in cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri ca ‘vinul bio’ este produs conform unor norme mai stricte”, a afirmat el, citat in comunicatul Comisiei Europene.

Executivul UE precizeaza ca noile norme sunt mai transparente si faciliteaza recunoasterea produsului de catre consumatori. Ele vor contribui la o mai buna functionare a pietei interne si la consolidarea pozitiei ‘vinurilor bio’ din UE pe piata internationala, unde multi alti producatori (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizeaza pachetul legislativ referitor la agricultura organica in UE, care acopera de acum toate produsele agricole.

Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) si stabileste substantele permise pentru obtinerea vinurilor organice, asa cum sunt definite in Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea pietei comune (OPC) vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfitilor din vinul organic trebuind sa fie cu cel putin 30-50 mg/l mai mic decat la vinul obtinut prin metode conventionale (in functie de continutul de zahar rezidual).

Astfel, continutul maxim de sulfiti ar urma sa fie de 100 mg/l la vinul rosu (150 mg/l pentru vinul produs in mod conventional) si 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l in cazul vinului produs in mod conventional), cu o diferenta de 30 mg/l in cazul in care continutul de zahar rezidual depaseste 2g/l.

In afara acestui subansamblu de specificatii, se aplica si normele vinicole generale definite in regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe langa respectarea acestor practici, ‘vinul bio’ trebuie desigur sa fie obtinut din struguri organici, mai noteaza CE.

Pana acum nu existau norme sau definitii la nivelul UE care sa aiba ca obiect ‘vinul bio’. Numai strugurii pot fi in prezent certificati ca produse organice, singura mentiune permisa fiind cea de ‘vin obtinut din struguri organici’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.