Copacii sunt considerati drept adevarate curiozitati ale naturii.
Sase copaci din Resita sunt plini de lalele. Asta nu pentru ca cineva s-ar fi chinuit sa le urce la cei 3-4 metri altitudine ai copacilor, ci pentru ca au inflorit.
Monument al naturii, arborele cu lalele este o raritate pentru Europa, pentru ca el creste predominant in Orient si America de Nord.
Totusi, cu multi ani in urma, un anonim a reusit sa aclimatizeze sase arbori de lalea in oraselul siderurgic. Doi dintre arborii de lalea sunt in Parcul „Pescarus” din Lunca Pomostului, alti doi in parcul din fata Grupului Scolar Tehnic,un altul in „Parcul Copilului” si unul chiar in fata sediului SRI.
Au devenit monumente ale naturii pentru arbori
In aceasta dimineata, resitenii care au trecut prin parcurile din Lunca Pomostului au putut admira lalele care au inflorit in… arbori. Asta pentru ca au inflorit „copacii cu lalele” la Resita. Descoperiti chiar elevii de la Grupul Scolar „Stefan Anghel”,care nu au ratat ocazia de a se fotografia cu arborii miraculosi si de a admira frumoasele lalele.
Elevii au demarat, in urma cu patru ani, un proiect pentru ca acesti arbori speciali sa fie declarati monumente ale naturii si au pus fiecarui asemenea copac o tablita cu detalii despre arbore. „Arborele cu lalele este unul de talie mare. In locurile lui de bastina, adica tinuturile din America de Nord, ajunge la 40 de metri. Are frunzele in forma de lira, plasate in lobi, doi cate doi”, spun naturalistii. Se gasesc si exemplare care au mai multi lobi, dar slab conturati.
Toamna, frunzele se coloreaza in galben intens sau in aramiu. Florile sunt verzui daca sunt privite din afara, dar au si zone de portocaliu in interiorul bobocului abia deschis si care arata ca o lalea.
Arborele cu lalele este unul de talie mare. In locurile lui de bastina, adica tinuturile din America de Nord, ajunge la 40 de metri. Are frunzele in forma de lira, plasate in lobi, doi cate doi.”
Cum arata floarea
In interiorul florii se afla ovarul compus, precum si antenele cu polen de o culoare galben deschis. Florile arborelui de lalea au un parfum suav, usor astringent, dar care nu se simte decat in imediata lor apropiere. Infloresc la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie. Prefera locuri cu clima moderata, desi suporta bine si ingheturile din Romania, dar pe perioada de crestere este mai bine sa fie protejat. Pana la deschiderea masiva a florilor, bobocii sunt greu de reperat deoarece au culoarea asemanatoare cu a frunzelor tinere.