Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, 25 de ani de la infiintare

Frumusetea pelicanilor pe marcile postale romanesti Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, 25 de ani de la infiintare Romfilatelia readuce in prim plan bogatia patrimoniului natural al Romaniei, prin introducerea in circulatie a unei emisiuni de marci postale dedicate speciilor de pelicani din tara noastra, ca parte a unei tematici mai largi privind fauna ocrotita din rezervatiile…

Citește mai departe

PROTEST Coalitia pentru Mediu: Guvernul mandateaza Parlamentul sa incalce legea

Cele 69 de organizatii membre ale Coalitiei pentru Mediu din Romania (CMR) protesteaza vehement impotriva legii speciale privind exploatarea miniera de la Rosia Montana si cere Guvernului retragerea de urgenta a acesteia. Totodata, organizatiile membre CMR se solidarizeaza cu protestele din Piata Universitatii, Bucuresti si din alte orase din Romania si isi sfatuieste membrii si…

Citește mai departe

Rosia Montana – cronica unei tradari anuntate

Natiunea romana a fost obisnuita, de aproximativ sase decenii, sa accepte umilinte si tradari. In mlastina tradarilor de tot felul – fonduri europene fraudate, buget national jefuit, privatizari impotriva interesului national, falimentarea sistemului de sanatate, distrugerea scolii romanesti etc. – scandalul Rosia Montana reprezinta doar o mizerie in plus runcata pe obrazul natiunii noastre. Daca…

Citește mai departe

Alburnus Maior: „Guvernul a decis: companiile miniere sunt mai presus de lege”

Rosia Montana – Guvernul a votat marti in sedinta proiectul de Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere Romania. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul Romaniei, la initiativa Guvernului, se pregateste sa voteze in timp record un proiect devastator pentru Romania. Legea speciala…

Citește mai departe
Premii, excursii ?i colectare de PET-uri de Ziua Dun?rii

A patra editie a Conferintei academiilor dunarene: Coridorul verde al Dunarii

Convorbire cu acad. Cristian Hera, vicepresedinte al Academiei Romane Recent, Aula Academiei Romane a gazduit cea de a patra editie a Conferintei academiilor dunarene avand ca tema „Stiinta si strategia europeana pentru Dunare si regiunea Dunarii“, organizata de Academia Romana si Academia Europeana pentru Stiinte si Arte. Cum ati participat si la editiile precedente, va…

Citește mai departe

Siturile Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras amenintate de 33 microhidrocentrale

Cele mai mari amenintari pentru situl de importanta comunitara Muntii Fagaras si cel de protectie speciala avifaunistica Piemontul Fagaras, administrate de Ocolul Silvic Rasinari si Ocolul Silvic Izvorul Florii (Avrig), sunt cele 33 de microhidrocentrale, din care aproximativ jumatate sunt deja construite in vaile acestor munti, iar restul se afla in diferite stadii de proiect….

Citește mai departe

Copacii cu lalele au inflorit

Copacii sunt considerati drept adevarate curiozitati ale naturii. Sase copaci din Resita sunt plini de lalele. Asta nu pentru ca cineva s-ar fi chinuit sa le urce la cei 3-4 metri altitudine ai copacilor, ci pentru ca au inflorit. Monument al naturii, arborele cu lalele este o raritate pentru Europa, pentru ca el creste predominant…

Citește mai departe

Propuneri pentru impozitarea diferentiata a padurilor si supraimpozitarea celor obtinute abuziv si a constructiilor amplasate in padurile cu functii speciale de protectie

Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania si Federatia pentru Apararea Padurilor propune ca in actualele conditii de criza economica si financiara padurile si vegetatia forestiera sa fie impozitate diferentiat si prioritar sa fie supraimpozitate cele obtinute abuziv, precum si constructiile amplasate in padurile cu functii speciale de protectie. 1. Supraimpozitarea padurilor obtinute abuziv si a…

Citește mai departe

Dr. Peter Oostveen: „In Germania sau Franta, un proiect ca Rosia Montana nu ar fi posibil”

Presedintele asociatiei „Heritage”, partener UNESCO, din Bucuresti „Proiectul Rosia Montana a putut fi angajat aici, pentru ca Romania este una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana in care mai poti face lucruri ilegale, folosindu-te de interpretarea legilor”. Doctorul Peter Oostveen este un chirurg olandez naturalizat in Romania. Povestea venirii sale la Bucuresti este scurta, dar…

Citește mai departe

Sute de saci de gunoi au fost stransi in cadrul actiunii „Saptamana curateniei in Delta Dunarii”

Sute de saci de gunoi au fost stransi, ii perioada 31 august – 4 septembrie, in cadrul unei actiuni de ecologizare in Delta Dunarii la care au participat angajati ai Asociatiei Romane a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD), transmite corespondentul NewsIn. Actiunea de igienizare „Saptamana curateniei in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii” a fost organizata cu…

Citește mai departe

Saptamana curateniei in Delta Dunarii

Saptamana curateniei in Delta Dunarii a debutat cu o actiune de igienizare in zona Sulina si va continua pana la data de 4 septembrie. Astazi, angajatii Administratiei Rezervatiei Delta Dunarii vor curata zona canalului Mila 36 si zona economica a Grindului Chituc. Fara ATV-uri in Delta Miercuri, o echipa de agenti ecologici se va deplasa…

Citește mai departe

Starea padurilor din Romania, cauzele distrugerii acestora

Romania este singura tara din Europa in care suprafata padurilor se reduce in permanenta, iar ritmul defrisarilor il depaseste pe cel din tarile africane. Situatia dezastruoasa a padurilor din ultimii ani este confirmata de fotogramele realizate de N.A.S.A., utilizate in cercetarile stiintifice de Boston University in colaborare cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice –…

Citește mai departe

Plantele si animalele, extinctie si invazie

„Perturbarea factorilor de mediu intr-o maniera drastica are efect direct asupra evolutiei fiintelor vii, initial asupra capacitatii acestora de adaptare si ulterior asupra capacitatii de supravietuire, putand constitui, in cazuri extreme, factori de eliminare a anumitor specii din retelele trofice cu consecinte drastice asupra evolutiei biodiversitatii la nivel local si cu impact la nivel general”,…

Citește mai departe

Despre batrani – Opinii ecologice

Articol de Casian Balabasciuc Cine nu-i are, sa si-i cumpere, graieste o zicala isteata. Batranii simbolizeaza intelepciunea, cumpatarea,echilibrul. O viata inseamna acumulare, experienta, edificare si evolutie. Iar toate acestea sunt la fel valabile atat pentru oameni cat si pentru celelalte vietuitoare. Privesc resemnat cum o alee de arbori falnici si vigurosi a cazut secerata de…

Citește mai departe

Parcul dendrologic de la Simeria, in paragina

Parcul dendrologic de la Simeria, infiintat in gradinile castelului Gyulay, este intr-o avansata stare de degradare Rezervatia contine o serie de specii exotice rare.Considerat unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din lume, parcul de la Simeria a fost infiintat la inceputul secolului al XVIII-lea, in jurul castelului nobiliar Gyulay din vechiul sat Biscaria,…

Citește mai departe

Mediul natural si Romania

Romania are un nivel ridicat al biodiversitatii, precum si sisteme ecologice intacte. Vastele teritorii din Delta Dunarii, densitatea mare a carnivorelor mari si suprafetele largi acoperite cu paduri din Muntii Carpati sunt unele dintre cele mai semnificative si mai cunoscute aspecte ale bogatiei capitalului natural al Romaniei. Ecosistemele naturale si seminaturale din Romania reprezinta aproximativ…

Citește mai departe