Un colt de salbaticie in mijlocul orasului

Singurul delfinariu din Romania si primul din Sud-Estul Europei se afla in Constanta si face parte din Complexul Muzeal de stiinte ale Naturii alaturi de Planetariu si Observator, Acvariu, o Microrezervatie si o expozitie de pasari exotice. Schimbarile de decor si nu numai in cadrul Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii au inceput sa apara odata cu demararea proiectului de modernizare a Delfinariului si a Acvariului. Refacera salii expozitionale a Acvariului este prima lucrare in aproximativ 50 de ani facuta in acea cladire.

Directorul Complexului, domnul Decebal Fagadau, va incepe in aceasta toamna un nou proiect de transformare a Microrezervatiei intr-o Micro-Delta Dunarii. Microrezervatia a intrat in circuit public in anul 1985 si se intinde pe o suprafata de patru hectare dintre care doua hectare reprezinta luciu de apa cu vegetatie palustra. In momentul de fata aceasta se afla intr-o stare deplorabila deoarece nu s-au mai facut lucrari de reabilitare de foarte mult timp. In acest sens a fost facut un prim pas prin restaurarea exteriorului morii de vant, interiorul urmand sa fie reabilitat luna aceasta, domnul director Decebal Fagadau considerand ca acesta „este un lucru de bun simt”. Acesta doreste sa ofere vizitatorilor o imagine mai reala a felului in care erau uscati sacii cu grane, felul in care functionau palele si cum se ajungea la produsul finit: faina.

Moara dateaza din anul 1918 si a functionat in comuna Visina din judetul Tulcea, fiind achizitionata de conducerea Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii in anul 1980. Lucrarile pentru modernizarea Microrezervatiei vor continua prin constructia unei cherhana, precum si crearea unui colt al apicultorului. Se doreste impletirea vietii in salbaticie cu cea domestica. Se va realiza un staul dobrogean unde vor habita merinosi de Palas considerati o adevarata valoare a tinutului. In proiect mai sunt incluse si doua turnuri de observatie pentru pasari de-o parte si de cealalta a lacului natural aflat in microrezervatie. In momentul de fata aceasta adaposteste avifauna acvatica (pelicani, lebede, rate si gaste salbatice), avifauna terestra (fazani, pauni) si mamifere (cerbi lopatari, capriori, muflorni, etc.). Mare parte din aceste exemplare sunt considerate monumente ale naturii si specii foarte rare cu o reprezentare tot mai redusa in biotopurile naturale.

Adaposturile vor fi redimensionate si aranjate logic pentru ca animalele sa se afle intr-un mediu similar celui salbatic in care acestea cresc si se dezvolta. Se doreste renuntarea la traditionalele gratii, animalele avand posibilitatea de a trai intr-o semicaptivitate. Aceste adaposturi vor fi construite in mare parte din lemn, piatra si stuf, redand atat o imagine a habitatului cat si un spatiu in care vietuitoarele se pot simti in largul lor. De asemenea, stuful din partea sudica a rezervatiei va fi scos, el fiind inlocuit de arbori, arbusti si gard viu. Rolul acestora este de a antifona Micro – Delta Dunarii deoarece aceasta este foarte aproape de bulevard, dar si de a pastra un climat propice pentru plantele si animalele ce se vor regasi acolo. In partea Nordica a microrezervatiei se va pune stuf pentru a incuraja cuibaritul pelicanilor si pentru a proteja de vant rezervatia.

Este necesar sa mentionam ca majoritatea speciilor vor fi specifice Deltei Dunarii, proiectul avand ca scop descoperirea frumusetii si salbaticiei Deltei, avand un rol educativ atat pentru copii cat si pentru adulti. Micutii pot vedea mediul in care traiesc animalele din Delta, analizand atat fauna, cat si flora. De asemenea, se doreste popularea lacului cu pesti, incercand sa se creeze un izvor natural ce va avea rolul de a improspata apa in permanenta. Se intentioneaza ca acest cadru natural sa devina nu doar o zona de vizitare ci si una de relaxare si chiar agrement, de petrecere a timpului liber intr-un mod educativ si placut.

Decebal Fagadau are planuri mari in ceea ce priveste Complexul Muzeal de stiinte ale Naturii, in locul fostului Muzeu al Marii va fi o expozitie de flori de mina. Directorul promite ca anul viitor sa se desfasoare doua expozitii surpriza ce vor creste adrenalina si vor incanta privirile vizitatorilor. Parcul din fata Planetariului va „suferi” si el lucrari de modernizare, se va construi un sistem de irigatii ce va acoperi fiecare centimetru patrat. Aleile vor fi de trei feluri: de acces, de promenada si de relaxare, menite sa adaposteasca vizitatorii pe perioada oricarui anotimp.

” Parteneriate
Complexul Muzeal de stiinte ale Naturii este o institutie foarte solicitata din punctul de vedere al parteneriatelor. Exista deja 52 de scoli care au incheiat un parteneriat cu scop educativ: cursuri de geografie, protectia mediului si stiinte ale naturii. Complexul a fost afiliat la Reteaua Nationala a Muzeelor, dar si la Asociatia Balcanica de Mediu (Balkan Environmental Association – B. E. N. A.). Potrivit domnului Fagadau curand va fi inaugurat la Constanta Biroul International pentru stiinte ale Naturii B. E. N. A. Acesta se va ocupa de campanii de cercetare si de protejare a speciilor.

” Aspecte educationale
Implicarea activa in programele de voluntariat face ca iubitorii de animale sa poata participa la hranirea supravegheata a acestora incadrandu-se in dieta stabilita pentru fiecare specie. S-a initiat un Centru de salvare pentru adapostirea si punerea in carantina a exemplarelor aduse de diverse persoane, cu precadere in sezonul rece.

Sursa: Romania libera, Dobrogea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *