Rezervatia ecologica Nahuel Huapi, cel mai vechi parc din Argentina

Parcul argentinian dateaza din anul 1903, cand teritoriul respectiv a fost donat de un descendent al conchistadorilor, Perito Francisco Pascasio Moreno. Pescuitul, jocul de golf, plimbarile cu barca pe lac si drumetiile sunt numai cateva dintre atractiile parcului situat la poalele Muntilor Anzi.

Parcul National „Nahuel Huapi” din Argentina atrage anual mii de turisti din toata lumea, veniti in acest colt de lume ca sa respire aer curat. Situat la poalele Muntilor Anzi, parcul e cel mai vechi din Argentina, fiind infiintat inca din anul 1934. El se intinde pe 7.050 km² si ajunge pana la granita cu statul Chile. Cel mai mare oras al parcului e San Carlos de Bariloche, o adevarata cetate a eco-turismului. Datorita pozitionarii sale, orasul San Carlos de Bariloche e considerat poarta de intrare in regiunea lacurilor patagoniene. Pornind din acest loc, turistii urmeaza traseele marcate de catre administratorii Parcului „Nahuel Huapi” si fac excursii pe circuitul Chico, unde se pot vizita obiective precum Swiss Colony, Cerro Lopeo, Vila Llao Llao si Lookout Point.

Apoi, urmeaza un popas catre Cerro Cathedral, care e principalul centru de schi. Pe timp frumos, turistii pot practica inotul, caiacul, windsurfingul sau plutaritul. Administratorii parcului spun ca zona e faimoasa pentru fauna salbatica, alcatuita mai ales din specii rare. De asemenea, in parc pot fi vazute soiuri deosebite de flora, precum coniferul patagonian, un copac inalt de 40-60 de metri, care atinge grosimi de pana la 5 metri in diametru.
Pensiunile denumite dupa speciile rare

De altfel, multe dintre locurile de odihna de aici au fost denumite dupa speciile de plante care le reprezinta. De exemplu, Hotelul Llao Llao poarta numele unei specii de fungus care creste pe copacii de nire si coihue, specifici zonei Patagoniei.

La fel, hotelul Huemul a fost numit dupa cerbul cu acelasi nume. Huemulul e o specie de cerb care traieste numai in Argentina si Chile. In parc se mai gaseste si cea mai mica caprioara din lume, cunoscuta sub numele de „pudu”. Dihorul de apa, mara, o specie de mamifere care traieste numai in Argentina, papagalii, condorii de Anzi si lamele sunt, de asemenea, atractii speciale din parcul argentinian.
Un parc pe o peninsula

Pentru ca in parc si in jurul orasului Bariloche exista multe lacuri, intreaga zona e cunoscuta sub numele: Districtul de Lacuri Argentiniene. Salba de lacuri cuprinde zeci de lacuri, intre care patru sunt mai mari: Nahuel Huapi, Mascaradi, Gutierrez, Traful, Moreno si Guillelmo. Lacul Nahuel Huapi are cateva insule, inclusiv insula Huemul, care a gazduit proiectul de cercetari nucleare, desfasurat de guvernul argentinian intre anii 1949 si 1952. In nordul lacului se afla peninsula Quetrihue, care in prezent e considerata un alt parc national, numit Los Arranyanes. Muntii au si ei o contributie importanta la crearea zestrei turistice a acestui colt de lume.

De pilda Cerro Catedral, un masiv muntos inalt de 2.388, nu e doar decorativ, unul dintre versantii sai fiind amenajat pentru schi. Plecand de aici, se poate urca pe varful cel mai inalt din Anzi (3.491 de m inaltime), Cerro Tronador, situat la granita cu statul Chile. Dincolo de el, in partea nordica a parcului Nahuel Huapi, incepe o alta rezervatie naturala, Parcul National Lanin.
Multe lacuri glaciare

In Parcul Nahuel Huapi padurile andine se intalnesc cu stepa si aici are loc tranzitia intre vegetatia luxurianta si ierburile aurii din vaile sinuoase ale muntilor. Ca orice alt colt al Patagoniei, parcul are multe iazuri si lacuri de apa sarata sau dulce. Catre Anzi, pietrisul lasa loc porfirului, granitului si bazaltului. Principalele depresiuni ce traverseaza platoul, Gualichu la sud de Rio Negro, Valcheta si Maquinchao, prin care inainte au curs apele lacului Nahuel Huapi, au forme si rotunjimi ciudate, care amintesc de un peisaj martian.
Arbustul vesnic verde

Pentru ca exista variatii mari de temperatura, in parc exista mai multe tipuri de vegetatie. Pe de o parte, sunt zonele mlastinoase cu tufe pitice, care domina partea de sud a coastei vestice, unde precipitatiile sunt mai dese, iar pe de alta parte exista zone cu precipitatii abundente, in care predomina padurile subpolare de fag.

Una dintre cele mai rare plante ce poate fi vazuta in Parcul „Nahuel Huapi” e „Berberis buxifolia”, considerata simbolul Patagoniei. Planta e o tufa vesnic verde, ale carei fructe sunt comestibile si sunt folosite la prepararea unui gem popular. O legenda spune ca cel ce a mancat fructul cu siguranta se va intoarce in Patagonia. In zona Districtului Lacurilor argentiniene poate fi vazuta si „Fitzroya”, un arbore masiv si longeviv, protejat in Parcul National Los Alerces.

Pasarea Colibri poate fi vazuta iarna

In vaile patagoniene traiesc specii unice in fauna mondiala. Lama Guanaco (Lama guanicoe), puma, zorro sau vulpea braziliana (Canis azarae), zorrino (un tip de sconcs) si tuco-tuco sunt doar cateva dintre mamiferele specifice acestor zone. Lamele cutreiera in turme de-a lungul intregului teritoriu, sub protectia statutului de parc national. Pe vremuri, ele reprezentau principala hrana pentru bastinasi. O alta raritate sunt papagalii verzi cu coada lunga. Pe timpul iernii noastre, cand in Patagonia e vara, pot fi vazute si pasarile Colibri.
Trasee catre lacurile glaciare

Turistii care poposesc in nordul Parcului „Nahuel Huapi” au la dispozitie mai multe circuite marcate, care duc spre lacurile glaciare. Unul dintre acestea incepe de la confluenta raurilor Limay si Traful, spre Valea Encantado. O alta optiune e ruta celor Sapte Lacuri, care duce prin Parcul National Lanin, unde se pot vedea paduri din esente rare. In partea de sud, un traseu deosebit duce spre Lacul Mascardi. Desi se afla pe teritoriul unei rezervatii, aici a fost construit singurul drum consolidat, ce se bifurca spre Lacul Roca si cascada Los Alerces, indreptandu-se spre Muntele Tronador si lacurile sale glaciare.
Sarbatori in Bariloche

In fiecare anotimp exista cate o sarbatoare importanta, cand administratorii parcului organizeaza, in functie de clima, manifestari culturale traditionale. In august are loc Festivalul National al Zapezii, ce include competitii si evenimente speciale. La inceputul lui iulie are loc „Fiesta de las Comunidades”, festivalul comunitatilor etnice.
Fiecare grup ofera parade cu costume populare si specialitati culinare. In septembrie, are loc sarbatorirea infloririi pomilor, cand toate drumurile se impodobesc cu flori. In noiembrie, pescarii se aduna in jurul lacurilor pentru a-si povesti ispravile. In ianuarie si februarie are loc Festivalul de Vara al Muzicii, cand se desfasoara diverse concursuri de muzica traditionala.
Padurile Arrayanes din Insula Victoria

Pentru ca este o zona protejata, Parcul „Nahuel Huapi” are foarte multe campinguri bine organizate. Un loc obligaoriu de vazut e Insula Vic-oria, unde sunt padurile Arrayanes. Aceste paduri au fost declarate monumente ale naturii datorita arborilor vechi de sute de ani. In interior, la numai cateva sute de metri de liziera, exista flori si fructe rare. Din noiembrie pana in aprilie are loc sezonul de pescuit, cand se pot prinde pastravul maro si somonul. Turistii pot face si multe excursii in jurul lacurilor, pot urca pe munte si pot inchiria cai, pentru plimbari pe drumurile pietruite de la poalele muntilor.
Trasee per pedes prin Patagonia

Din cauza restrictiilor impuse de statutul de parc ecologic, peste 500 de km de drumuri din „Nahuel Huapi” nu pot fi parcusi decat pe jos. Traseele turistice sunt marcate in functie de gradul de dificultate, iar cele mai multe se pot efectua in doar cateva ore:

De la Refugiul Frey la Refugiul San Martin, de-a lungul crestei Mt Catedral, pe Valea Rucado si pe creasta Muntelui Brecha Negra. Traseul are dificultate medie si dureaza opt ore. O alta ruta e de la Segre and Lopez pe langa lacul La Carne, apoi are loc coborarea la Pampa Linda, in zona varfului Muntelui Tornador. Traseul poate fi strabatut intr-o jumatate de zi.

De la Hotelul Tronador spre Lacul Creton si de aici spre Lacul Azul, traseu care dureaza trei ore.
De la lacul de langa Hotelul Tronador spre Manson Superior si spre Llum Lagoon. Urmeaza escaladarea crestei Muntelui Mora. Coborarea se face pe langa stramtoarea Casalata. Traseul se parcurge intr-o jumatate de zi. Circuitul incepe de la refugiul Segre si Lopez, urmeaza urcarea pana la varful Muntelui Lopez, Mallin del Goye si Bailey Willis. Traseul are dificultate mare si dureaza cel putin cinci ore.

O alta excursie e de la La Carne Lagoon spre Pampa linda, traseu care dureaza trei ore. Un traseu de doua zile e cel de la Pamapa Linda, pe langa lacul Frias, cu trecere pe langa Stramtoarea Nubes. De la Pampa Linda turistii pot face mai multe excursii spre Saltillo de las Nalca, spre Ventisquero Negro sau spre Muntele Tronador.
O donatie din 1903

Situat in partea sud-vestica a provinciei Neuquen si in vestul Provinciei Rio Negro, parcul a fost infiintat in 1903, cand Perito Francisco Pascasio Moreno a facut o donatie importanta de pamant statului argentinian. In 1934, autoritatile de la Buenos Aires decid sa protejeze viata salbatica din Patagonia si infiinteaza un parc national.

Din motive ecologice, zona cuprinde si portiuni importante din regiunea muntoasa a Anzilor si chiar o parte din nordul Patagoniei. Modelat de diferite procese geologice care au avut loc in milioane de ani, parcul are varfurile muntilor acoperite cu zapada, care, topindu-se, alimenteaza lacurile din vai pe timpul verii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *