Regia Padurilor, expropriata pentru podul Calafat-Vidin

Ministrii transporturilor din Romania si Bulgaria au pus ieri piatra de temelie a viitorului pod Calafat-Vidin – constructie care presupune exproprieri, inclusiv in partea romana a malului Dunarii. “Dintre terenurile ce vor fi expropriate, principalul apartine Regiei Padurilor Romsilva”, a precizat ministrul Ludovic Orban.

Traficul rutier intre Calafat si Vidin se dubleaza de la an la an, astfel ca a devenit imperios necesara constructia unui pod care va avea patru benzi de circulatie rutiera, o linie de cale ferata, o banda cu latime de doi metri pentru biciclisti si un trotuar. De aceea, autoritatile de resort din Bulgaria si Romania au hotarat sa grabeasca lucrurile si, ieri, la Calafat, sefii celor doua ministere de transporturi au pus piatra de temelie pentru viitoarea constructie. Podul va fi construit pana in 2010, valoarea totala a proiectului fiind de aproximativ 118 milioane de euro.

Partea romana participa cu 51 milioane de euro, asigurand infrastructura rutiera si feroviara, bani din care 75 la suta provin din fonduri nerambursabile asigurate prin programul ISPA. Podul va avea aproximativ doi kilometri lungime, iar proiectul mai prevede alti sapte kilometri de cale ferata noua, modernizarea garilor existente pe relatia Golenti-Calafat.
Piata imobiliara locala va exploda

“Studiul de fezabilitate include si exproprieri de terenuri, principalul apartinand Romsilva. Avem un proiect de hotarare de guvern care prevede transferul acelui teren de la Regia Padurilor catre Ministerul Transporturilor”, a declarat ministrul roman al transporturilor, Ludovic Orban, cu ocazia ceremoniei desfasurate la Calafat.

Proiectul de construire a unui pod in zona Calafat-Vidin dateaza din anul 1925, insa abia acum s-au hotarat autoritatile din Bulgaria si Romania sa demareze lucrarile, avandu-se in vedere dinamica fara precedent a transporturilor transdunarene care acum se fac cu bacul. Prima consecinta a acestor masuri consta intr-o crestere substantiala a valorii terenurilor aflate in apropierea viitorului ansamblu. Astfel, preturile de pe piata imobiliara din Calafat s-ar putea dubla.

Sursa: Romania Libera

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente