Directia Silvica Tulcea nu va mai planta anul acesta puieti in Delta Dunarii din cauza cailor salbaticiti. Silvicultorii se plang ca, din cauza animalelor lasate libere de catre localnici, puietii plantati nici nu apuca sa se prinda. Cea mai afectata zona e Padurea Letea, unde speciile rare de arbori sunt in pericol.
Reprezentantii Directiei Silvice Tulcea, precum si organizatiile de protectia mediului se plang de pagubele tot mai mari provocate de animalele crescute in semisalbaticie in rezervatia naturala Padurea Letea. „Am facut sesizari la toate institutiile statului pentru a ne face auziti, dar nimeni nu ia nicio masura”, spune Elena Doros, purtatorul de cuvant de la Tulcea. Silvicultorii spun ca in aria protejata Letea si Caraorman traiesc peste 3.000 de cai salbaticiti, sute de porci si vaci, care se hranesc cu ceea ce gasesc prin padure. Animalele apartin de fapt localnicilor din zonele riverane Padurii Letea, care ii lasa liberi prin padure.
Pierderi de un miliard de lei
„Pagubele aduse Padurii Letea sunt foarte mari, cu atat mai mult cu cat in zona declarata monument al naturii in urma cu peste 70 de ani se afla foarte multe specii de plante rare, unice in lume” , a mai spus Elena Doros. Aceasta adauga ca numarul cailor e in continua crestere, iar animalele migreaza dintr-o parte in alta a terenului.
Specialistii de la Directia Silvica Tulcea spun ca au gasit toate plantatiile roase de la radacina. In Caraorman, caii au distrus apoape toate speciile de plante rare, precum margelusul si ghiocelul de nisip. „Anul trecut, pagubele au fost de un miliard de lei, iar terenul trebuie replantat pentru ca toate plantele au fost roase de la radacina”, explica Elena Doros. Aceasta mai spune ca, daca terenul va ramane gol, exista riscul producerii de desert.
Caii provin de la fostele CAP-uri
Directia Silvica nu poate face nimic in privinta cailor, pentru ca nu exista fonduri. Caii ar trebui prinsi si identificati, iar de la fiecare exemplar trebuie sa se recolteze probe de sange. Printre patrupede exista si cai bolnavi. Specialistii spun ca, pe langa dezastrul produs biodiversitatii, exista si pericolul pandemiilor de antrax, leucoza bovina sau pesta porcina. Gardul de imprejmuire a Padurii Letea nu face fata atacului ierbivorelor.
In mare parte, animalele provin de la fostele CAP-uri comuniste. Dupa Revolutie au fost lasate libere si astfel s-au imperecheat cu caii localnicilor.
Padurea Letea, cea mai veche rezervatie naturala
Situata in partea de nord-est a Deltei Dunarii, Padurea Letea (2.825 ha) este considerata padurea tropicala de la cea mai nordica latitudine din lume. Letea se dezvolta in spatiul interdunelor sub forma unor fasii late de aproximativ 250 m, despartite de spinarile dunelor.
Este alcatuita, in principal, din stejarul de lunca, stejarul brumariu, plopul alb, plopul negru, frasinul de lunca, frasinul de balta, parul, teiul alb, ulmul si foarte rar arinul negru. Padurea e completata de un subarboret bogat in specii rare. In toata zona exista multe plante cataratoare, care confera padurii un aspect subtropical. In covorul vegetal se intalnesc si volbura de nisip, brandusa de nisip si carcelul. Letea este cea mai veche rezervatie naturala a Romaniei, fiind declarata monument al naturii in anul 1930.
Sursa: Adevarul