Organiza?ia Na?iunilor Unite vrea s? limiteze înc?lzirea global?

Zboruri deviate in Alaska, pentru a nu fi speriate morsele afectate de incalzirea globala

Autoritatea Federala pentru Aviatie din SUA a luat decizia de a devia anumite zboruri care trec peste Alaska in incercarea de a nu afecta morsele care sufera din cauza incalzirii globale. Aproximativ 35.000 de morse s-au ingramadit pe o plaja din nord-vestul statului Alaska, o situatie nefireasca pentru aceasta specie, cauzata de disparitia stratului de…

Citește mai departe

Expertii de mediu europeni au publicat un studiu despre Delta Dunarii

Mai multi experti de mediu, reprezentanti ai unor institutii europene de prestigiu precum BirdLife International, au finalizat recent un studiu numit „Wildlife Comeback in Europe”, care include numeroase informatii despre viata salbatica din Delta Dunarii. Documentul a fost prezentat in cadrul unei reuniuni ce s-a desfasurat la Londra la sfarsitul lunii septembrie. „Este o cercetare…

Citește mai departe

Rusii au impiedicat un vas cu activisti Greenpeace sa intre in zona arctica pentru a protesta impotriva forarilor pentru petrol ale companiilor Rosneft si Exxon Mobil

Rusia a oprit spargatorul de gheata Arctic Sunrise sa se deplaseze pe o ruta maritima arctica unde organizatia ecologista Greenpeace voia sa protesteze impotriva forarilor pentru petrol ale companiilor Rosneft si Exxon Mobil. Pretextul autoritatilor rusesti este acela ca spargatorul de gheata Arctic Sunrise nu indeplineste calificarile necesare pentru a rezista, spune Greenpeace intr-un comunicat…

Citește mai departe

Viata salbatica din Delta Dunarii

Stiati ca pisicile salbatice din Delta Dunarii pot atinge o lungime de pana la un metru, iar garlita mare zboara tocmai din Siberia ca sa se adaposteasca de frig in climatul bland al Deltei? Acum, iubitorii de natura pot vedea egretele, starcii purpurii, testoasele, viperele sau pisicile salbatice in mediul lor natural, fara sa fie…

Citește mai departe

Uniunea Europeana aniverseaza 20 de ani de protectie a naturii

Sarbatorim a douazecea aniversare a doua instrumente esentiale pentru conservarea si utilizarea durabila a naturii in UE: Directiva „Habitate” si LIFE – Programul UE de finantare pentru mediu. In urma cu douazeci de ani, statele membre ale UE au adoptat in unanimitate Directiva „Habitate” pentru a proteja cele mai amenintate specii si habitate din Europa. S-a raspuns…

Citește mai departe

6 mai – Ziua Internationala a Permaculturii

In fiecare an pe 6 mai sarbatorim Ziua Internationala a Permaculturii. Permacultura este o abordare a asezarilor umane si a proiectarii sistemelor agricole care imita relatiile gasite in natura. Un sistem care se auto-sustine: Permacultura proiecteaza mediul astfel incat acesta sa se auto-sustina. Se bazeaza pe principii ecologice si biologice, folosind de multe ori modele care…

Citește mai departe

Proiectele de mediu fac mai mult rau decat bine

Cel putin aceasta este parerea expertilor pe probleme de conservarea mediului, citati de cotidianul britanic „The Guardian”. Ei sustin intr-un volum aparut recent ca schemele de protectie a animalelor aplicate in Occident dauneaza mediului si incrimineaza pentru asta comunitatile locale. „Plajele si viata salbatica pe care turistii doresc sa le vada in excursii s-au transformat…

Citește mai departe

Saptamana internationala a vietii salbatice, sarbatorita in acest weekend la Gradina Zoologica Bucuresti

Asociatia Ecosophia si Gradina Zoologica Bucuresti, cu sprijinul Primariei Capitalei si a Asociatiei Environ, a organizat cu ocazia „Saptamanii internationale a vietii salbatice” in perioada 10-11 octombrie 2009, evenimente distractive dar si educative, atat pentru copii cat si pentru adulti, cu totii iubitori de animale. In premiera, s-a jucat spectacolul ZOOMBAZA, avandu-i ca protagonisti pe…

Citește mai departe

Incalzirea globala face ravagii in Galapagos

Schimbarile climatice pot pune in pericol viata salbatica din insulele Galapagos, in timp ce oamenii de stiinta incearca sa-si dea seama cum pot impiedica disparitia unor specii precum pasarea smintita sau pinguinii de Galapagos. Arhipelagul vulcanic, aflat la circa 965 de kilometri de Ecuador, este casa unor specii de animale care depind unele de celelalte…

Citește mai departe

Pot fi salvate parcurile nationale de incalzirea globala?

Guvernul federal al SUA trebuie sa intreprinda actiuni decisive pentru a evita „o potentiala pierdere catastrofala de plante si animale” din parcurile nationale, in conformitate cu un nou raport care detaliaza efectele incalzirii globale asupra locurilor publice valoroase ale tarii. Raportul de 53 de pagini de la Conservarea Parcurilor Nationale Assn., al unui  grup de…

Citește mai departe

Numarul ursilor polari, in scadere

Populatia ursilor polari din Alaska este in declin din cauza topirii ghetii si din cauza braconierilor rusi, dupa cum arata raporturile prezentate de Serviciului pentru pescuit si Viata salbatica din America. Din ce in ce mai putini ursi polari mai traiesc in sudul marii Beaufort, care se intinde din partea de nord a regiunii Alaska…

Citește mai departe

Spirit, ursul negru care este „blond”

Seamana cu un urs polar care s-a aventurat prea mult spre sud, dar in realitate este un urs negru, extrem de rar, denumit Spirit. Inainte se credea ca exista doar in mitologia indienilor nativi din America. Ursul Spirit, cunoscut si ca ursul Kermode, este recunoscut acum ca parte din populatia de ursi negri americani care…

Citește mai departe

Australia opreste temporar uciderea cangurilor

Un tribunal australian a ordonat oprirea temporara a uciderii a mii de canguri, aflati intr-o „inchisoare” speciala, langa Canberra. Curtea doreste o revizuire stiintifica completa a daunelor produse de canguri. Guvernul australian sustine ca marsupialele provoaca pagube imense mediului inconjurator. Intre 4.000 si 7.000 de canguri au fost ucisi pana acum, acuzati de distrugerea habitatului…

Citește mai departe

Viata salbatica din Africa de Sud in fotografii

Un crocodil inhata un peste in aer, o hiena da tarcoale carcasei unei girafe, doi gheparzi se joaca cu lesul unei antilope, un leu isi curteaza partenera; acestea sunt numai cateva dintre secventele surprinse de fotograful Hannes Locher, potrivit telegraph.co.uk. Pentru Hannes, faptul ca a invatat obiceiurile animalelor l-a ajutat sa le anticipeze miscarile si…

Citește mai departe

Mai putine animale in Maasai Mara

Numarul animalelor salbatice din renumitul Parc National Maasai Mara a scazut simtitor in ultimii 15 ani, intrucat viata salbatica se confrunta cu prezenta oamenilor. Maasai Mara este recunoscut pentru spectaculoasa migratie anuala a animalelor gnu si a fost denumit a saptea „noua minune” a lumii de catre un canal de televiziune din America si de…

Citește mai departe

„Comoara biologica” din delta Mekong

Din 1997 pana astazi, Fondul Mondial pentru Viata Salbatica a notat descoperirea a peste 1.000 de specii de animale si plante in regiunea ce cuprinde si imensa delta a Mekongului, din sud-estul Asiei. Printre animalele gasite aici se numara o specie de rozatoare despre care se credea ca a disparut in urma cu 11 milioane…

Citește mai departe