Karoo si Kruger, doua rezervatii ecologice din Africa de Sud

Tara are 21 de parcuri nationale, insumand sute de mii de hectare de habitat natural, care sunt o atractie din ce in ce mai mare pentru europenii dornici de explorarea tinuturilor virgine. Pentru o astfel de experienta, multi sunt dispusi sa plateasca zeci de mii de euro.

Pesterile, trecatorile, plantele exotice, sutele de mii de hectare de habitat natural pastrat intact de decenii intriga iubitorii de natura, atrag turistii in Africa de Sud. Karoo este parcul cu cele mai multe broaste testoase. Kruger, cel mai mare parc din lume.

Karoo Park, cel mai mare ecosistem din Africa de Sud, este imprejmuit de Muntii Nuweveld si are una dintre cel mai bine conservate mostre de viata salbatica din regiune. Multi il considera una dintre minunile „stiintifice” ale lumii. Rocile din aceasta zona contin fosile datand de 310 milioane de ani. Parcul se intinde pe o suprafata de 46.119 ha, iar altitudinea variaza intre 825 si 1.911 metri.

64 de specii de mamifere

Mai multe specii, dintre care cele mai numeroase sunt rinocerul negru si zebra, traiesc in habitatul lor originar. De asemenea, cuprinde o mare varietate de plante suculente si de reptile mici. In total, parcul include 64 de specii de mamifere, aproape 200 de specii de pasari si 59 de specii de reptile. La sfarsitul anilor „50, un fermier local, William Quinton, a militat pentru conservarea acestei arii.

Abia in 1970 Administratia Parcurilor Nationale din Africa de Sud a propus ca acest perimetru sa devina parc national, dupa o campanie lansata de South African Nature Foundation (SANF). Dupa ce s-a ajuns la concluzia ca exista un numar suficient de mare de specii care merita protejate, s-a fondat acest parc, in vecinatatea localitatii Beau-fort West. Ca suport, consiliul local din Beaufort West a donat 7.209 ha din pamantul comunal din zona de nord a orasului. Aceasta zona constituie nucleul parcului proclamat ca atare in 1979.

Kilometrul 13, cea mai buna panorama

Aici s-a deschis o luxoasa tabara turistica. Parcul Karoo este situat la aproximativ 1.000 km sud de Johannesburg si la 500 km nord de Cape Town. Datorita vegetatiei joase din zona, imaginea de ansamblu a parcului poate fi surprinsa relativ usor.

Zona din care se spune ca se poate avea cea mai interesanta imagine a parcului este la kilometrul 13 de pe „Lammertjiesleegte” Route. Mamifere mari precum elani, zebre, rinoceri sunt vazute traversand drumurile, la tot pasul. Alte specii nu sunt la fel de vizibile fie din cauza faptului ca sunt in numar mult mai mic, fie hoinaresc mai mult noaptea, fie nu prefera ariile din parc mai sarace in salbaticie.

Cele mai multe broaste testoase

Trecatoarea din Klipspringer Mountain nu numai ca le ofera turistilor imagini spectaculoase, dar poate fi luata ca exemplu de marii arhitecti ca precizie a constructiei realizate de natura. De asemenea, o alta curiozitate este Cape Mountain Zebra, o specie pe cale de disparitie inca de la inceputul secolului al XX-lea si care este reprezentata aici cu mai multe exemplare.

Parcul este considerat si zona de glob cu cea mai mare densitate de broaste testoase. Ministrul Mediului si Turismului, Marthinus van Schalkwyk, a anuntat ca intentioneaza sa largeasca acest proiect si sa proclame parcul national cu numarul 22 din Africa de Sud.

Acesta ar include Karoo, la care se va adauga inca o regiune. Propunerea a venit in urma donatiei de 14.500 de hectare pe care a facut-o World Wide Fund for Nature Sout-h Africa catre Karoo Nature Reserve pentru a initia acest proiect.

Terenuri si bani, din donatii

The Peace Parks Foundation si SA National Parks Trust au oferit, la randul lor, donatii in bani catre South African National Parks, pentru ca in urmatorii doi ani sa se definitiveze noul parc. O etapa ulterioara ar fi unirea noului parc cu un altul, Mountain Zebra Parc, pentru a forma un unic African Karoo, care sa protejeze imensa diversitate de plante si animale din zona.

The Mountain Zebra National Park a fost, la randul sau, extins de la 6.500 de hectare la mai bine de 23.000 de hectare. Unind cele doua parcuri, va rezulta o megaarie conservata de 500.000 de hectare. Oficialii considera ca acest proiect va incuraja si dezvoltarea ecoturismului in zona. Multi turisti prefera sa viziteze Karoo National Park cu masina, pentru o mai mare libertate de explorare.

Tabara de sedere din cadrul parcului este situata la 12 kilometri de Beaufort West. Cel mai apropiat aeroport se afla in George, la aproximativ 300 km de Parcul Karoo.

Vizitatorii privesc pasarile

Parcul atrage si prin densitatea mare de vulturi negri, dar si prin alte specii specifice doar acestei regiuni – Karoo Korhaan, Ludwig”s Bustard si Namaqua Sandgrouse. Cei mai multi vizitatori sustin ca bird-watchingul este principala atractie a locului. Vegetatia din Karoo National Park este formata mai ales din arbusti, plante mici si uscate.

De la 1800 de metri pana la 406 m, solul e acoperit de ierburi. Solurile rosii sunt acoperite predominant de nisip.

In octombrie, infloresc arborii jacaranda, petalele lor parfumate incarcand aerul cu un miros placut. Copiii care viziteaza acest parc au posibilitatea sa participe la cursuri de protectia mediului si de comportament eco-friendly. Nu departe, in Cape Town se poate urca pe Table Mountain, pentru o priveliste de vis asupra intregii zone. Telecabina rotativa ofera o panorama asupra orasului la 360 de grade.

Kruger, un parc cat Israelul

Kruger National Park este unul dintre locurile cel mai bine cotate pentru safari din lume. De dimensiunea unei tari mici, parcul Kruger este impartit in trei sectiuni – partea nordica, centrala si sudica. Partea de sud este considerata „poarta” rezervatiei, deoarece, fiind cea mai accesibila, de aici isi incep majoritatea turistilor explorarea.

Este cunoscuta ca fiind sectiunea cu vegetatia cea mai luxurianta datorita caderilor mari de precipitatii. Este si cea mai buna zona pentru observarea rinocerilor albi sau negri, a elefantilor si a leilor. Toata sectiunea de drum care traverseaza partea sudica a rezervatiei ofera surprize extrem de placute, dar, mai ales in timpul sezonului turistic, zona devine destul de aglomerata.

Cea mai mare densitate de animale

Partea centrala este locul cu cea mai mare densitate de animale salbatice. Astfel, mai mult de jumatate din populatia totala a leilor din rezervatie se afla aici. Vizitatorii au ocazia sa admire sau sa fotografieze zebre, antilope, bizoni si multe alte animale, fie ele de prada sau nu. Ultima sectiune, cea nordica, este cea mai saraca in vegetatie, fiind total deosebita din acest punct de vedere de celelalte doua arii. Acest teritoriu este preferatul hienelor si al cainilor salbatici.

Turistii fac intai cursuri

Odata ce au aterizat in Johannesburg, Cape Town ori au ajuns in apropierea unuia dintre parcurile rezervate incursiunilor in natura, turistii au parte de cateva ore sau chiar zile de instructaj. Sunt foarte multe reguli pe care orice turist trebuie sa le stie inainte de a se aventura in salbaticie. Niciodata nu ai voie sa iesi din masina in timpul plimbarilor, nu ai voie sa te misti sau sa vorbesti in momentul in care un animal salbatic se apropie de jeepuri.

Trebuie sa respecti salbaticia si unele reguli cu strictete, deoarece viata intregului grup poate fi pusa in pericol de o simpla actiune nesabuita.

Cand vine elefantul, masina sta

O expeditie in inima junglei nu este, in niciun caz, ieftina. Poate porni de la 1.500 de euro, cu transport, cazare la un hotel de trei stele si masa asigurata pentru un sejur de sase zile. Dar poate ajunge si pana la 10.000 de euro daca optati ventru varianta de lux, care presupune tururi cu elicopterul, cazare in bungalow-uri speciale, mese festive si ghid de drum.

Cel mai ieftin mod in care se poate face safari in Africa de Sud este pe cont propriu. La intrarea in rezervatie, ai posibilitatea de a inchiria o masina pe care o coduci personal. Exista trasee si nu te poti abate de la ele. Iar daca un animal, fie el de prada, fie un mamifer de dimensiuni mari, cum ar fi elefantul, se apropie de masina, vizitatorul trebuie sa se opreasca si sa stea nemiscat.

Un parc urias cat o tara

Parcul Kruger a fost declarat ca arie conservata la inceputul anilor „90. El este, in acest moment, in aceeasi forma din 1926. Parcul include 147 de specii de animale, peste 500 de specii de pasari si aproape 2.000 de specii de plante.

The Kruger National Park are o suprafata echivalenta cu cea a Tarii Galilor sau a Israelului. Latura estica a parcului este delimitata de Muntii Lebombo, in timp ce limita sudica este definita de Crocodile River, iar cea nordica de Limpopo River. Acest rau traverseaza si granita dintre Africa de Sud si Zimbabwe. Limita vestica a parcului este demarcata de cateva rezervatii private.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *