Satenii din Padurea Craiului nu stiu ca traiesc intr-o arie protejata

Satenii din Padurea Craiului nu stiu ca traiesc intr-o arie protejata
Satenii din Padurea Craiului nu stiu ca traiesc intr-o arie protejata

Intr-o tabara de cinci zile in Muntii Padurea Craiului, 20 de tineri au facut cunostinta cu viata rurala dintr-un sit Natura 2000. Cu bani de la Ministerul Tineretului si Sportului, prin Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Bihor, Asociatia „Gata oricand” i-a dus pe tineri in mijlocul naturii ca sa faca cercetari sociologice. Mai precis, sa afle in ce masura satenii stiu ca locuiesc in Situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului si ce cred despre oportunitatile si restrictiile pe care le presupune viata de zi cu zi intr-o arie protejata.

„Din primele analize realizate pe chestionare reiese ca numarul celor care nu stiu ca locuiesc intr-un Sit Natura 2000 este inca destul de ridicat”, spune coordonatorul proiectului, Vlad Barbu. In plus, majoritatea localnicilor cred ca situl le aduce dezavantaje, impiedicand dezvoltarea economica a zonei prin ingradirea exploatarii resurselor ei naturale.

„Si totusi, exista si oameni informati ce au sesizat oportunitatile pe care conservarea naturii le poate oferi pentru dezvoltarea turismului”, a mai spus Vlad Barbu. Acestia sunt deschisi fata de initiative precum dezvoltarea turismului, dar nu stiu care ar fi acestea.

Tinerii au mai observat ca in multe localitati, indeosebi in Galaseni, Zece Hotare, Rosia si Damis, comunitatile sunt imbatranite, iar oamenii renunta la modul de viata traditional.

In cele cinci zile de tabara, tinerii participanti au aflat si despre viata salbatica din Padurea Craiului, au cules plante medicinale, au invatat ce inseamna lumea carsturilor de suprafata si cum se construieste un adapost, pentru situatii neprevazute, in padure.

In septembrie, in cadrul aceluiasi proiect, alti tineri din Oradea vor participa la cea de a doua editie a festivalului traditional „Straita plina”, ce are loc in comuna Rosia. Presedintele ONG-ului, Paul Iacobas, spera ca tinerii implicati in proiect vor forma un grup de iubitori ai naturii care vor face voluntariat in aria protejata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *