Steve Irwin : Eroii nu mor niciodata

Steve Irwin : Steaua sa straluceste in sufletul nostru
steve irwin

Aceasta este povestea unui om, unul luptator, unui naturalist exemplu pentru generatiile de astazi si de peste timpuri. S-a nascut pentru a promova si apara mediul salbatic si viata sub orice forma s-ar prezenta ea si a platit pretul suprem pentru a-si implini visul: de a proteja biosfera si toate frumusetile ei pentru generatiile viitoare
Steve Irwin s-a nascut pe 22 Februarie 1962 in sudul orasului Melbourne. Pasiunea pentru animale a mostenit-o de la tatal sau Bob, instalator de meserie, care in timpul liber se ocupa cu ajutorul sotiei sale de salvarea si gazduirea animalelor ranite si puilor parasiti de parinti. De mic copil casa familiei sale era a mica „arca a lui Noe„.

La scurt timp dupa ce Steve a implinit opt ani toata familia sa s-a mutat din Melbourne pe coasta insorita a Queenslandului unde au deschis un mic parc salbatic. La acea vreme Irwin avea noua ani, varsa la care era preocupat cu prinderea crocodililor . Pe la douazeci de ani Steve a inceput sa lucreze pentru guvernul din Queensland ca si prinzator de crocodili , capturand animale ce creau probleme in zonele populate . In anul 1991 cand parintii sai s-au retras din activitate el a preluat conducerea parcului. A fost numit original „Parcul de reptile si fauna Queensland” dar astazi este cunoscut sub denumirea de „Australia Zoo” . Steve l-a transformat intr-o atractie turistica majora, ajungad sa fie cunoscut pe intreg mapamondul. In prezent parcul se bucura de peste 360 angajati,1000 animale si aste intins pe o suprafata de peste 60 acri .

familia sa
Terri si cei doi copii sai au format universul lui Steve. Totul a inceput in 1992 cand Terri a vizitat parcul lui salbatic. Relatia lor s-a derulat in spiritul original al lui Steve conform adagiului „aventura la pachet„. Pe 24 Iulie 1998 Steve si Terri au devenit parintii mandri ai fetitei lor Bindi Sue. In 2003 pe 1 Decembrie ultimul venit in clanul familiei a fost fiul lor Robert Clarence care a mostenit zambetul strengaresc al tatalui sau Steve. Acest cadru fericit a fost zdruncinat prin decesul lui Steve aflat la numai 44 ani, deces care a socat o lume intreaga.

Pentru multi Steve Irwin a fost doar un tip care cauta sa iasa in evidenta. Pentru altii a fost un individ simpatic si irezistibil datorita legaturii sale stranse cu natura si animalele sale preferate: reptilele. Spre deosebire de majoritatea australienilor care fug din calea soarelui tropical si care tremura de frica creaturilor periculoase care-i inconjoara Steve Irwin era un tip „in consonanta” cu natura. Nimic nu-l putea speria nici rechinii, nici meduzele ucigase, nici crocodilii mancatori de oameni si nici serpii si paianjenii capabili sa ucida cu o singura muscatura. Pentru Steve animalele Australiei au fost ca un magnet, de pe urma lor a castigat faima si succesul. „A fost un om neinfricat si poate de aceea a decedat” au apreciat unii jurnalisti. Decesul sau a survenit astfel : Steve era scufundat in apele calde ale baierei de corali ale Queensland-ului cand o pisica de mare si-a infipt coada veninoasa in inima lui. Conform relatarilor colegului si prietenului sau John Stainton care-l insotea Steve s-a apropiat prea mult de pisica de mare. Pisicile de mare de acest fel sunt in general pasnice si ataca doar pentru a se apara cand si simt amenintate. Oficial, se pare ca Steve a fost doar a treia persoana ucisa astfel.

Cunoscut si devenit faimos de pe urma showului televizat „Crocodile Hunter„, Steve filma o scena subacvatica pentru documentarul intitulat „Cele mai periculoase creature ale oceanului” sau „Ocean”s deadliest„. Dupa incident au fost chemate de indata ajutoare, pana la sosirea lor i s-a administrat masaj cardiac dar in zadar. Se pare ca a facut stop cardio-respirator instantaneu in momentul inteparii in inima. Cu tot tragismul situatiei Steve nu a facut altceva decat ceea ce pentru el era firesc de la varsta de sase ani cand a primit de ziua sa un piton.

Un showman, o personalitate clocotitoare, un om entuziast de fiecare intalnire potential-letala cu diverse creaturi din salbaticie, Steve a murit la varsta de 44 ani, lasand in urma sa o comoara, o adevarata mostenire pentru generatiile viitoare .
A lasat iubirea, entuziasmul, informatiile si mesajul sau pentru generatiile ce vor veni : iubiti si aparati natura cu toate frumusetile ei.

Steve Irwin a fost intruchiparea reala a personajului Crocodile Dundee jucat de Paul Hogan in filmul cu acelasi nume. A calatorit peste tot in lume de la Himalaia in Sua si la Africa. Showul sau, „The crocodile hunter” a fost prima data lansat si prezentat in Australia in 1992 dupa care a fost preluat de canalul Discovery si prezentat in plan mondial castigand audienta de ordinul zecilor de milioane de telespectatori. Steve a aparut in mai mult de 200 documentare inclusiv in „Dosarele Croc” si „Jurnalul vanatorului de crocodili„. Cea mai memorabilia amintire a lui Steve relata acesta a fost intalnirea fata in fata cu gorilele din parcul natural Howletts din Kent langa Canterbury.

Mereu cu costumul sau kaki, sosete lungi si bocanci grei nu a ratat nici o oportunitate de a promova Australia, motiv pentru care a fost invitat in anul 2003 de prim-ministrul Australiei John Howard la resedinta sa din Canberra cu ocazia barbequeului facut in cinstea presedintelui American George Bush in vizita in Australia. Ca si alte personalitati nu a fost luat in serios in Australia dar a fost foarte apreciat in extern de aceea a fost desemnat persoana care sa promoveze Australia in SUA in Campania numita ziua „G„.

In scurta sa viata Steve Irwin a schimbat istoria pentru totdeauna, devenind idolul, simbolul si exemplul pentru milioane de oameni pe mapamond de la copii la adulti si de la naturalisti inflacarati la neinitiati.

Viata lui Steve a fost un cocktail de dragoste, pasiune, entuziasm si respect mostenit de la parintii sai. Enuziasmul sau pentru pentru serpi veninosi si soparle l-au propulsat in fruntea conservationistilor. El a stabilit precedentul pentru ca oamenii urmandu-i exemplul sa respecte si sa aiba grija de viata salbatica si mediu ca si el.

Steve Irwin ,”the wildlife worrior„, a schimbat lumea prin eforturile sale conservationiste deosebite si prin ideile sale innovatoare. Mostenirea lasata de Steve va trai pentru totdeauna prin intermediul colegilor sai „wildlife worriors„, a sotiei sale Terri, a copiilor sai Bindi si Robert si a milioanelor de iubitori de natura pe care i-a impulsionat sau convertit prin puterea exemplului personal.

Steve va ramane mereu in inimile noastre. Il vom pretui mereu pentru actiunile sale si ni-l vom aminti asa cu el isi dorea: mereu entuziast si plin de viata.

Stephen Robert Irwin (nascut 22 Februarie 1962 – decedat 4 Septembrie 2006)

Surse: MSNBC
The Independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *