Autoritatea Federala pentru Aviatie din SUA a luat decizia de a devia anumite zboruri care trec peste Alaska in incercarea de a nu afecta morsele care sufera din cauza incalzirii globale.
Aproximativ 35.000 de morse s-au ingramadit pe o plaja din nord-vestul statului Alaska, o situatie nefireasca pentru aceasta specie, cauzata de disparitia stratului de gheata din regiune, care a redus considerabil habitatul acestor mamifere.
Temerea este ca daca morsele s-ar speria de un avion care ar trece peste ele s-ar provoca un val de panica in care mii de exemplare, in special puii, ar fi strivite in ingramadeala.
„Aceste animale au ramas pur si simplu fara gheata pe care isi petrec viata si au fost fortate sa se inghesuie la mal, pe plaja”, a declarat Chadwick Jay, un ecologist care studiaza viata salbatica din Alaska.
Pana in 2007 era inimaginabil ca aceste animale sa paraseasca sloiurile de gheata pentru a sta la mal pentru perioade mari de timp. Schimbarile drastice ale climei, insa, au impus morselor acest comportament, spune Jay, care a vazut aceasta „inghesuiala” pe plaja in sase din ultimii opt ani.
„Disparitia stratului de gheata duce la acest comportament, iar reducerea stratului de gheata este provocata de ingalzirea globala”, spune Jay.
Autoritatea Federala pentru Aviatie le-a impus pilotilor care au rute prin zona sa nu zboare la o altitudine mai joasa de 600 de metri si sa mentina o distanta de minimum 800 de metri fata de plaje. Elicopterele, care pot provoca mult mai usor panica, nu au voie sa coboare sub 900 de metri si trebuie sa stea la cel putin 1,5 kilometri distanta de colonia de morse.
Morsele sunt animale care nu obisnuiesc sa stea vreme indelungata in grupuri mari, petrecandu-si 80% din timp in apa.
Aglomerari similare s-au observat si in Siberia.