Cel putin aceasta este parerea expertilor pe probleme de conservarea mediului, citati de cotidianul britanic „The Guardian”.
Ei sustin intr-un volum aparut recent ca schemele de protectie a animalelor aplicate in Occident dauneaza mediului si incrimineaza pentru asta comunitatile locale. „Plajele si viata salbatica pe care turistii doresc sa le vada in excursii s-au transformat in locuri care nu mai inseamna viata salbatica – plaje cu constructii, mangrove smulse, paduri fara vegetatie”, sustine Rosaleen Duffy, expert in domeniul conservarii mediului. „Aceste imagini ascund mai intotdeauna -o istorie neagra-„, adauga Duffy.
Noua sa carte, „Crima naturala: cum conservam gresit”, este rezultatul a 15 ani de cercetare in domeniu, 300 de interviuri cu profesionisti in conservare, cu cetateni din zonele respective, cu oficiali guvernamentali. Autoarea este de parere ca odata stabilite rezervatiile naturale, comunitatile locale se pot trezi ca sunt lipsite de activitatile de zi cu zi, precum vanatoarea sau pescuitul, din cauza ca acestea au fost interzise prin lege.
Totodata, abordarile bine intentionate de a proteja habitatele speciilor de animale pe care de disparitie duc la crearea unor zone salbatice, fapt care genereaza deplasarea a milioane de locuitori la nivel mondial. „Conservarea nu inseamna un scenariu ferm de tip win-win. Schemele vin cu reglementari care condamna comunitatile, carora li se promit joburi in turism”, mai spune Duffy, profesor de politici internationale la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.
Sursa: Adevarul