Cel mai curajos proiect solar de pe planeta vine de la Uniunea Europeana si alte 12 companii, majoritatea germane, care au decis in 2009 sa construiasca centrale solare in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu.
Statistica: in 6 ore, deserturile de pe planeta primesc de la soare mai multa energie decat consuma omenirea intr-un an.
Proiectul numit „Desertec” va acoperi 15% din nevoile energetice ale Europei si o mare parte din cele ale tarilor africane partenere. In loc de carbune, Europa se va alimenta cu energie electrica solara.
Curentul electric va fi trimis printr-o retea de cabluri care se construiesc in acest moment sub Marea Mediterana. Maroc va gazdui proiectul-pilot. Primii megawatti ar trebui sa ajunga in Europa in 2015. Algeria a spus in iulie ca refuza sa participe la proiect.
Studiul privind implementarea proiectului
„Nu folosim ce ne da desertul. Soarele bate nemilos toata ziua si incalzeste pamantul. Noaptea caldura este radiata inapoi in atmosfera. Cu alte cuvinte, este irosita total. Trebuie sa oprim aceasta risipa si sa exploatam marile reserve de energie pe care ni le da soarele”, a spus fizicianul Gerhard Knies.
Costurile estimate sunt de peste 430 de miliarde de euro dar odata ce au fost realizate centralele solare, costurile de productie si cele de distributie ele vor fi mai mici decat in cazul carbunelui. Comparativ cu costurile existente in Europa, Germania a dat 40 de miliarde de euro pentru dezvoltarea energiei solare si eoliene.
Beneficiile proiectului:
1. Dezvoltarea economica a tarilor-gazda prin crearea de locuri de munca. Constructia unui singur panou solar de 250 de Megawatti are nevoie de o mie de muncitori si ingineri pe o perioada de doi ani.
2. Eliberarea Europei de sub dependenta energetica a Rusiei
3. Uniunea Europeana s-a angajat sa taie emisiile de gaze de sera cu 80% pana in 2050.
Criticile aduse:
1. Cablurile submarine sunt vulnerabile la dezastre naturale sau terorism
2. Potentialul pentru divergente politice. Proiectul va avea nevoie de colaborarea politica si economica a Algeriei si Marocului, care acum isi disputa granitele.
Cum se va face energie din razele solare:
Un turn solar inalt de 115 metri va fi inconjurat de peste 600 de reflectoare. Razele captate sunt indreptate catre un receptor solar aflat in varful turnului. Acolo, caldura este transformata in aburi, care la randul lor sunt depozitati si folositi sa porneasca turbine generatoare de energie electrica. Un singur astfel de turn va da energie pentru 6.000 de familii europene.
Sursa: Adevarul