6 animale care simt bolile si presimt dezastrele naturale

Se vorbeste de mult despre animale care, datorita „super-puterilor” lor – simturi diferite de cele ale oamenilor, cantitativ sau calitativ – pot sa perceapa apropierea unor dezastre naturale sau sa detecteze existenta unor boli. Iata cateva exemple de specii cu astfel de abilitati, evidentiate prin studii stiintifice, informeaza Descopera.ro. 1. Cea mai recenta descoperire se…

Citește mai departe

Avantajele si dezavantajele energiei nucleare. Ce beneficii ne aduce in Romania si la ce sa ne asteptam pe viitor

Compania de stat Nuclearelectrica a ales in toamna anului trecut compania China National General Nuclear Power Corp (CGN) drept partenerul pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Insa Daniela Lulache, directorul general al societatii romanesti, avertiza intr-un interviu recent ca partea romana nu va semna contractul „in orice conditii“ si ca „exista un…

Citește mai departe

Fenomenele naturale si extinctia speciilor

Extinctia este fenomenul de disparitie brusca sau treptata a unui grup (populatie, specie, familie, ordin etc.) de vietuitoare. In general, sunt supuse pericolului de extinctie speciile care nu au capacitate adaptativa foarte mare, mai exact organismele strict specializate care nu se pot adapta schimbarilor ambientale. Istoria vietii pe Pamant a fost marcata de numeroase episoade…

Citește mai departe

CE va oferi acces liber la datele culese de satelitii Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului

Comisia Europeana va oferi acces gratuit, liber si deplin, la o intreaga colectie de date ce privesc protectia mediului, colectate de Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului. Noul regim deschis de diseminare a datelor, care va intra in vigoare luna viitoare, va sprijini sarcina vitala de monitorizare a mediului si va ajuta, de asemenea,…

Citește mai departe

13 octombrie – Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit rezolutiei nr. 64/200 din 21.12.2009 a stabilit ca ziua de 13 octombrie sa fie desemnata Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor si pregatirea impotriva dezastrelor. Prin dezastre naturale…

Citește mai departe

    Aviz pentru modificarea Directivei UE privind proiectele de mediu

    Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a adoptat avizul pentru modificarea Directivei 2011/92/UE privind proiectele asupra mediului. Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a adoptat miercuri, 19 iunie, proiectul de aviz referitor la modificarea Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului. Eurodeputatul PSD Victor Bostinaru, coordonator al Grupului S&D in…

    Citește mai departe

    „Schimbarile climatice, o problema etica similara sclavagismului”, sustine un specialist NASA

    Profesorul Jim Hansen, unul dintre cei mai apreciati experti ai NASA in domeniul schimbarilor climatice, afirma ca prevenirea celor mai daunatoare consecinte ale schimbarilor climatice provocate de om reprezinta „o problema morala imensa”, la fel de importanta ca desfiintarea sclavagismului. Hansen sustine ca a lasa mostenire generatiilor urmatoare urmarile devastatoare si costisitoare ale schimbarilor climatice…

    Citește mai departe
    CE a preg?tit o strategie pentru preg?tirea Europei împotriva dezastrelor naturale sau provocate de om

    Daunele provocate de dezastre naturale in 2011 au fost depasite ca valoare doar de cele din 2005

    Conform studiului SIGMA al reasiguratorului elvetian SWISS Re, daunele provocate de dezastre naturale in 2011 au fost depasite ca valoare doar de cele din 2005.  Conform rezultatelor preliminare date publicitatii in luna decembrie, la nivel global, pagubele generate de catastrofe naturale au depasit 103 miliarde de dolari, mai mult decat dublul nivelului inregistrat in 2010. …

    Citește mai departe

    Dezastrele naturale se vor inmulti din cauza schimbarilor climatice

    Un inalt responsabil al ONU a avertizat, miercuri, in fata Consiliului de Securitate, ca odata cu schimbarile climatice care se accelereaza, numarul catastrofelor naturale va creste „de o maniera exponentiala”, cu consecinte pentru siguranta mondiala, relateaza France Presse. Cu toate ca stiinta nu poate intelege inca toate motivele ce antreneaza schimbarile climatice, „modificarea climatului este…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului despre piata unitatilor de emisii de dioxid de carbon: Doar Rusia si Ucraina au un surplus de peste 8 miliarde, cererea fiind de 200 de milioane. Romania are un surplus de 300 de milioane de unitati

    HotNews.ro a aratat saptamana trecuta cum poate pierde Romania miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). La solicitarea HotNews, Ministerul Mediului a transmis un punct de vedere prin care explica situatia de pe piata acestor unitati. Potrivit Ministerului Mediului, este o…

    Citește mai departe

    Uniunea Europeana face apel catre toti utilizatorii de Facebook sa sustina biodiversitatea

    Directia Generala pentru Mediu a Comisiei Europene lanseaza cea de-a doua etapa din cadrul campaniei de comunicare a strategiei de biodiversitate pentru anul 2020. Lansarea noii campanii are loc in preajma Zilei Internationale a Diversitatii Biologice – stabilita in data de 22 mai de catre Natiunile Unite pentru a promova si a face cunoscute problemele…

    Citește mai departe

    Partidul Verde avertizeaza: in judetul Tulcea exista pericolul repetarii accidentului ecologic din Ungaria

    Astazi, de Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, Partidul Verde, membru afiliat la Verzii Europeni, atrage atentia asupra posibilitatii producerii in Romania a unor incidente ecologice similare celui petrecut recent in Ungaria. Romania adaposteste adevarate „bombe cu ceas”, veritabile mine abandonate cu inalt risc de contaminare si rezervoare de substante toxice de pe vremea…

    Citește mai departe

    Municipalitatea suceveana se pregateste pentru confruntarea cu dezastrele

    Ingrijorata de frecventa si amploarea fenomenelor meteorologice periculoase, dar si de amenintari de alta natura, Primaria Suceava se pregateste pentru prevenirea si combaterea efectelor acestora. In acest sens, la propunerea executivului, deliberativul a aprobat o noua organizare a Serviciului voluntar pentru situatii de urgenta. „Avand in vedere ca, in ultima perioada, au aparut foarte multe…

    Citește mai departe

    Mai putine dezastre naturale in 2009

    In acest an omenirea s-a confruntat cu cel mai mic numar de calamitati din ultimul deceniu, insa au existat in continuare fenomene precum seceta sau inundatiile, dupa cum se arata in raportul realizat de Natiunile Unite, informeaza Reuters. In 2009 au fost inregistrate 245 de calamitati, fata de 434 in 2005, se specifica in UN…

    Citește mai departe

    WWF: Jakarta, Manilla, Calcutta, Phnom Penh, Shanghai si Bangkok, vulnerabile in fata incalzirii globale

    Responsabilul pentru clima al World Wide Fund for Nature (WWF), Kim Carstensen, a prezentat miercuri studiul „Mega stress pentru mega orase”, in care se arata ca reincalzirea climatica va accentua riscurile de inundatii, valuri de caldura si de alte dezastre naturale in marile orase din Asia, in special cele ca Jakarta, Shanghai sau Dhaka. „Schimbarea…

    Citește mai departe

    Christine Parthemore, Center for a New American Security: In SUA se desfasoara o campanie intensa ce neaga schimbarile climatice

    „In Statele Unite se desfasoara in prezent o campanie intensa ce urmareste sa semene indoiala in legatura cu schimbarile climatice”, sustine Christine Parthemore, expert in cadrul Center for a New American Security, un think tank din Washington. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Parthemore a vorbit despre securitatea naturala, despre „politicile foarte bune” ale Administratiei Obama in…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului ar putea cofinanta un proiect de evaluare a calitatii aerului, de 143.348 euro

    Ministerul Mediului vrea sa cofinanteze in acest an cu 143.348 euro un program la nivel regional pe termen mediu ce vizeaza evaluarea si gestionarea calitatii aerului la granita Romaniei cu Republica Moldova, potrivit unui proiect de HG publicat pe pagina de internet a ministerului. „Este necesara asigurarea unui management comun de evaluare si gestionare a…

    Citește mai departe

    Constructii hidrotehnice pe raul Jiu cu rol de aparare impotriva inundatiilor

    Apa este necesara vietii, energia este necesara pentru imbunatatirea conditiilor de viata, atenuarea viiturilor si reducerea riscului de inundatie a terenurilor si asezarilor omenesti, este benefica pentru protectia vietii si a bunurilor materiale. Toate acestea necesita acumulari de apa realizate prin bararea raurilor precum si lucrari de amenajare a albiilor si indiguiri. Barajele pentru acumulari…

    Citește mai departe

    Tirlisua – trei ani de la dezastru

    La 20 iunie 2006, satul Tirlisua, din nord-vestul judetului Bistrita-Nasaud, a fost aproape distrus de inundatii catastrofale care au luat 13 vieti omenesti si au produs pagube materiale de peste 25 milioane dolari. Cauza declansatoare a acestui dezastru a fost o aversa exceptionala, produsa ca urmare a intalnirii a doua mase de aer, cald si…

    Citește mai departe

    Furtuna solara in 2012 ?

    Sistemele de electricitate, dar si cele de telecomunicatii, vor fi grav afectate de furtuna solara din 2012, anunta NewScientist. NASA a publicat intr-un recent raport ca SUA, avand o societate foarte avansata din punct de vedere tehnlogic, ar putea suferi pierderi semnificative de infrastructura in cazul unor furtuni solare. Raportul NASA avertizeaza ca in cazul…

    Citește mai departe

    Cum impaduresti cu banii UE

    Uniunea Europeana pune la dispozitie circa 300 de milioane de euro pentru proiecte de impadurire a terenurilor agricole. Persoanele fizice si fermierii vor putea accesa fondurile comunitare imediat dupa ce Ministerul Agriculturii va finaliza ghidul de finantare. Cei care detin un teren agricol pot opta pentru impadurirea unei suprafete din acesta cu bani europeni, atata…

    Citește mai departe