„Schimbarile climatice, o problema etica similara sclavagismului”, sustine un specialist NASA

„Schimbarile climatice, o problema etica similara sclavagismului”, sustine un specialist NASA

Profesorul Jim Hansen, unul dintre cei mai apreciati experti ai NASA in domeniul schimbarilor climatice, afirma ca prevenirea celor mai daunatoare consecinte ale schimbarilor climatice provocate de om reprezinta „o problema morala imensa”, la fel de importanta ca desfiintarea sclavagismului.

Hansen sustine ca a lasa mostenire generatiilor urmatoare urmarile devastatoare si costisitoare ale schimbarilor climatice reprezinta un act de nedreptate fata de generatiile viitoare.

Saptamana viitoare, profesorului Hansen ii va fi decernata prestigioasa Medalie Edinburgh ca recunoastere a meritelor sale in progresul stiintei. Hansen va pleda in discursul de acceptare pentru taxarea la nivel global a emisiilor de carbon.

„Prin comportamentul nostru actual cream posibilitatea ca generatiile viitoare sa mosteneasca un sistem climatic ce poate scapa de sub controlul omenirii. Este o situatie de urgenta: putem vedea ce este la orizont, efectele de peste cateva decenii asupra ecosistemelor, asupra nivelului oceanului planetar si asupra ritmului extinctiei speciilor”, a declarat Hansen. Cercetatorul afirma ca omenirea se va confrunta in mod repetat cu dezastre naturale care vor afecta zone extinse ale planetei.

Hansen sustine ca generatiile actuale au o datorie morala fata de copiii si nepotii lor si ca trebuie luate masuri cat mai repede. „Parintii nostri nu stiau ca sunt sursa unei probleme pentru generatiile viitoare, dar noi nu ne mai permitem sa ne prefacem ca nu stim ce facem. Stiinta e limpede precum cristalul. Intelegem ciclul carbonului, stim ca dioxidul de carbon pe care il emitem in aer va ramane la suprafata pentru milenii. Istoria Pamantului ne spune ca exista o limita a emisiilor de carbon care, odata depasita, aduce consecinte devastatoare pentru generatiile urmatoare. Nu putem pretinde ca nu stim asta”, pledeaza Hansen.

Cercetatorul sustine ca propunerea sa de implementare a unei taxe globale pe emisiile de carbon se bazeaza pe cele mai recente analize ale nivelului dioxidului de carbon din atmosfera si ale efectelor acestui gaz asupra temperaturilor globale si a climei. Intr-o lucrare semnata de alti 17 experti, Hansen descrie ca nevoi urgente o reducere imediata a emisiilor de CO2 cu 6% si o crestere masiva a suprafetelor impadurite, pentru a evita schimbari climatice catastrofale pana la finalul acestui secol.

„Aceasta problema nu poate fi rezolvata prin schimbari individuale, este nevoie de cresterea costului emisiilor de carbon la nivel mondial. Nu putem doar sa spunem «schimbarile climatice sunt o problema» si apoi sa lasam asta in sarcina politicienilor. Este evident ca acestia se afla sub influenta actorilor din industria combustibililor fosili si ca solutiile pe care ei le prezinta nu sunt de fapt solutii. Acesta este adevarul”, a concluzionat Hansen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *