WWF: Jakarta, Manilla, Calcutta, Phnom Penh, Shanghai si Bangkok, vulnerabile in fata incalzirii globale

0
346

Responsabilul pentru clima al World Wide Fund for Nature (WWF), Kim Carstensen, a prezentat miercuri studiul „Mega stress pentru mega orase”, in care se arata ca reincalzirea climatica va accentua riscurile de inundatii, valuri de caldura si de alte dezastre naturale in marile orase din Asia, in special cele ca Jakarta, Shanghai sau Dhaka.incalzirea climatica

„Schimbarea climatica afecteaza deja orase ale Asiei in curs de dezvoltare si impactul sau va fi si mai brutal in viitor”, a avertizat Carstensen. Chiar orasele cele mai dezvoltate – ca Hong Kong si Singapore, cele doua centre financiare ale regiunii – vor fi afectate, in special prin inundatii provocate prin cresterea nivelului marii.

WWF a lansat acest avertisment la Forumul economic Asia-Pacific, care se desfasoara in aceasta saptamana la Singapore, cu cateva saptamani inainte de summit-ul consacrat climatului, la Copenhaga, in decembrie.

„Aceste orase trebuie sa se adapteze fara intarziere, pentru a proteja vietile milioanelor de locuitori, enorma bogatie care se afla in ele si importanta lor contributie la PIB in tarile respective”, a zis Carstensen, care a invitat tarile dezvoltate sa mentina – financiar si tehnologic – aceste eforturi de adaptare.

Orasele cele mai vulnerabile sunt situate in apropierea malurilor, la mica altitudine si saracia unora face dificila protejarea lor. In ordine, acestea ar fi capitala Bangladeshului, Dhaka, Jakarta, Manilla, Calcutta, Phnom Penh, Ho Shi Minh, Shanghai si Bangkok.

Cea mai mare parte dintre ele au devenit imense megalopolisuri, in care investitiile in infrastructuri nu au urmarit saltul demografic si nici constructiile din ultimele decenii.

De asemenea, incalzirea ar putea contribui – in aceste orase – la cresterea prevalarii anumitor maladii, precum denga, subliniaza WWF.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.