Groenlanda preia controlul asupra resurselor din propriul sol

Partidele reprezentate in Parlamentul local al Groenlandei, teritoriu danez cu larga autonomie, au aprobat miercuri o noua lege prin care confera Guvernului de la Nuuk dreptul de a dispune de resursele subsolului insulei, a informat in cursul serii postul de radio groenlandez KNR, citat de AFP.Groelanda

Resursele minerale constituie primul domeniu preluat de Groenlanda de la Danemarca in cadrul regimului de autonomie extinsa aprobat de peste 75 % dintre groenlandezi intr-un referendum desfasurat in noiembrie 2008.

Noua lege – dezbatuta in prima lectura – va intra in vigoare in 1 ianuarie 2010.

Cea mai mare insula din lume, acoperita in peste 80% din teritoriu de gheata, ascunde importante resurse neexploatate in subsol, in special petrol si gaze naturale, potrivit geologilor. Expertii U.S. Geological Survey estimau anul trecut rezervele potentiale de petrol ale insulei la circa 50 de miliarde de barili.

Marile companii petroliere si gaziere – avandu-le in frunte pe cele americane (Chevron, Exxon Mobil) si canadiene (EnCana, Husky) – sunt deja prezente pe insula, in cautarea a noi surse de aprovizionare.

Groenlanda, avand o populatie de 57.000 de locuitori (dintre care 50.000 sunt inuiti), beneficiaza de noul statut de autonomie din 2009. Ea primeste subventii anuale de la statul danez – 3,4 miliarde de coroane (456 milioane de euro) in 2009 – care reprezinta aproape jumatate din bugetul sau.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,544FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente