Astazi, de Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, Partidul Verde, membru afiliat la Verzii Europeni, atrage atentia asupra posibilitatii producerii in Romania a unor incidente ecologice similare celui petrecut recent in Ungaria.
Romania adaposteste adevarate „bombe cu ceas”, veritabile mine abandonate cu inalt risc de contaminare si rezervoare de substante toxice de pe vremea comunismului. In acest moment in Romania exista peste 1000 de depozite de deseuri toxice, adevarate surse pentru accidente ecologice precum cel din Ungaria. Conducerea Partidului Verde, abia intoarsa de la Consiliul Verzilor Europeni de la Tallinn, atrage atentia opiniei publice si autoritatilor asupra potentialelor catastrofe ecologice care pot afecta mediul din Romania urmare a inconstiente sau a ignorantei.
Spre exemplu, fabrica de aluminiu din Tulcea reprezinta un risc de gradul 1 pentru Delta Dunarii. Plina de substante corozive, balta imensa din judetul Tulcea completeaza peisajul Deltei Dunarii: scurgerile de reziduuri si poluarea purtata de aer din acest rezervor sunt responsabile pentru moartea pestilor si a pasarilor din imprejurimi.
O inundatie de proportii la Tulcea ar devasta o suprafata imensa de lacuri si mlastini situate in Delta Dunarii. Zona este inclusa in patrimoniul UNESCO si adaposteste peste 300 de specii de pasari si 45 de specii de pesti de apa dulce.
Ziua internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale reprezinta un prilej pentru a constientiza eventualele pericole care ameninta mediul in Romania. Accidentul din Ungaria a afectat un perimetru de mari dimensiuni, ajungand astazi si in spatiul romanesc. Catastrofa s-a produs ca urmare a unei supraincarcari a rezervorului cu deseuri, iar reziduurile toxice s-au scurs in apa raurilor, infestand Dunarea. S-au pierdut vieti omenesti si in acea regiune nu se va mai putea trai pentru o perioda lunga de timp.
Partidul Verde cere autoritatilor responsabile sa ia masuri urgente ca asemenea catastrofe sa fie evitate in Romania.