Romania Salbatica-marmote la Caldarea Iezerului

MEDIU. ONG-ul World Wide Fund for Nature (WWF) si fotograful Dan Dinu au fotografiat colonia de marmote de la Caldarea Iezerului.

Patru parcuri nationale in doua luni si sute de fotografii – acesta este bilantul primei etape a proiectului Romania Salbatica, proiect initiat in august 2010 de fotograful Dan Dinu, in parteneriat cu WWF. Primul obiectiv a fost Parcul National Muntii Rodnei. Prima etapa s-a concentrat pe zona rezervatiei Bila-Lala unde, in afara de lacurile glaciare Lala Mica si Lala Mare, fotograful s-a aflat in cautarea unei plante rare, opaitul Muntilor Rodnei. A doua zona in care s-a deplasat a fost zona varfului Pietrosu, cel mai inalt masiv din Carpatii Orientali. Aici, obiectivul a fost fotografierea varfului si a tronsonului de creasta din jurul lui, dar si fotografierea coloniei de marmote de la Caldarea Iezerului.

A urmat, intre 25 si 28 august, Parcul National Semenic- Cheile Carasului, unde zona vizata de la inceput au fost golul alpin al Semenicului, cu mlastinile de altitudine si padurea de fagi seculari de la Izvoarele Nerei. Padurea are nu mai putin de 5000 de hectare si se numara printre cele mai mari paduri virgine ale Europei, fagii de aici atingand varste de peste 350 de ani, au explicat repreyentantii WWF. A doua etapa a turei s-a desfasurat in zona Cheilor Carasului, una dintre cele mai spectaculoase atractii ale Parcului, datorita celor peste 500 de pesteri si avene, dar si abundentei vegetatiei.

Ziua de 15 septembrie a marcat inceputul expeditiei in Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, unde obiectivul a surprins locuri emblematice precum Lacul Rosu, Cheile Bicazului sau Piatra Singuratica, dar si zone mai putin cunoscute, cum ar fi Cheile Bicajelului sau Poiana Ghilcosului.

Intre 22 si 26 septembrie, fotograul a strabatut Parcul National Domogled-Valea Cernei in cautarea unor locuri deosebite, cum ar fi Izbucul Cernei sau stancariile impadurite ale Ciucevelor. In a doua parte a turei fotograful s-a axat pe fotografierea unei specii emblematice si endemice din aceasta zona, pinul negru de Banat, pe care l-a gasit in Cheile Tasnei. Au mai fost vizitate si fotografiate Cheile Corcoaiei, Varful Domogled si Muntele Arjana.

ONG-ul si fotograful Dinu va fotografia, timp de aproape doi ani, cele mai spectaculoase zone din parcurile nationale si naturale vor fi surprinse in imagini menite sa constituie o colectie publica de fotografii de calitate din ariile protejate din Romania. Urmatoarele destinatii ale expeditiei sunt Parcul National Retezat si Parcul Nasional Defileul Jiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *