Intalnire intr-o comuna ieseana, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Marti, 11 februarie, ora 11:00, va avea loc un seminar tematic la Liceul Tehnologic Gropnita, unde Agentia pentru Protectia Mediului Iasi va prezenta elevilor de gimnaziu si liceu importanta zonelor umede, cauzele disparitiei si degradarii acestora si motivele pentru care zona Jijia Inferioara trebuie recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, respectiv sit Ramsar. In…

Citește mai departe
Nicio ofertă de navă pentru proiectul de gestionare a deşeurilor din Delta Dunării

Schimbarile climatice si activitatile economice pun in pericol deltele din intreaga lume

Deltele din intreaga lume sunt in pericol de a fi distruse din cauza activitatilor economice si cresterii nivelului marilor ca urmare a incalzirii globale. Consecintele vor fi imense si vor fi resimtite la nivel global – pierderea protectiei naturale pe care o asigura aceste ecosisteme, crize economice si sociale si migratii pe scara larga, avertizeaza…

Citește mai departe

De ce au disparut pelicanii din Delta Transilvaniei

Un grup de cercetatori clujeni si-a propus sa salveze speciile rare pastrate inca in Bazinul Fizesului. In lipsa unor masuri ferme, ele vor disparea precum s-a intamplat de-a lungul timpului si cu altele, intr-o zona afectata de secarea mlastinilor, incendierea stufarisului sau decimarea stiucilor. “Exista multe amenintari la adresa speciilor din zona, iar locuitorii trebuie…

Citește mai departe

Proiect de salvare a lalelei pestrite

Specialistii Centrului de Cercetari Biologice (CCB) Jibou au in derulare un proiect de salvare si conservare a unor specii rare de plante prin multiplicarea lor „in vitro”, pe lista aflandu-se actualmente laleaua pestrita, specie rara declarata monument al naturii in tara noastra, dar care a disparut dintr-o rezervatie de circa 10 hectare ce ii era…

Citește mai departe

Broastele, pe cale de disparitie. Declinul s-a produs chiar si in zonele protejate

O treime din amfibienii din intreaga lumea sunt pe cale de disparitie. Descopera.ro scrie ca o noua cercetare realizata in SUA privind populatiile de broaste, salamandre si tritoni sugereaza ca numarul animalelor scade semnificativ. Specialistii sustin ca pana si amfibienii despre care se credea ca au populatii relativ stabile incep sa se confrunte cu astfel de…

Citește mai departe

Partidul Verde avertizeaza: in judetul Tulcea exista pericolul repetarii accidentului ecologic din Ungaria

Astazi, de Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, Partidul Verde, membru afiliat la Verzii Europeni, atrage atentia asupra posibilitatii producerii in Romania a unor incidente ecologice similare celui petrecut recent in Ungaria. Romania adaposteste adevarate „bombe cu ceas”, veritabile mine abandonate cu inalt risc de contaminare si rezervoare de substante toxice de pe vremea…

Citește mai departe

Romania si Ungaria, 1-1 la dezastre

Accidentul de la Veszprem este comparabil cu cel petrecut acum zece ani la Baia Mare. Insa modul cum au reactionat autoritatile celor doua tari este total diferit. Otrava rosie eliberata in urma catastrofei ecologice din Ungaria a ajuns in Dunare, ieri, la ora 14.30. In cursul zilei de marti va intra pe teritoriul Romaniei. Administratia…

Citește mai departe

Caii salbatici, un pericol pentru Delta?

Oamenii locului au pareri diferite despre situatia cailor salbatici. Reprezinta sau nu aceste animale o amenintare? Desi sunt unici in peisajul european, caii salbatici din Delta Dunarii ar putea ameninta padurile si mlastinile din regiune, spun specialistii in conservarea mediului. Aproximativ 4.000 de cai salbatici care traiesc in partea neamenajata a Deltei Dunarii au pus…

Citește mai departe

Caii salbatici, un pericol pentru Delta?

Oamenii locului au pareri diferite despre situatia cailor salbatici. Reprezinta sau nu aceste animale o amenintare? Desi sunt unici in peisajul european, caii salbatici din Delta Dunarii ar putea ameninta padurile si mlastinile din regiune, spun specialistii in conservarea mediului. Aproximativ 4.000 de cai salbatici care traiesc in partea neamenajata a Deltei Dunarii au pus…

Citește mai departe

Uzlina, miracolul Deltei

Strainii considera ca Delta Dunarii ar fi cel mai bine pastrat secret al Romaniei. Ei cred ca o experienta asemanatoare ar mai putea trai doar in Africa sau in America de Sud. La trei-patru ore distanta de Bucuresti, dupa ce treci de Tulcea, Delta e aproape la picioarele tale. Mirosul persistent al padurilor de tei…

Citește mai departe

De Ziua Pamantului, s-a deschis activitatea administrativa a Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior

Reprezentantii Agentiei Regionale Pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati, cei ai ONG-urilor din domeniu precum si membrii comunitatii locale au participat astazi la deschiderea activitatii administrative a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior din cadrul proiectului „Restaurarea ecologica a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior”. Practic, in cadrul evenimentului organizat in Sala Verde din…

Citește mai departe

AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU

Recuperarea produselor petroliere, a uleiurilor minerale si a deseurilor acestora deversate accidental in mediu ( apa, sol/subsol ), cand acestea se gasesc sub forma de irizatii sau pelicule foarte subtiri pe suprafata apelor si pe/in sol/subsol, se realizeaza in faza finala prin folosirea absorbantilori. In ultimul timp, pe teritoriul Romaniei s-au produs mai multe poluari…

Citește mai departe

Mostenirea Brancovenilor

„Sahara Olteniei” – cum este cunoscuta acum zona pamanturilor aride din sudul Doljului – a fost candva un teritoriu acoperit de mlastini si lacuri, folosit pentru vanatoare si pescuit. Timp de peste 200 de ani, o mare parte din Mosia Dabuleni a fost proprietatea urmasilor domnitorului Constantin Brancoveanu. Colectivizarea, desecarile si agricultura intensiva, precum si…

Citește mai departe

Linxul iberic ar putea fi salvat

Pe cei 335 km2 de gariga, paduri si mlastini din parcul national Donana din sud-vestul Spaniei, care a fost declarat Patrimoniu Mondial al Umanitatii, mai traiesc doar 50 de exemplare de linx iberic, fata de inceputul secolului XX, cand in Spania si Portugalia existau aproximativ 100.000 de specimene. Urbanizarea, vanatul si, in special, declinul dramatic…

Citește mai departe

Efectele incalzirii globale

Cum sunt schimbarile climatice raspunzatoare de cresterea nivelului marii? Principala cauza a ridicarii nivelului marii este extinderea apelor, in urma cresterii temperaturii apei- un simplu fenomen fizic. Factorii suplimentari care contribuie la aceasta crestere sunt topirea ghetarilor si a calotelor de gheata, cauzate de cresterea temperaturii atmosferei. Diferentele regionale Nivelul marii nu creste la fel…

Citește mai departe

Elefantelul roz, fotografiat in Botswana

Un fotograf a reusit sa surprinda un pui de elefant roz, intr-o turma de peste 80 de exemplare, in delta Okavango din Botswana. Expertii cred ca este probabil un albinos, un fenomen extrem de rar la elefantii africani, si nu sunt siguri de sansele sale de supravietuire, intrucat soarele dogoritor ar putea sa ii cauzeze…

Citește mai departe

Parc nou in Lunca Jiului

Modernizarea parcului din Lunca Jiului a intrat in linie dreapta: proiectantii calculeaza unghiurile pentru amenajarea unui nou pol verde al Craiovei. Lucrarile pentru amenajarea Parcului Lunca Jiului vor incepe in acest an, sustin edilii Craiovei. Amplasamentul celei mai intinse zone verzi de la marginea orasului a fost predat saptamana trecuta proiectantului care va intocmi documentatia…

Citește mai departe

Biocombustibil pentru avioane

Avioanele care vor folosi biocombustibili vor intra in dotarea companiilor aeriene din intreaga lume in urmatorii trei ani, au anuntat ieri reprezentantii Boeing. Milioane de pasageri vor calatori astfel in fiecare an cu avioane cu emisii reduse de gaze cu efect de sera. Darrin Morgan, expert de mediu al producatorului american, a declarat ca Boeing…

Citește mai departe