New Yorkul este invadat de coioti, insa oamenii sunt intrusi in spatiul animalelor

Politia americana a reperat mai multi coioti in New York, mai ales in parcurile din centrul cartierului Manhattan. Specialistul roman in biologie si ecologie, Ioan Coroiu, ne explica de ce oamenii se intalnesc din ce in ce mai des cu animalele salbatice.coiot Harlem

Universitatea Columbia din marele oras american a atentionat prin email studentii de existenta a trei coioti in campus. Insa acestea nu sunt cazuri singulare. Un alt animal a fost vazut in luna ianuarie si in Harlem si Central Park. Expertii sunt de parere ca prezenta coiotilor intr-o zona urbana poate fi explicata prin faptul ca acum este perioada de reproducere, iar aceste animale sunt impinse de insticte catre zona mai indepartate de habitatul lor.

O alta explicatie a faptului ca aceste animale au ajuns in New York este iarna foarte grea din nordul Americii, din acest an. „Animalele precum coiotul, care se hranesc cu rozatoare, intra in localitati de foame, intrucat stratul de zapada este foarte gros si nu pot ajunge la mancare . Ei au un miros teribil, de 800 de ori mai puternic decat la om. Au intrat unde au putut, nu doar in New York ci in multe asezari”, a declarat biologul Ioan Coroiu, conferentiar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Nu doar coiotii incearca sa supravietuiasca in afara limitelor salbaticiei, ci si o multime de alte animale din intreaga lume. Este un fenomen atat de raspandit incat se organizeaza conferinte internationale despre animale salbatice de oras.

Animalele care se adapteaza treptat treptat la oras, acolo raman si iarna si vara. Acesta este si cazul ursuletului spalator din SUA (ratonul) . „A devenit un fel de pacoste pentru oraselele mici”, arata Ioan Coroiu.

Si oposumul, care locuieste in SUA si Mexic, a intrat in conflictul cu omul din zona.

Animalele ajung la oras pentru ca pamantul acesta a fost al animalelor si al omului, dar acum este doar al omului. Presiunea omului asupra teritoriilor este tot mai mare si in aceasta situatie sunt doua posibilitati: ori sa dispara specii, cum sunt cele batrane din punctul de vedere al varstei filogenetice sau sa se adapteze. Din aceasta cauza tot mai multe specii de animale, dar mai ales specii de pasari si mamifere, pe langa locul lor in natura vin in orase”, a explicat biologul.

„In orase, daca specii nu sunt de interes cinegetic – a trecut moda cu blanurile sau mancatul lor de foame, atunci animalele vin pentru ca orasul, din pacate, ofera hrana. Este mult mai usor de procurat hrana decat in salbaticie, se obisnuiesc cu aceasta facilitate, isi invata puii cu aceasta oportunitate, si dupa cateva generatii devin prizonierii acestui habitat antropic, devin dependenti de om, cum au fost ursii lui Ceausescu care vin acum in Brasov”, a mai spus Ioan Coroiu.

Ursii din Romania devin dependenti de hrana, uita sa isi procure singuri, si isi invata puii tot asa.

Clujul este acum invadat de vulpi care au intrat in oras si isi fac galerii in pamant, precum si de viezuri.

Biologul ne atrage atentia insa ca noi suntem intrusii in spatiul lor, din punct de vedere biologic si ecologic.

„Ele nu sunt o problema, nu sunt periculoase, nu ne afecteaza siguranta. Majoritatea fac pagube minore, iar cele de la noi, precum vulpea, curata orasele de rozatoare. Daca nu ar fi vulpile, serpii si niste pasari care seamana cu bufnitele am avea peste tot soricei. Sunt foarte necesare aceste animale”, subliniaza biologul de la Universitatea Babes-Bolyai.

Tot in SUA, de exemplu, locuitorii din Florida au invatat sa traiasca alaturi de aligatori. Acestia nu ataca des oamenii, insa nu este prea placut sa te trezesti cu o astfel de reptila in curtea casei. Multi dintre aligatori fie gasesc mlastini in diverse cartiere din sudul Floridei, fie prefera chiar sa sara in piscinele oamenilor, intrucat ei adora locurile umede. Din fericire, americanii au acum specialisti care se ocupa de scosul aligatorilor din piscina.

Si in Australia oamenii se intalnesc la ei acasa din ce in ce mai des cu animale salbatice. Cel mai frecvente cazuri sunt cele in care koala sau cangurii patrund in locuinte pentru a se racori de vremea torida.Koala

In India si in estul Asiei, pe strazile oraselor pot fi vazuti elefanti. Nu este nimic iesit din comun. Mai ciudat este insa ca aceste animale se plimba nestigherite chiar prin Bangkok. Ele sunt folosite la munci sau doar ca atractii turistice.

Tot in Asia, si mai ales in Indonezia, trebuie sa mergi cu atentie pe strazi, intrucat sunt pline ochi de maimute, destul de neastamparate. Daca sunt infometate, pot deveni chiar agresive, insa localnicii se bucura de prezenta lor.

In alta parte a lumii, Alaska, oamenii au inceput sa se intalneasca din ce in ce mai des cu ursii polari si cu elanii. Daca ursii polari raman in nordul extrem, elanii au coborat chiar pana in centrul oraselor Anchorage si Fairbanks. Elanii nu sunt periculosi, sunt foarte linistiti, insa au devenit un pericol pe sosele, intrucat le place sa traverseze strazi.animale in oras

Caprele au devenit obisnuite pentru orasele egiptene dar si pentru centrul Los Angelesului, unde sunt folosite pentru a taia iarba in mod eco.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *