Ministrii din 14 state de la Dunare, printre care Romania, s-au reunit marti la Viena, unde au promis sa protejeze acest fluviu de 2.860 kilometri, al doilea din Europa ca lungime.
Reprezentantii Germaniei, Austriei, Ungariei, Croatiei, Bosniei, Bulgariei, Romaniei, Cehiei, Slovaciei, Serbiei, Sloveniei, Ucrainei, Muntenegrului si R. Moldova, precum si oficiali ai Comisiei Europene, au adoptat un plan de gestionare ce trebuie aplicat pana in 2015, „pentru ameliorarea situatiei fluviului si afluentilor sai in sectorul mediului”.
Este vorba mai ales despre reducerea poluarii de origine umana, prin masuri ce merg de la construirea de noi centrale hidroelectrice la interzicerea detergentilor ce contin fosfati sau gestionarea riscurilor de poluare accidentala.
Sunt prevazute si planuri de prevenire a inundatiilor, prin instaurarea de bariere naturale si ameliorarea sistemelor de alerta.
„Cu totii impartim apele Dunarii si deci trebuie sa impartim si responsabilitatile”, a declarat Mitja Bricelj, presedinte al Comisiei internationale pentru protejarea Dunarii.
Mai multe ONG-uri europene, ca WWF si Uniunea pentru protejarea naturii din Bavaria, au prezentat o petitie, semnata de 100.000 de locuitori din bazinul Dunarii, cerand respectarea mediului in proiectele de dezvoltare a navigatiei. Ei au promis ca vor urmari atent aplicarea promisiunilor facute marti de ministri si deja au cerut o interzicere la nivel european a prezentei fosfatilor in detergentii menajeri.
Sursa: Realitatea