AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU

produse petroliereRecuperarea produselor petroliere, a uleiurilor minerale si a deseurilor acestora deversate accidental in mediu ( apa, sol/subsol ), cand acestea se gasesc sub forma de irizatii sau pelicule foarte subtiri pe suprafata apelor si pe/in sol/subsol, se realizeaza in faza finala prin folosirea absorbantilori.

In ultimul timp, pe teritoriul Romaniei s-au produs mai multe poluari accidentale cu produse petroliere si uleiuri minerale.

Interventiile pentru recuperarea acestor poluanti din mediu (apa,sol/subsol ) s-au facut si se fac utilizand skimere,baraje,substante absorbante, dispersanti etc.

Sorbantii ( ad/absorbanti ) se impart in trei mari categorii :

organici naturali : turba ( moss ) – spill-sorb, pure sorb, enviropeat, nature sorb, cansorb etc., rumegus, coceni maruntiti, produse pe baza de carbon etc.;

inorganici naturali : argila, perlite, vermiculite, vata de sticla, nisip sau

cenusa vulcanica ;

sintetici: materiale artificiale (poliuretan,polietilena,polipropilena etc.)[1,2].

Cele mai mari cantitati de absorbanti folosite in tara noastra, atat pe apa cat si pe sol/subsol, au fost si sunt materialele absorbante organice 100 % naturale biodegradabile neflotabile pe suprafata apei ( tab. 1 ), si in mod special, cele pe baza de turba ( spill-sorb, enviropeat, Cansorb, peat, nature sorb etc.) aduse din import ( Canada, Noua Zeelanda, Africa de Sud etc. ) si numai cantitati foarte mici de absorbanti sintetici (pe baza de polietilena, polipropilena etc. ).

Tabelul nr. 1 Date despre caracteristicile unor sorbanti ( ab/adsorbanti )

Sorbantul

( ad/absorbanti )

Capacitatea maxima de absorbtie

a produsului petrolier, mg/mg sorbant

Flotabilitatea

sorbantului

dupa contactul cu

produsul petrolier

de pe suprafata apei

Produs petrolier

cu vascozitate

mare

Produs petroliercu vascozitate

mica

Naturale anorganice

Vermiculit

4

3

Se scufunda (se depune pe fund )
Cenusa vulcanica

20

6

Flotabila (Pluteste pe apa )

Vata de sticla

4

3

Flotabila (Pluteste pe apa )

Naturale organice

Coceni tocati

6

5

Se scufunda ( se depune pe fund )
Coji de arahide

5

2

Se scufunda ( se depune pe fund
Tocatura (fibra ) de trestie

15

6

Se scufunda ( se depune pe fund )
Paie de grau

6

2

Se scufunda ( se depune pe fund )
Turba ( Peat moss )

4

7

Se scufunda ( se depune pe fund )
Fibre celulozice de lemn

18

10

Se scufunda ( se depune pe fund )

Sintetice organice

Spuma poliuretanica

70

60

Flotabila (Pluteste pe apa )
Spuma -formaldehida ureica

60

50

Flotabila (Pluteste pe apa )
Polietilena – fibre

35

30

Flotabila (Pluteste pe apa )
Polipropilena – fibre

20

7

Flotabila (Pluteste pe apa )
Pudra – polistiren

20

20

Flotabila (Pluteste pe apa )

Poluatorii romani primesc indicatii clare de la specialistii nostri in domeniu ( ?.) sa foloseasca pentru depoluari, de mari sau mici dimensiuni, care au loc atat pe apa cat si pe uscat, numai absorbanti 100 % naturali biodegradabili.

In prospectele traduse in romaneste care insotesc aceste produse importatorii prezinta beneficiarilor romani caracteristicile absorbantilor 100% naturali biodegradabili ca fiind miraculoase, ” panaceu universal „- ( produs total integrabil in natura, netoxic – nu este necesara colectarea lui din teren actioneaza pe sol, apa, mlastini (? ), la filtrarea apei, etc.).

” SPILL-SORB, cunoscut ca „absorbantul mileniului”, este un absorbant 100 % natural si biodegradabil, care: absoarbe si incorporeaza definitiv poluantii, astfel ca produsele absorbite nu se pot scurge; este total integrabil in natura, netoxic, nu necesita colectarea lui din teren; are o capacitate de absorbtie: de 8 – 12 ori greutatea lui si nu este abraziv „.

Majoritatea importatorilor de absorbanti 100 % naturali biodegradabili neglijeaza voit si constient in prospectele produselor livrate o realitate si anume faptul ca acest tip de absorbanti nu poate fi utilizat cu eficienta si rezultate bune pe apa.

Realitatea este ca, acesti absorbanti organici naturali pe baza de turba ( spill-sorb, enviropeat, Cansorb, peat, nature sorb etc.) nu pot fi utilizati in actiunile de recuperare a produselor petroliere de pe suprafata apelor ( tab. 1 ).

In literatura de specialitate se mentioneaza :

” Organic sorbents can soak up from 3 to 15 times their weight in oil, but they do present some disadvantages. Some organic sorbents tend to soak up water as well as oil, causing them to sink ” .

Sorbantii organici pot absoarbe intre 3 si 15 ori din greutatea lor in produs petrolier, dar ei prezinta mai multe dezavantaje.

Unii sorbanti organici tind sa absoarba apa si produs petrolier, cauzand caderea lor pe fund.

Cele mai multe materiale organice ( absorbanti ) pot fi folosite numai pe pamant dar cu recuperareasi incinerarea lor si nu se recomanda a fi utilizate pe apa pentru eliminarea deversarilor de produse petroliere

Partea a doua a materialului se gaseste la adresa https://www.ecomagazin.ro/abadsorbanti-de-produse-petroliere-deversate-accidental-in-mediu-2/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *