Gradinile Raiului sunt in pericol

Rezervatii naturale de vis din Europa, locuri in care traiesc specii unice de plante si animale, sunt declarate arii protejate si au nevoie de fonduri pentru conservare. Fiordurile norvegiene, apele de cristal ale Lacului Baikal sau cascadele din Croatia sunt doar cateva dintre spatiile naturale din Europa care trebuie protejate.
fiordurile din norvegia
1. Fiordurile din Norvegia
Parcul National Plitvice din Croatia, situat intre orasele Zadar si Zagreb, se afla in interiorul unui platou carstic si este una dintre cele mai mari rezervatii naturale protejate din Balcani.

Plitvice, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, se intinde pe o suprafata de peste 100 de kilometri si a captat atentia naturalistilor cu sute de ani in urma, cand, in aceste locuri, a fost observat un tuf calcaros care influenta cresterea plantelor.

In Parcul Plitvice se afla 16 lacuri, legate parca intre ele de zeci de cascade spectaculoase, unele formate recent, iar frumusetea lor este greu de redat in cuvinte. Sunt cunoscute sub numele de „Lacurile de sus” si „Lacurile de jos” si sunt separate natural prin diguri de roci sedimentare ce s-au format prin depunerea in straturi a muschilor, algelor si bacteriilor.

2 .Insulele Eoliene din Italia au plaje negre din lava racita si o vegetatie luxurianta
insulele eoliene
Culoarea lacurilor se schimba constant, de la azuriu la verde, gri sau albastru, in functie de cantitatea de minerale sau microorganisme din apa sau de razele soarelui, ce stralucesc pe intinderea apelor statatoare care duc pana la mal pesti de apa dulce si rate salbatice.

Baikal, cel mai vechi lac din lume

O alta minune naturala a lumii este Lacul Baikal. Aflat in Siberia, cel mai vechi si cel mai adanc lac din lume s-a incalzit alarmant in ultimii 60 de ani, iar cele 2.500 de specii de animale si plante, multe dintre ele unice in lume, se afla in pericol.

Pestele uleios, una dintre speciile cele mai neobisnuite care traiesc in acest lac, a fost gasit si la 1.000 de metri adancime, este complet transparent, iar jumatate din corpul sau este compus din ulei. Printre speciile endemice se mai numara si foca de Baikal, una dintre putinele foci de apa dulce.

Schimbarile climatice, dupa cum declara specialistii, afecteaza intregul lant trofic, care s-ar putea schimba, iar poluarea care ameninta serios aceasta regiune reduce puritatea apei din Baikal, prin care se poate vedea clar la o adancime de 12 metri.

3 Cei mai mari flamingo traiesc in Camargue.
camargue
Varsta lacului este estimata de geologi la 30 de milioane de ani, iar apele sale sunt atat de limpezi si curate, datorita miscarii naturale continue a curentilor atat pe verticala, cat si pe orizontala.

Inscris in anul 1996 in patrimoniul UNESCO, lacul, de origine tectonica, reprezinta si rezervorul pentru centralele hidroelectrice de pe cursul raului Angara, aflat la nord de Baikal.

Fiordurile norvegiene, in patrimoniul UNESCO

Fiordurile norvegiene sunt unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume. Sognefjord, cel mai lung fiord din Norvegia, si al doilea din lume, dar si cel mai adanc, si Geirangerfjord, renumit pentru frumusetea peisajelor, sunt incluse din anul 2005 in patrimoniul UNESCO.

Norvegia este una dintre putinele tari din lume care au fiorduri, crestaturi adanci de-a lungul tarmurilor, formate de ghetari prin erodare, cu milioane de ani in urma, iar peste aceste golfuri adanci si stramte norvegienii au construit poduri.

Lyse este cel mai spectaculos, dar si cel mai periculos fiord, iar drumul pana la acest platou ce se afla la 1.000 de metri deasupra marii este intortocheat, cu portiuni de zapada care straluceste si in timpul verii. Norvegia este, de asemenea, si taramul fascinantului spectacol al aurorelor boreale, fenomen care are loc tot timpul anului.

Parcul Retezat, minune naturala

4 Lacul Baikal are peste 30 de milioane de ani, iar in apele sale traiesc peste 2.500 de specii de plante si animale
lacul baikal
Fundatia „Noile sapte minuni ale lumii”, infiintata de regizorul canadian Bernard Weber, a lansat pe internet un ambitios proiect dedicat sprijinirii si conservarii rezervatiilor naturale din toata lumea.

Locuri de vis de pe harta lumii, care se afla insa in pericol, sunt postate pe o lista, iar vizitatorii sunt rugati ca, prin votul lor, sa ajute la desemnarea celor sapte noi minuni naturale ale omenirii care au nevoie de fonduri pentru a nu fi lasate in paragina. Pe aceasta lista se afla si Romania, pentru care a fost propusa Rezervatia Naturala din Parcul National Retezat.

Camargue este denumita „delta” francezilor

Rezervatia naturala Camargue, locul in care Rhonul se varsa in Mediterana, denumita si „delta francezilor”, este una dintre cele mai umede zone din Europa, cu mlastini intinse si helestee care imprastie un miros neobisnuit, de sare.

Pasari dintre cele mai diverse specii, cum ar fi gainile salbatice sau pasarile-de-mare, au gasit un adevarat paradis la Camargue, desi vara, cand soarele straluceste puternic, tantarii sunt, aici, adevaratii stapani.

Insulele Eoliene

5 .In Parcul Plitvice se afla 16 lacuri naturale, legate intre ele de zeci de cascade spectaculoase
parcul plitvice
Rezervatia este nominalizata in campania initiata de site-ul „Noile sapte minuni ale lumii”. Arhipelagul vulcanic al Insulelor Eoliene, care se afla la nord-est de Sicilia, este cotat intr-un top al frumusetii si al bogatiei naturii, alaturi de Insulele Santorini, drept cel mai remarcabil lant de insule verzi din Marea Mediterana.

Din sutele de insule ale arhipelagului, cu vegetatie luxurianta, numai sapte sunt locuite in imensitatea marii care se loveste de plajele negre, ivite din lava racita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *