12 orase care ar putea disparea din cauza schimbarilor climatice

Male, Maldive

Capitala acestei tari ocupa o mica insula, care va fi, destul de curand, cotropita de apele oceanului. Fostul prim-ministru a luat masura de a cumpara teren in alte tari, pentru ca locuitorii din Maldive sa aiba unde sa se mute. Dar acum acest plan de salvare a stagnat, iar nivelul apelor marii continua sa creasca.

maldive

Phoenix, SUA

Asezat in desert, intr-un climat foarte cald si arid, orasul este deja afectat de furtuni de praf, iar populatia sa de aproape 1,5 milioane de locuitori consuma o cantitate enorma de apa. Seceta afecteaza resursele de apa, iar odata ce acestea se vor termina, ce se va intampla cu orasul?

phoenix

Kivalina, SUA

Locuitorii acestui orasel din Alaska ar putea deveni, in  curand, primii „refugiati din fata schimbarilor climatice”. Asezarea este situata pe o insulita lunga si ingusta, o limba de pamant care se micsoreaza de la un an la altul, din cauza eroziunii tarmurilor si a cresterii nivelului apelor marii. Se estimeaza ca, pana in 2025, insula ar putea fi acoperita complet de ape.

kivalina-alaska-aerial-view

New York, New York

Desi pare un oras extrem de solid si la adapost de calamitatile induse de schimbarile climatice, uraganul Sandy a aratat ca, de fapt, si uriasul New York este vulnerabil: metroul si pasajele subterane au fost inundate, transformatoarele electrice au explodat, iar comunitatile din regiunile de coasta, precum Coney Island si Rockaways, au suferit luni de zile de pe urma dezastrului. Ridicarea nivelului marii si cresterea numarului si a intensitatii furtunilor ar putea duce la evacuarea permanenta  a unor zone ale metropolei – la abandonarea lor, adica.

newyork

Las Vegas, SUA

La fel ca si Phoenix, Las Vegas se confrunta cu amenitarea secetei: sursa sa principala de apa, raul Colorado, seaca incet-incet. Si in Lake Mead, lacul de acumulare care reprezinta cea mai importanta rezerva de apa a orasului, nivelul apei a scazut considerabil.

las-vegas

Miami, SUA

Ca multe ale orase din sudul statului Florida, Miami se afla la o altitudine abia cu putin deasupra nivelului marii, ceea ce il predispune la inundatii. De altfel, aceasta zona era, in cea mai mare parte, teren mlastinos, care a fost asanat pentru a face loc oraselor.

miami

New Orleans, SUA

Dupa tragedia produsa de uraganul Katrina, ce-ar mai fi de spus despre acest oras? El este permanent amenintat de inundatii grave, deoarece mare parte din el se afla sub nivelul marii.

newyork

 Dhaka, Bangladesh

O mare parte din teritoriul Bangladeshului se gaseste in Delta Gangelui, o zona extrem de populata si foarte expusa inundatiilor. Furtunile tropicale si ploile musonice puternice fac deja numeroase victime, iar viitorul nu arata deloc bine, de vreme ce se prevad fenomene precum ridicarea nivelului apelor si intensificarea furtunilor.

bangadlesh

Suzhou, China

Orasul cu canale de apa si gradini vestite prin frumusetea lor ar putea avea o soarta foarte nefericita, de vreme ce este asezat intr-un loc periculos – pe malurile joase ale unor cursuri de apa marginite de mlastini.

suzhou China

Venetia, Italia

Nu numai ca Piata San Marco este inundata de mai multe ori pe an, dar intreg orasul se scufunda lent: secatuirea panzelor de apa freatice a dus la coborarea solului cu cladiri cu tot, iar nivelul apelor Marii Adriatice creste.

venetia

Rotterdam, Olanda

Diguri, constructii plutitoare si alte solutii ingenioase fac parte din planul Olandei de a lupta impotriva pericolului de a fi acoperita de mare. Poate ca este, dintre toate tarile, cea mai bine pregatita sa faca fata primejdiei, datorita faptului ca duce aceasta lupta de sute de ani. Mare parte din teritoriul tarii este sub nivelul marii; timp de secole olandezii au tot indiguit terenuri, smulgandu-le oceanului, pentru a le transforma in campuri cultivate si terenuri de constructie. Totusi, ramane de vazut daca vor reusi sa castige lupta cu Atlanticul.

rotterdam

Tarawa, Kiribati

Teritoriul acestei natiuni din Pacific ar putea fi unul dintre primele care vor disparea sub ape. Conducatorii sai au cerut recent Australiei si Noii Zeelande sa-i primeasca pe cetatenii din Kiribati, acordandu-le statutul de refugiati. Chiar si steagul acestei natiuni ilustreaza soarta care o asteapta: o pasare zburand deasupra valurilor oceanului, ca si cand ar cauta un loc unde sa se aseze.

Caption: The central pacific island of Tarawa in Kiribati.  Mid Caption: The Australian Defence Force (ADF) has deployed a small Joint Task Force to the small Pacific Island nation of Kiribati to commence Operation Kiribati Assist.   Operation Kiribati Assist is the ADF contribution to Australia’s response to a request from the Government of Kiribati to assist in the disposal of World War II unexploded ordnance (UXO) from locations throughout Kiribati.  The ADF has world-class skills, expertise and capability in conducting explosive ordnance disposal and is happy to be assisting our regional neighbour in clearing the threat posed by unexploded ordnance. Joint Task Force (JTF) 637 will dispose of UXO identified during a 2007 reconnaissance of the islands and scope any future UXO disposal requirements and EOD training opportunities for the Kiribati Police Service during the deployment. The JTF comprises approximately 22 people and includes a Command Group, a Royal Australian Navy Clearance Diving Team to handle underwater UXO, Army and RAAF EOD teams who will handle land based UXO, including air delivered items and a Medical Team. The 33 islands of Kiribati are scattered across 3.5 million square kilometres of the Central Pacific and is the site where the Battle of Tarawa was fought in November 20th, 1943. Most UXO encountered in Kiribati are remnants from this conflict and include military ordnance such as artillery projectiles, aerial bombs, rockets, mortars and mines.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *