Substantele chimice periculoase din judetul Cluj, monitorizate printr-un nou proiect al APM Cluj

Agentia pentru Protectia Mediului Cluj a lansat, in data de 19.06.2015, in cadrul unei conferinte organizate la Grand Hotel Italia din Cluj Napoca, proiectul Realizarea unui sistem integrat de culegere si transmitere a datelor provenite din monitorizarea substantelor chimice periculoase in judetul Cluj”.

Proiectul urmareste protectia mediului prin imbunatatirea monitorizarii substantelor chimice periculoase, tema sustinuta prin mai multe prezentari facute de Promotorul de Proiect, Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, de partenerii romani precum si de partenerul norvegian, prezenti la eveniment.

Acest proiect a fost aprobat pe Programul RO04 – Reducerea substantelor periculoase din cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009 – 2014, urmind sa fie implementat in perioada mai 2015 – aprilie 2016. In acest program au fost semnate, in total, sapte contracte de finantare, cu o valoare de 7.016.143 de euro, de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

La Conferinta de lansare a proiectului au participat aproximativ 80 de persoane, printre acestea numarindu-se reprezentanti ai organizatiilor partenere in proiect: Stieltefsen SINTEF – Norvegia, Universitatea Tehnica Cluj- Napoca si SC Control Data Systems SRL Cluj-Napoca, reprezentanti ai primariilor implicate in proiect, ai Comisariatului Regional Cluj – Garda Nationala de Mediu, ai altor agentii pentru protectia mediului din regiune, a departamentelor de mediu din cadrul universitatilor din Cluj-Napoca, mass-media.

Scopul final al acestui proiect vizeaza prevenirea bolilor si a efectelor substantelor chimice si deseurilor periculoase asupra sanatatii umane si mediului. Astfel, pe parcursul derularii acestui proiect vor fi facute studii de identificare a surselor de poluare, a nivelului de contaminare cu substante chimice periculoase, vor fi achizitionate echipamente specifice de monitorizare si se va proiecta si realiza un sistem integrat de culegere si transmitere a datelor provenite din monitorizarea substantelor chimice periculoase in judetul Cluj.

Proiectul se adreseaza populatiei din zonele de interes, respectiv tuturor categoriilor de virsta din cele cinci localitati vizate in proiect: Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda si Huedin.

Valoarea totala eligibila a proiectului este de 1.491.473,09 EUR din care: 1.267.752,13 EUR (85%) reprezinta Grantul Mecanismului Financiar SEE 2009 – 2014, 223.720,96 EUR (15%) este contributia Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, iar 9.002,83 EUR reprezinta contributia privata a partenerului SC Control Data Systems SRL Cluj-Napoca.

APM Cluj este o institutie publica guvernamentala sub jurisdictia Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, un serviciu public deconcentrat, finantat de la bugetul de stat, care promoveaza dezvoltarea durabila prin prisma unui mediu curat.

APM Cluj are in prezent in derulare, din fonduri nerambursabile, trei proiecte: “Managementul durabil al sitului Natura 2000 ROSCI0238 Suatu – Cojocna – Crairit” (1.322.898,40 lei), la care este beneficiar precum si alte doua in care este implicata ca si partener: “Elaborarea planului de management integrat pentru situl de importanta comunitara ROSCI0295 – Dealurile Clujului Est” (1.479.054,93 lei), unde beneficiar este Societatea Lepidopterologica Romana, “PACINFO – Rolul social si de mediu al agriculturii in regiunile montane defavorizate” (895.185,79 lei), unde beneficiarul este Agentia de Protectia Mediului Harghita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *