Peste un milion de euro investiti in protejarea naturii si promovarea turismului bihorean

In cel de-al 13-lea an de existenta, Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor, ONG care are in custodie aria protejata Muntii Padurea Craiului, a obtinut bani pentru un nou proiect de ecoturism, care face ca totalul finantarilor atrase de organizatie sa depaseasca un milion de euro.

„Este un prag pe care ne-am dorit sa il atingem si un moment important in viata organizatiei noastre. In acelasi timp, avem un indicator al rezultatelor pe care le-am obtinut in urma demersurilor facute de noi pentru protectia mediului si in ceea ce priveste promovarea unor destinatii turistice din judetul Bihor”, a declarat Paul Iacobas, presedintele CAPDD Bihor.

Cel mai nou proiect, „Padurea Craiului – un loc mai placut de vizitat, un loc mai bun in care sa traiesti”, se va derula intre 1 iulie 2015 si 30 iunie 2018, avand un buget total de 114.576 dolari, din care suma de 100.000 dolari reprezinta finantarea nerambursabila. Banii sunt alocati prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinatiilor de Ecoturism din Romania”, un program comun al Romanian – American Foundation si al Fundatiei pentru Parteneriat.

Pesterile, in prim plan

Abordand o gama foarte variata de activitati, acest proiect isi propune sa imbunatateasca zestrea turistica a Padurii Craiului, dar si sa contribuie la dezvoltarea capacitatii de administrare a acestei ecodestinatii.

Astfel, cu banii americani, vor fi semnalizate traseele de cicloturism din cadrul ariei, va fi amenajat un Tur al Padurii Craiului, dar si alte noi trasee si poteci, inclusiv un parcurs de aventura.

De asemenea, va fi reabilitat, in totalitate, sistemul de iluminat al Pesterii Unguru Mare din Suncuius si in premiera va fi amenajat un traseu de vizitare pentru o portiune din Pestera Vantului. La pesterile Farcu si Meziad vor fi dezvoltate noi atractii turistice de tip mining park si parc de aventura. Apoi, aceste patru pesteri, dar nu numai, vor fi cuprinse in prima retea de pesteri speoturistice din Romania.

Toate atractiile turistice din Padurea Craiului vor fi mai bine semnalizate, iar CAPDD promite sa marcheze corespunzator si traseul magistralei europene de drumetie E3, care strabate Bihorul.

Pentru un turism responsabil

Totodata, CAPDD si-a propus sa amenajeze, in parteneriat cu autoritatile locale si cu proprietarii de afaceri cu specific turistic din zona, un loc de parcare si un spatiu de campare in vecinatatea noului pod de la Vadu Crisului. In aceeasi comuna este planificata dezvoltarea unui centru de vizitare destinat intregului Defileu al Crisului Repede, dotat cu mobilier expozitional si infrastructura necesara.

Tot cu bani americani, CAPDD ii va duce la cursuri de instruire in ecoturism si turism responsabil pe operatorii turistici si pe alti actori locali, pentru ca acestia sa invete cum sa atraga turisti in zona, in armonie cu natura. Pentru o mai buna promovare a zonei, CAPDD va face si un calendar de evenimente derulate pe parcursul a patru sezoane.

In fine, CAPDD mai vrea si sa prezinte ecodestinatia Padurea Craiului la targuri de turism, iar la dispozitia vizitatorilor va pune harti ale ecodestinatiei, materiale de prezentare a Padurii Craiului si a serviciilor din reteaua locala.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente