CONTROALE – Actiuni comune in aria protejata Muntii Rodnei

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Administratia Parcului National Muntii Rodnei impreuna cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures prin Postul Montan de Jandarmi Borsa si Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Maramures au efectuat o serie de controale si patrulari in Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare, in scopul prevenirii si combaterii actiunilor distructive din aria Parcului National Muntii Rodnei.

Actiunile comune s-au desfasurat in perioada 15 – 21 iulie a.c.

Ca urmare a activitatilor desfasurate, s-au constatat taieri ilegale de arbori pe suprafetele pasunilor, taieri de jneapan, identificarea unei stane instalate abuziv in pasunea Steja, prezenta unui numar mare de caini la stane fara a detine jujee corespunzatoare, efectuarea unor activitati de genul off-road in zonele protejate, precum si nerespectarea regulilor de vizitare a Parcului National Muntii Rodnei.

Au fost depuse trei plangeri penale pentru infractiunile de taiere de arbori si taieri de jneapan, intocmirea a doua procese verbale de contraventie pentru fermierii de la stanele unde s-au semnalat si constatat numarul mai mare de caini decat cel prevazut de normativele legale in vigoare, precum si aplicarea a sase sanctiuni contraventionale pentru accesul off-road in aria Parcului National Muntii Rodnei.

Sanctiunile au fost aplicate unor cetateni din localitatile Borsa – Maramures, Telciu – Bistrita Nasaud , respectiv unui numar de patru cetateni cehi, care au patruns cu masinile de teren in Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare. 

Accesul motorizat off-road si enduro intr-o arie naturala protejata este interzis si se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 5.000 – 10.000 lei, conform prevederilor O.U.G. nr. 57 din 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata prin Legea nr. 49 din 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atragem atentia si pe aceasta cale si totodata recomandam vizitatorilor, turistilor si localnicilor care desfasoara activitati pe raza ariei protejate, ca in Parcul National Muntii Rodnei este interzis accesul motorizat (off-road si enduro), aprinderea focului si camparea in zone nepermise, taierea vegetatiei forestiere, pasunatul in zonele restrictionate, depozitarea gunoaielor, precum si alte activitati care contravin statutului de arie protejata.

Patrulele comune ale APNMR, Jandarmeriei Maramures, Jandarmeriei Bistrita- Nasaud si GNM Maramures se vor organiza pe parcursul intregului sezon estival 2015, pentru prevenirea, combaterea si sanctionarea tuturor faptelor care contravin legislatiei ariilor protejate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *