CONTROALE – Actiuni comune in aria protejata Muntii Rodnei

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Administratia Parcului National Muntii Rodnei impreuna cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures prin Postul Montan de Jandarmi Borsa si Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Maramures au efectuat o serie de controale si patrulari in Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare, in scopul prevenirii si combaterii actiunilor distructive din…

Citește mai departe

Cercetatorii suedezi, cu ochii pe Muntii Rodnei. Aici vad cat de afectata e natura de incalzirea globala

In Muntii Rodnei, avem mii de specii de plante de munte, unele care nu se mai gasesc nicaieri in lume, lacuri glaciare, „adevarate ecosisteme naturale ce pot fi studiate si monitorizate in timp”, spune biologul Claudiu Iusan. Toate acestea ii atrag pe cercetatorii din intreaga lume care stau cu ochii pe masiv. Biologul Claudiu Iusan…

Citește mai departe

Contractul de administrare pentru Parcul National Muntii Rodnei s-a incheiat. Cine vrea aria protejata

Contractul de administrare pentru Parcul National Muntii Rodnei, semnat in urma cu zece ani de Romsilva, s-a incheiat, marti fiind ultima zi in care mai pot fi depuse oferte pentru preluarea celei mai intinse arii protejate din Carpatii Orientali. “Poate sa fie si altcineva care sa indeplineasca conditiile legale. Sunt destul de drastice”, a declarat…

Citește mai departe

Prefectul si sefii de institutii, vizita de lucru in Parcul National Muntii Rodnei, ”un bulgare de aur”

Sedinta pe luna iunie a Colegiului prefectural a avut loc la sediul administratiei Parcului National Muntii Rodnei, problemele cu care se confrunta aceasta fiind principala tema a discutiilor la care au luat parte prefectul Ioan Tintean, subprefectul Ovidiu Frent, sefii de institutii publice deconcentrate, dar si primarul comunei Rodna, Alexandru Nascan. Cu totii au mers…

Citește mai departe

Aveti doua saptamani la dispozitie pentru a admira narcisele salbatice din Muntii Rodnei

Amatorii de turism montan au in perioada urmatoare un motiv in plus sa se bucure de peisajele pe care le ofera Parcul National Munctii Rodnei. Deoarece temperaturile au fost destul de ridicate, au inceput sa infloreasca narcisele salbatice din Poiana Narciselor, aflata la 1.600 de metri in Masivul Saca. Aceste flori ocrotite prin lege pot…

Citește mai departe

Rezervatie naturala atacata de paraziti…Cine sa intervina?

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a anuntat ca va propune conducerii Ministerului Apelor, Padurilor si Pisciculturii trecerea Parcului National Muntii Rodnei in administrarea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Motivul il constituie desele reclamatii ale primariilor care detin paduri si pasuni in interiorul rezervatiei fata de masurile restrictive impuse de Consiliul Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei de acces…

Citește mai departe
Romsilva investe?te anual 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate

Romsilva investeste anual 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate

Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva investeste anual in jur de 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate aflate in structura sa, insa acesti bani pot fi multiplicati prin accesari de fonduri europene, considera directorul general al RNP, Adam Craciunescu. „Noi facem anual cheltuieli de circa 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor…

Citește mai departe
Rasul sau pantera Carpatilor

Monitorizarea rasului din Parcul National Muntii Rodnei prezentata la simpozionul din Tusnad

Rezultatele preliminare ale monitorizarii rasului din Parcul National Muntii Rodnei au fost prezentate la simpozionul„Proiecte si actiuni demonstrative pentru conservare a naturii si a carnivorelor mari in Romania” organizat in perioada 13-15 noiembrie in cadrul proiectului Life Natura „Cele mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea speciei Ursus arctos in zona central-estica a Carpatilor…

Citește mai departe

Seminar pentru definirea coridoarelor ecologice pentru migrarea ursului brun

Administratia Parcului National Muntii Rodnei a participat alaturi de alti 25 reprezentanti ai unor institutii din judetul Bistrita-Nasaud si Maramures (Agentia pentru Protectia Mediului, ITRSV, WWF Maramures si Ucraina, ocoale silvice, directii silvice, ONG-uri, institute de cercetare, universitati, Administratia Parcului Natural Muntii Maramuresului, Administratia Rezervatiei Biosferei Carpathian din Ucraina) la seminarul intitulat ‘Consultarea factorilor de…

Citește mai departe

Continua lupta cu flacarile in muntii Rodnei

Elicopterul militar trimis de Ministerul Administratiei si Internelor sa participe la stingerea incendiului de padure din Muntii Rodnei a reluat, marti dimineata, operatiunea de aruncare a sacilor de apa peste focarele din zona montana. ‘Elicopterul militar s-a ridicat in aer dimineata devreme pentru a duce sacii cu apa peste zonele afectate de incendiu. Roua din…

Citește mai departe

Romania, tara biodiversitatii

In fiecare an, in 22 mai, se celebreaza Ziua Internationala a Diversitatii Biologice, marcand astfel semnarea la Rio de Janeiro ( in anul 1992) a Conventiei privind diversitatea biologica, elaborata sub egida “Programului Natiunilor Unite pentru Mediu” si ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea 58/1994. In 2012 Ziua Internationala a Diversitatii Biologice a avut ca…

Citește mai departe

Proprietarii de paduri ar putea beneficia de credite de carbon

Inginerul Gabriel Stanciu, seful Ocolului Silvic Romuli a prezentat proprietarilor cu paduri aflate in Parcul National Muntii Rodnei argumentele potrivit carora proprietarii padurilor ar trebui sa beneficieze de recompensarea cu credite de carbon. Aceasta prezentare a fost facuta la Consiliul Consultativ al Parcului National Muntii Rodnei. Domnul Jelev, membru in Consiliul Stiintific al PNMR a…

Citește mai departe

Rezervatiei Biosferei Muntii Rodnei primeste finantare de peste 12 milioane de lei.

„Managementul participativ si integrat al Rezervatiei Biosferei Muntii Rodnei – Parc National, Sit Natura 2000” este titlul celui mai nou proiect care i-a fost aprobat din fonduri europene comunei Rodna, investitie in valoare totala de 12,931 milioane de lei finantata in cadrul Axei Prioritare 4 a Programului Operational Sectorial de Mediu. Beneficiarul proiectului este Primaria…

Citește mai departe

Parcul Muntii Rodnei: dezastru national

Masinile de teren, motocicletele si pasunatul intensiv distrug ariile protejate Pentru cei care iubesc natura si drumetiile in aer liber, Parcul National Muntii Rodnei reprezinta o destinatie deosebita, care nu trebuie ratata. Din pacate insa, in ultimii ani, rezervatia se degradeaza sub privirile celor care administreaza parcul. Acestia, desi pun mult suflet in protejarea sa,…

Citește mai departe

Muntii Rodnei, in atentia cercetatorilor germani

O echipa de cercetatori germani, din Frankfurt, va stabili, prin metode stiintifice moderne, evolutia vegetatiei de pe fundul lacurilor glaciare din Muntii Rodnei, din ultimii 10.000 de ani, specialistii urmand sa soseasca in Bistrita-Nasaud pana la jumatatea lunii mai. Presedintele Asociatiei Eco Rodna, Claudiu Iusan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca o echipa de cercetatori…

Citește mai departe

Parcul National Muntii Rodnei, propus sa faca parte din patrimoniul mondial pentru natura

Parcul National Muntii Rodnei, propus sa faca parte din patrimoniul mondial pentru natura Presedintele Asociatiei Eco Rodna, Claudiu Iusan, care este si manager in cadrul proiectului „Masuri de management conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei – sit Natura 2000”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca acceptarea Parcului National Muntii Rodnei drept parte…

Citește mai departe
Biologii monitorizeaz? animalele din Mun?ii Rodnei cu camere video instalate în copaci

Parcul National Muntii Rodnei, propus sa faca parte din patrimoniul mondial pentru natura

Presedintele Asociatiei Eco Rodna, Claudiu Iusan, care este si manager in cadrul proiectului „Masuri de management conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei – sit Natura 2000”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca acceptarea Parcului National Muntii Rodnei drept parte a patrimoniului universal pentru natura presupune un studiu complex pentru dovedirea faptului ca…

Citește mai departe

Unda verde pentru microhidrocentrale in Muntii Rodnei

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a emis acordul de mediu pentru amenajarea unei microhidrocentrale in Parcul National Muntii Rodnei, pe raul Cormaia din localitatea bistriteana Sangeorz Bai. Proiectul demarat de firma ElCata putea afecta structura, functionalitatea si obiectivele de conservare ale Parcului National Muntii Rodnei, motiv pentru care a fost nevoie de studierea impactului asupra…

Citește mai departe

Administratia Parcului National Muntii Rodnei a efectuat recensamantul de primavara la capre negre

Numarul caprelor negre din Parcul National Muntii Rodnei a scazut cu 22 fata de luna octombrie 2008, cand s-a facut ultima monitorizare a efectivelor si cand au fost observate 140 de exemplare, transmite corespondentul NewsIn. Administratia Parcului National Muntii Rodnei a organizat, miercuri, recensamantul de primavara la capre negre, la evaluare participand 48 de persoane,…

Citește mai departe