Incendiu de pasune alpina in Parcul National Muntii Rodnei

0
430
Incendiu de păşune alpină în Parcul Naţional Munţii Rodnei
Incendiu de pasune alpina in Parcul National Muntii Rodnei

Un incendiu a cuprins circa 1,5 hectare de pasune alpina aflata la 1800 de metri altitudine in Parcul National Muntii Rodnei, terenul aflandu-se in administrarea Ocolului Silvic Feldru care, impreuna cu pompieri militari, rangeri ai parcului si locanici, actioneaza pentru tinerea sub control a focului.

Seful Ocolului Silvic Feldru Emilian Horga a declarat ca incendiul a izbucnit miercuri seara, iar la fata locului au fost mobilizati silvicultori, localnici, pompieri militari si civili, dar si rangeri ai Parcului National Muntii Rodnei.

„E vorba de o pasune alpina de circa 1,5 hectare aflata la 1800 de metri altitudine in zona Izvorul Mare. Nu stim exact de la ce a pornit focul, dar credem ca de vina sunt fie culegatorii de fructe de padure, fie vreun ciob expus mult timp la soare. Nu e padure, ci pasune alpina si jneapan. Am actionat rapid cu lopeti, maturoaie si alte mijloace de interventie. Cu apa nu am putut da fiindca nu este drum pana acolo, nu s-a putut urca. Am reusit sa tinem incendiul sub control, am lasat acolo niste oameni peste noapte, iar joi dimineata am mai trimis 14 oameni. Probabil ca va mai arde mocnit inca doua-trei zile, dar, de extins la padure, nu se va extinde. Cel putin noi asa speram”, a declarat el.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU), joi dimineata, incepand cu ora 05.00, un echipaj din cadrul Garzii de Interventie Singeorz Bai s-a deplasat in Parcul National Muntii Rodnei pentru a sprijini reprezentantii Ocolului Silvic Feldru in vederea reluarii interventiei privind lichidarea unui incendiu de pasune alpina si jneapan.

„Pompierii militari si voluntari, impreuna cu reprezentatii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta din zona si a altor institutii cu atributii in domeniul gestionarii situatiilor de urgenta actioneaza cu lopeti, maturoaie si alte mijloace de prima interventie pentru lichidarea incendiului care se intinde pe o suprafata de aproximativ 1 – 1,5 ha, intr-o zona greu accesibila”, se arata in comunicat.

Marius Rus, purtatorul de cuvant al ISU Bistrita, a declarat ca s-a creat un culoar de 2-3 metri pentru izolarea focului de zona neafectata si se lucreaza pentru lichidarea in totalitate a incendiului.

Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din Carpatii Orientali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.