Continua lupta cu flacarile in muntii Rodnei

Continua lupta cu flacarile in muntii Rodnei

Elicopterul militar trimis de Ministerul Administratiei si Internelor sa participe la stingerea incendiului de padure din Muntii Rodnei a reluat, marti dimineata, operatiunea de aruncare a sacilor de apa peste focarele din zona montana.

‘Elicopterul militar s-a ridicat in aer dimineata devreme pentru a duce sacii cu apa peste zonele afectate de incendiu. Roua din timpul noptii a mai diminuat din puterea focului. Toate echipele de voluntari si pompieri lucreaza deja la crearea unei perdele de protectie prin care se incearca oprirea extinderii focului spre alte zone uscate si padure’, a declarat, marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca.

La mai bine de 48 de ore de la reizbucnirea focului in Muntii Rodnei, pompierii militari, politisti de frontiera, silvicultorii, jandarmii montani si voluntarii din mai multe localitati apropiate orasului Borsa ajuta la stingerea incendiului.

Prefectul judetului Maramures, Sorin Rednic, s-a deplasat la Baia Borsa, la locul producerii incendiului, in zona Piciorul Caprei, respectiv la iazul Colbu din Muntii Rodnei.

Acesta a precizat ca incendiul s-a extins la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri, in zona montana Piciorul Caprei fiind afectata de flacari o suprafata de 65 de hectare de padure de conifere.

‘La fata locului au actionat cu motofierastraie, securi si sape silvicultori specializati sa lucreze in exploatatii forestiere, pompieri militari, dar si membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta din localitatile invecinate. Lucratorii au creat mai multe culoare, in latime de 5-6 metri, prin defrisare si indepartarea vegetatiei uscate, in scopul de nu permite extinderea incendiului de litiera spre alte zone forestiere. Echipele mixte de interventie nu au avut nevoie de acordarea de ingrijiri medicale din partea celor de la Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare’, a spus prefectul Sorin Rednic.
Autoritatile judetene au cerut sprijinul PS Arhiereului Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Justin Sigheteanu, prin care sa solicite preotilor ortodocsi din parohiile invecinate sa faca apel in timpul slujbei religioase la cetateni pentru a sprijini autoritatile locale in actiunea de lichidare a incendiului.

Directia Silvica Maramures a pus la dispozitie 130 de saci, iar ulterior au fost adusi alti 2.300 de saci de la Garda Nationala de Mediu, care au fost umpluti cu apa si dusi, mai apoi, la elicopter de cetatenii care au ajutat fortele de interventie.

Prefectul Sorin Rednic a mai spus ca se actioneaza cu peste 150 de persoane la interventia de stingere a incendiului.

‘Deocamdata nu sunt puse in pericol de flacari locuinte, anexe gospodaresti sau obiective social-economice. Interventia este dificila, se efectueaza in panta de 50-60 de grade, echipele mixte de interventie s-au deplasat pe jos, in zone cu piatra si grohotis, fara a putea beneficia de suportul utilajelor tehnice. Elicopterul a aterizat pe stadionul din Baia Borsa si a efectuat mai multe transporturi de saci de apa, in zona montana, care au fost aruncati pe cei doi versanti din zona Piciorul Caprei. Elicopterul a efectuat noua transporturi cu saci umpluti cu apa, fiind aruncata pe versanti o cantitate de aproximativ 1,2 tone de apa’, a precizat prefectul Rednic.

Pompierii militari cu o autospeciala de interventie cu spuma si apa au supravegheat permanent zona afectata pe versantii din zona Piciorul Caprei, fiind pregatiti sa intervina in cazul in care incendiul s-ar fi extins in apropierea a doua drumuri forestiere asfaltate care permiteau accesul autovehiculelor.

Politia orasului Borsa a restrictionat, marti, traficul rutier dintre Baia Borsa – Borsa pentru a usura accesul masinilor de interventie ale pompierilor si echipelor de interventie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *