Elicopterul militar adus la Baia Borsa nu a reusit sa stinga incendiul de padure de la Colbu

Elicopterul militar adus la Baia Borsa nu a reusit sa stinga incendiul de padure de la Colbu

O suprafata de 65 hectare de padure de conifere, de slaba calitate, a fost afectata de incendiul care a cuprins zona Piciorul Caprei, respectiv iazul Colbu de la Baia Borsa. Focul s-a extins la o altitudine de 1.500 de metri, pe un teren accidentat, dificil de parcurs de echipele de interventie. Elicopterul militar adus in zona pentru stingerea incendiului nu a reusit sa stopeze valvataia desi s-au aruncat la sol aproape 2.500 de saci cu apa. Directia Silvica Maramures a pus la dispozitie 130 de saci, iar ulterior au fost adusi alti 2.300 de saci de catre prim-comisarul Calin Crisan de la Garda Nationala de Mediu. Interventia va fi reluata azi, 7 august, atat cu echipele mixte de interventie, cat si cu elicopterul militar.

In cursul zilei, Directia Silvica Maramures va primi, din Suceava, sisteme de motopompe care pot interveni eficient pe munte, in scopul lichidarii focarelor. Pana acum s-a reusit delimitarea zonei afectate prin culoare, late de 5-6 metri, astfel incat focul sa nu mai poata inainta. Presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Sorin Rednic, s-a deplasat la Baia Borsa ca sa urmareasca interventia. „Deocamdata nu sunt puse in pericol de flacari locuinte, anexe gospodaresti sau obiective social-economice. Interventia este dificila, se efectueaza in panta (unghi de 50-60 grade), echipele mixte de interventie s-au deplasat pe jos, in zone cu piatra si grohotis, fara a putea beneficia de suportul utilajelor tehnice. Elicopterul a aterizat dupa-amiaza pe stadionul din Baia Borsa si a efectuat mai multe transporturi de saci de apa, in zona montana, care au fost aruncati pe cei doi versanti din zona Piciorul Caprei. Elicopterul a efectuat noua transporturi cu saci umpluti cu apa, fiind aruncata pe versanti o cantitate de aproximativ 1,2 tone de apa”, a spus prefectul.

Ca sa poata mobiliza localnicii in ajutorul echipelor specializate, autoritatile au dispus ca preotii din parohiile Borsei sa faca apel pentru a sprijini actiunea de lichidare a incendiului. Circa 150 de oameni au fost comasati in zonele cu probleme, unde s-a intervenit cu motofierestraie, securi si sape. Pompierii militari, jandarmii, politistii de frontiera si silvicultorii, precum si membrii comitetelor locale au beneficiat de ingrijiri medicale din partea celor de la Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare, riscul de accidenare fiind crescut.

Echipaje de politie au restrictionat accesul autovehiculelor sau cetatenilor pe cele doua drumuri forestiere care duc inspre Colbu. La fata locului a fost si primarul orasului Borsa, Toader Mihali, viceprimarul Sorin Ion Timis, respectiv consilieri locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *