Cultura inugguitilor din Groenlanda va disparea din cauza schimbarilor climatice

0
1030
Cultura inugguiţilor din Groenlanda va dispărea din cauza schimbarilor climatice
Cultura inugguitilor din Groenlanda va disparea din cauza schimbarilor climatice

Cultura inugguitilor din Groenlanda va disparea! Si asta in mai putin de 25 de ani din cauza incalzirii globale, spune antropologul Stephen Leonard de la Universitatea Cambridge, scrie turismistoric.ro.

In mai putin de 25 de ani, incalzirea globala va determina disparitia unei comunitati din Groenlanda / FOTO: www.turismistoric.ro
Timp de un an antropologul a locuit printre inugguiti, o populatie care reprezinta o subcultura a inuitilor, si a vazut cum incalzirea globala schimba din ce in ce mai mult viata acestei comunitati. Antropologul a mai spus ca pe langa incalzirea globala si consumismul afecteaza cultura ingguita.

Inugguitii traiesc de secole in Qaanaaq, Groenlanda, ca vanatori-culegatori. Unii spun ca pana la descoperirea lor de catre Sir John Ross in 1818, inugguitii credeau ca sunt singurii locuitori ai lumii, iar astazi, zona in care traiesc inugguitii reprezinta cea mai nordica asezare permanenta de pe Terra.

Pentru ca ghetarii regiunii se topesc tot mai repede, miscarile mamiferelor acvatice devin imprevizibile, ceea ce le pune stilul de viata in pericol. Limba lor, Inuktun, nu a fost niciodata transcrisa, fiind vorbita de doar 770 de oameni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.