Vulcanul Popocatepetl a proiectat in atmosfera o coloana de gaze si fum de 4,5 kilometri inaltime

Vulcanul Popocatepetl a proiectat in atmosfera o coloana de gaze si fum de 4,5 kilometri inaltime

Vulcanul Popocatepetl, situat la 70 de kilometri de Mexico, a proiectat luni in atmosfera o coloana de gaze si cenusa cu o inaltime de 4,5 kilometri, cea mai importanta activitate de cand a fost plasat sub alerta de nivel 3, imediat sub cea prevazand evacuarea, anunta autoritatile.

Coloana de gaze care emana in mod obisnuit dintr-un vulcan a fost insotita de o miscare telurica ce a durat aproximativ 15 minute, a precizat Centrul national mexican de prevenire a catastrofelor.

„Nu exita motive de alarmare”, a declarat un oficial din statul Puebla, Fernando Manzanilla, care a indemnat totusi populatia sa „se informeze permanent” asupra evolutiei situatiei.

Popocatepetl si-a intensificat activitatea incepand de la 13 aprilie. Trei zile mai tarziu a fost plasat sub faza de alerta de nivel 3. Insa, la Santiago Xalitzintla, satul cel mai apropiat de vulcan, situat la aproximativ 12 kilometri de crater, populatia era linistita.

„Nu este nimic. Don Goyo isi fumeaza tigarile, asta este tot”, a declarat Fabian Sanchez, un locuitor din sat.

„In cea mai mare parte a timpului este cuminte (…). Noua nu ne este frica, ci copiilor, care tresar atunci cand incepe sa faca zgomot”, a adaugat Juan Ramos, alt satean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *