Prefectul si sefii de institutii, vizita de lucru in Parcul National Muntii Rodnei, ”un bulgare de aur”

Prefectul si sefii de institutii, vizita de lucru in Parcul National Muntii Rodnei, ”un bulgare de aur”
Prefectul si sefii de institutii, vizita de lucru in Parcul National Muntii Rodnei, ”un bulgare de aur”

Sedinta pe luna iunie a Colegiului prefectural a avut loc la sediul administratiei Parcului National Muntii Rodnei, problemele cu care se confrunta aceasta fiind principala tema a discutiilor la care au luat parte prefectul Ioan Tintean, subprefectul Ovidiu Frent, sefii de institutii publice deconcentrate, dar si primarul comunei Rodna, Alexandru Nascan. Cu totii au mers apoi la Valea Vinului.

”Parcul National Muntii Rodnei este o minune a naturii, un bulgare de aur insuficient exploatat. Daca Turcia sau Israel ar avea acest parc, noi n-am fi putut parca, atat de multi turisti ar fi. Trebuie sa impletim greutatile cu care se confrunta astazi administratia parcului, pentru ca sunt proprietari care practic nu au proprietatea, cu valorificarea resurselor locale. Cu totii trebuie sa punem umarul la dezvoltarea acestei rezervatii a biosferei prin turismul montan, in limitele legislatiei”, a spus prefectul Ioan Tintean.

Directorul Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jauca, a vorbit despre legislatia si activitatea administratiei parcului, dar si despre proiectele implementate. ”Limita de parc, unde comunitatile n-au nicio restrictie, este de doua ori mai mare decat parcul. Obligatiile si grija noastra fata de patrimoniul natural sunt de importanta nationala si europeana. Rangerii nu au arme, nicio uniforma mai speciala in afara de cea cam de silvicultor, sunt asimilati automat cu padurarii. Parcul este administrat de RNP Romsilva, suntem cu contract de administrare provizoriu pana in 22 noiembrie 2014, cand se va hotari cate parcuri va mai tine Regia. Numarul de capre negre este in crestere, efectivele sunt monitorizate atent. Prin planul de management, care inca nu este aprobat, am propus inca trei rezervatii stiintifice”, a spus, printre altele, Doina Jauca.

Ea a precizat ca administratia PNMR, tocmai pentru popularizarea zonei, a amplasat panouri informative si publicitare dupa modelul vazut in alte tari, banci cu mese, panouri interactive pentru lectii in aer liber, ca in Bulgaria, Slovacia sau Serbia, a realizat actiuni in scoli si a editat materiale informative, la dispozitia vizitatorilor fiind 18 trasee turistice omologate. Din Consiliul Consultativ fac parte 84 de persoane, 22 fiind membri ai Consiliului Stiintific.

Dupa terminarea sedintei de Colegiu prefectural, participantii au facut o vizita la Valea Vinului, una din portile de intrare in Parcul National Muntii Rodnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *