Prefectul si sefii de institutii, vizita de lucru in Parcul National Muntii Rodnei, ”un bulgare de aur”

Sedinta pe luna iunie a Colegiului prefectural a avut loc la sediul administratiei Parcului National Muntii Rodnei, problemele cu care se confrunta aceasta fiind principala tema a discutiilor la care au luat parte prefectul Ioan Tintean, subprefectul Ovidiu Frent, sefii de institutii publice deconcentrate, dar si primarul comunei Rodna, Alexandru Nascan. Cu totii au mers…

Citește mai departe
Campanii privind protec?ia mediului

Ziua Europeana a Parcurilor, 24 mai

Federatia Europeana a Parcurilor, EUROPARC Federation, a lansat in 1909 “Ziua Europeana a Parcurilor” cu scopul de a ilustra importanta ariilor naturale europene. Pe intreg cuprinsul continentului, celebrarea Zilei Europene a Parcurilor a inceput sa fie sarbatorita la data de 24 mai de catre administratorii de parcuri, ONG-uri, precum si de institutii guvernamentale de protectia mediului….

Citește mai departe
Rezervatii naturale in Busteni

Rezervatii naturale in Busteni

Cei care iubesc muntele trebuie sa stie ca in Busteni sunt si o serie de rezervatii naturale. Astfel, Abruptul Bucegilor se afla intre Sinaia si Pasul Strunga cuprinzand abruptul prahovean, abruptul nordic si abruptul nord-vestic cu denivelari cuprinse intre 800 si 1200 m. Sectorul inferior al abruptului este acoperit cu paduri de brad si fag…

Citește mai departe

Spectacol cu capre negre

Canicula si schimbarile bruste de temperatura din ultima perioada au produs dereglari chiar si in comportamentul animalelor salbatice. Caprele negre, care, pentru turistii ce viziteaza masivul Bucegi, sunt foarte rare la vedere, au ajuns pana pe potecile turistice. In mod normal, turistii care ajungeau pe crestele masivului Bucegi s-ar fi considerat norocosi daca reuseau sa…

Citește mai departe

Natura 2000 va cere sistarea fondurilor UE daca vor continua ilegalitatile din ariile protejate

Coalitia ONG Natura 2000 atrage atentia, printr-o campanie de scrisori, asupra unor ilegalitati comise in ariile protejate ale Romaniei si ameninta ca daca nu sunt luate masuri de redresare, ar putea cere sistarea finantarilor comunitare pentru Romania, au spus, joi, reprezentantii organizatiei. „Natura e cam singura valoare pe care o are Romania la momentul actual….

Citește mai departe

Parcul National Retezat, taram fermecat

Una dintre cele mai importante arii protejate din Romania ar putea deveni o „minune naturala a lumii”. Parcul National Retezat este o lume a lacurilor presarate printre piscuri semete, a gentianelor, smirdarului si a altor mii de plante, a sprintenelor capre negre catarate pe stanci, a ursului mormaitor, ascuns prin zmeuris, a lupului sfios si…

Citește mai departe

Administratia Parcului National Muntii Rodnei a efectuat recensamantul de primavara la capre negre

Numarul caprelor negre din Parcul National Muntii Rodnei a scazut cu 22 fata de luna octombrie 2008, cand s-a facut ultima monitorizare a efectivelor si cand au fost observate 140 de exemplare, transmite corespondentul NewsIn. Administratia Parcului National Muntii Rodnei a organizat, miercuri, recensamantul de primavara la capre negre, la evaluare participand 48 de persoane,…

Citește mai departe

Drumuri ilegale spre caprele negre in Muntii Rodnei

Doua drumuri construite ilegal in Parcul National Muntii Rodnei faciliteaza accesul braconierilor spre zonele protejate ale rezervatiei, acolo unde traiesc capre negre. Scandalul a inceput in toamna anului trecut. In doar cateva zile in parcul National Muntii Rodnei, una dintre cele mai frumoase si mai valoroase zone naturale ale Romaniei, au aparut doua drumuri ilegale….

Citește mai departe

Americanii umbla dupa capre negre

Zeci de vanatori americani, francezi si germani au batut in aceasta toamna potecile din Muntii Vrancei, in cautarea caprelor negre Acestea se gasesc mai ales in Rezervatia Cheile Tisitei, iar pentru vanarea lor este nevoie de un permis special. In plus, orice trofeu se plateste cu bani grei. Potrivit Directiei Silvice, pana acum au cazut…

Citește mai departe

Parcul National Muntii Rodnei – Drum ilegal spre caprele negre

Dupa „drumul lui Basescu”, din Parcul National Retezat, o alta rezervatie naturala din Romania cade victima constructorilor de drumuri fara autorizatie: Parcul National Muntii Rodnei. Spre deosebire de Retezat, unde frenezia imobiliara a dus la transformarea unui drum forestier in drum national, in Muntii Rodnei braconierii sunt cei care au construit doua drumuri ilegale. Unul…

Citește mai departe

Numar record de capre negre in Muntii Rodnei

140 de capre negre au fost observate pe crestele din Parcul National Muntii Rodnei. Evaluarea a fost realizata de o echipa formata din 71 de voluntari, care s-au folosit de binocluri, aparate de fotografiat, camere video si GPS-uri. Ei au strabatut fiecare in jur de 10 kilometri pe jos, profitand de vremea frumoasa si senina. Cele 140 de exemplare numarate…

Citește mai departe

Mediul natural si Romania

Romania are un nivel ridicat al biodiversitatii, precum si sisteme ecologice intacte. Vastele teritorii din Delta Dunarii, densitatea mare a carnivorelor mari si suprafetele largi acoperite cu paduri din Muntii Carpati sunt unele dintre cele mai semnificative si mai cunoscute aspecte ale bogatiei capitalului natural al Romaniei. Ecosistemele naturale si seminaturale din Romania reprezinta aproximativ…

Citește mai departe

Hai sa votam cu ursii!

MITING DE PROTEST – Adunare impotriva vinatorii in parcurile nationale Ariile noastre protejate sint tocmai bune pentru intreceri de vinatoare. Asa cred unii dintre alesii nostri. Dar vinatul e din ce in ce mai rar, iar habitatele lighioanelor scad pe zi ce trece. Aparatorii animalelor vinate vor protesta fata de legea vinatorii, care urmeaza sa…

Citește mai departe