Natura 2000 va cere sistarea fondurilor UE daca vor continua ilegalitatile din ariile protejate

Coalitia ONG Natura 2000 atrage atentia, printr-o campanie de scrisori, asupra unor ilegalitati comise in ariile protejate ale Romaniei si ameninta ca daca nu sunt luate masuri de redresare, ar putea cere sistarea finantarilor comunitare pentru Romania, au spus, joi, reprezentantii organizatiei.
zone protejate
„Natura e cam singura valoare pe care o are Romania la momentul actual. Avem, insa, zone protejate, in care sunt comise numeroase ilegalitati, fara ca nimeni sa ia in mod serios masuri de corectare a situatiei. Vom prezenta asemenea cazuri, iar daca nu vom primi nicio reactie de la autoritatile noastre, vrem sa cerem Comisiei Europene sa opreasca toate fondurile comunitare aprobate pentru Romania”, a spus Erika Stanciu, membru in Consiliul Reprezentantiv al Coalitiei ONG Natura 2000 Romania, in cadrul unei intalniri informale.

Prima scrisoare are la baza o notificare primita de la Asociatia EcoRodna, care demonstreaza ca in situl Natura 2000 si Parcul National Muntii Rodnei, primaria Romuli din judetul Bistrita Nasaud a construit un drum de acces de aproape 12 km, desi avea aviz negativ din partea Consiliului Stiintific al Parcului National. Accesul in zona este strict interzis, fiind vorba de o rezervatie stiintifica, unde nu se intra decat cu avize speciale, potrivit legislatiei nationale.

„Drumul creat pana in mijlocul rezervatiei stiintifice are un efect extrem de negativ asupra faunei locale, deoarece faciliteaza accesul braconierilor la ciopoarele de capre negre din caldarea glaciara Buhaiescu, rangerii Parcului intalnindu-se de nenumarate ori pe acest drum cu masini de teren. Administratia Parcului a incercat sa opreasca accesul pe acest drum prin saparea unui sant, dar in decurs de doua saptamani, accesul a fost redeschis”, potrivit scrisorii semnate de Asociatia EcoRodna.

Membrii Coalitiei ONG Natura 2000 Romania solicita implicarea autoritatilor responsabile, inclusiv prin crearea unei autoritati nationale de coordonare a ariilor protejate, „care sa fie functionala, nu sa existe doar pe hartie”, precum si realizarea unei legi a ariilor protejate coerente.

„De circa 2 ani, OUG 57/2007, care ar trebui sa fie Legea pe arii protejate, treneaza in Parlament. Au fost peste 200 de amendamente aduse acesteia. In prezent, proiectul este la Camera Deputatilor si asteptam sa fie aprobat”, a mai spus Erika Stanciu.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara la inceputul lunii iunie ca legislatia privind ariile protejate este o prioritate a ministerului si ca va face toate demersurile pentru ca Agentia Nationala de Arii Protejate sa devina cat mai repede functionala.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *