Romania risca un proces la CEJ, in septembrie, pentru neconformarea la cerintele de mediu ale CE

Romania risca sa fie data in judecata la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si sa plateasca amenzi costisitoare, daca pana in septembrie nu arata Comisiei Europene ca a imbunatatit reteaua de situri Natura 2000, au spus, joi, reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000 Romania.
mediu
„Romania a primit deja a doua notificare privind declansarea procedurii de infringement privind reteaua de situri Natura 2000, ceea ce reprezinta ultima etapa in care autoritatile romane mai pot face ceva inainte de declansarea procesului la CEJ, insa, potrivit raspunsului pe care l-am primit ieri (miercuri, n.r.) de la Ministerul Mediului, nu exista fonduri pentru desemnarea de noi zone de importanta comunitara, asa cum a solicitat Comisia Europeana”, a declarat Erika Stanciu, membru in Consiliul Reprezentantiv al Coalitiei ONG Natura 2000 Romania, cu ocazia unei intalniri informale.

Ea a adaugat ca prima scrisoare a fost trimisa Romaniei in iunie 2008, iar in interval de un an nu a fost realizat niciun progres notabil in imbunatatirea retelei, asa cum a solicitat Comisia Europeana, dupa cum reiese din scrisoarea primita de la un oficial din Ministerul Mediului.

„De asemenea, la solicitarea CE, este necesara extinderea suprafetei ariilor de protectie speciala avifaunistica. Desemnarea acestor noi zone se va face numai dupa realizarea unui proiect in acest sens, proiect pentru care nu au fost identificate sursele de finantare pana in prezent”, se arata in scrisoarea primita miercuri de WWF Programul Dunare Carpati Romania, organizatie ce face parte din Coalitia Natura 2000. Scrisoarea a fost semnata de directorul Directiei Protectia Naturii din Ministerul Mediului, Silviu Megan.

Erika Stanciu a adaugat ca, din 130 de SPA-uri (arii speciale protejate avifaunistice), autoritatile au aprobat doar 109, reducand totodata si din suprafetele propuse, iar la arii de interes comunitar (SCI) acestea au aprobat 273. In total, ariile protejate insumeaza 4,26 milioane hectare, respectiv 17,87% din suprafata terestra a tarii.

Faptul a determinat Comisia Europeana sa dea Romaniei calificativele „insuficient moderat si insuficient major” pentru dezinteresul aratat unor specii si habitate de interes comunitar si sa declanseze, in consecinta, procedura de incalcare a Tratatului de aderare pe Directivele Pasari si Habitate.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *