Parcul National Muntii Rodnei – Drum ilegal spre caprele negre

Dupa „drumul lui Basescu”, din Parcul National Retezat, o alta rezervatie naturala din Romania cade victima constructorilor de drumuri fara autorizatie: Parcul National Muntii Rodnei.
parcul national muntii rodnei.
Spre deosebire de Retezat, unde frenezia imobiliara a dus la transformarea unui drum forestier in drum national, in Muntii Rodnei braconierii sunt cei care au construit doua drumuri ilegale. Unul dintre ele, de 2,5 kilometri, taie in doua zona de cercetare stiintifica a Rezervatiei, unde, teoretic, orice activitate este interzisa. Pare greu de crezut, dar aceasta este solutia la care vanatorii ilegali au apelat pentru a ajunge cat mai aproape de caprele negre, va-loroase trofee vanatoresti. Distrugerea a fost semnalata sapta-mana trecuta, directorul Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jeuca, fiind de parere ca lucrarile ar fi putut fi executate in decurs de cinci-sapte zile, cu ajutorul unui buldozer. IPJ Maramures a inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean un dosar penal privitor la distru-ge-rile din Parcul National, iar subprefectul Stefan Gonczi a cerut anchetatorilor sa nu „ingroape” cazul in care sunt suspectati si edilii comunei Romuli. Parcul Natio-nal Muntii Rodnei adapos-tes-te 140 de capre negre, una dintre cele mai nume-roase populatii de astfel de mamifere din tara.

Potrivit directoarei Administratiei Parcului National, Doina Jeuca, e posibil ca cele doua drumuri sa fi fost construite de braconieri, in incercarea de a ajunge cat mai aproape de caprele negre. Autoritatile locale sunt, de asemenea, banuite.

In urma cu o saptamana, Administratia Parcului anunta ca populatia de capre negre din rezervatie a atins maximul ultimilor patru ani: 170 de exemplare. Vestea cea buna nu a durat prea mult. La cateva zile dupa aceasta stire, conducerea Parcului National anunta cu ingrijorare ca in Muntii Rodnei s-au descoperit doua drumuri ilegale, fara nici un aviz, cel mai probabil realizate cu ajutorul unui buldozer. Unul dintre drumuri trece chiar prin zona de cercetare stiintifica a Rezervatiei, suprafata strict protejata in care este interzisa orice activitate, cu atat mai putin realizarea unui drum de acces. Potrivit directoarei Administratiei Parcului National, Doina Jeuca, „cel mai probabil cele doua drumuri au fost facute de braconieri, in incercarea de a ajunge mai repede si mai usor la locurile unde traiesc caprele negre”. Cinci-sapte zile, de atat ar fi fost nevoie pentru realizarea celor doua drumuri, dintre care unul are 2,5 kilometri.

„NU INGROPATI CAZUL!”
Garda de Mediu Maramures s-a sesizat imediat si a inceput o ancheta. Concluziile au fost trimise Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, care a inaintat ieri Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean un dosar penal privitor la distrugerile din Parcul National Muntii Rodnei. Suspectati sunt si edilii comunei Romuli, care administreaza 368 de ha din Parc insa acestia neaga totul. Autoritatile locale se disculpa spunand ca aloca 30 de mii de lei anual pentru paza, din bugetul comunei. Subprefectul Stefan Gonczi a cerut anchetatorilor sa nu „ingroape” cazul. Comisarul-sef al Garzii de Mediu Maramures, Claudia Simion, a declarat ca institutia pe care o conduce a fost informata ca in perimetrul rezervatiei stiintifice din Parcul National Muntii Rodnei se executa „lucrari indoielnice” si a trimis echipe in control, iar in urma verificarii „s-a constatat executarea unui drum in perimetrul rezervatiei de cercetare stiintifice de 2,5 kilometri si a unui alt drum in exteriorul zonei de protectie speciala”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *