Mihai Zotta: Capra neagra nu mai este monument al naturii, in Romania

Mihai Zotta: Capra neagra nu mai este monument al naturii, in Romania
Mihai Zotta: Capra neagra nu mai este monument al naturii, in Romania

Capra neagra nu mai este monument al naturii, in Romania, cum era in anii ’50, iar legislatia europeana actuala nu o considera specie protejata, din cauza ca, in Europa , se gasesc foarte multe exemplare, a declarat Mihai Zotta, director tehnic la Fundatia Conservation Carpathia, care deruleaza proiecte de mediu in Muntii Fagaras.

„Capra neagra a fost candva monument al naturii in Romania, prin anii ’50. Aceasta nu mai este monument al naturii in prezent, dar este un animal protejat in parcurile nationale. In Europa , exista zeci de mii, poate sute de mii de capre negre. Acolo, neexistand carnivore in paduri, ele s-au inmultit foarte mult. Din cauza ca, la nivel european, aceasta specie este foarte abundenta, prin legislatia europeana, specia nu apare ca fiind specie protejata in Europa . Poate ca in Romania ar trebui sa-si redobandeasca acest statut. In perioada de dupa razboi, capra neagra a avut un declin foarte puternic in Romania, iar in perioada comunista a inceput o actiune intensa de populare. Dupa ’90, odata cu aparitia vanatorilor straini, a inceput iar un usor declin al caprei negre”, a spus Zotta.

Acesta a precizat ca, prin declararea unor mari areale ca fiind parcuri nationale, populatia de capre negre s-a refacut, insa numai in aceste zone.

„Partea buna este ca, odata cu infiintarea parcurilor nationale, cum sunt Muntii Rodnei, Ceahlau, Calimani, Piatra Craiului, Bucegi, Retezat, si odata ce in aceste parcuri a fost oprita vanatoarea incepand cu 2004, populatia de capre negre s-a inmultit in aceste parcuri. Un exemplu foarte pozitiv sunt Cheile Bicazului, unde exista deja aproape 300 de capre negre. Insa, prin faptul ca s-a restrans vanatoarea in aceste parcuri, presiunea s-a mutat in alte zone, cum ar fi zona Muntilor Fagaras, unde efectivele au mai scazut si este nevoie de niste masuri de protectie. O problema raman zonele din afara parcurilor nationale, unde s-a intensificat vanatoarea. Este necesara o mai buna monitorizare a efectivelor. Modalitatile de evaluare sunt foarte vechi in Romania. In Europa , se folosesc metode moderne, camere de monitorizare, camere de termoviziune”, a explicat reprezentantul Conservation Carpathia.

Mihai Zotta a participat, marti, la semnarea de catre ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, si directorul executiv al Fundatiei Conservation Carpathia, Christoph Promberger, a unui protocol de colaborare intr-un proiect de 5,8 milioane de euro, pentru refacerea ecologica a mai multor zone din Muntii Fagaras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *