Bucuresti: Colaborare pentru refacerea suprafetelor despadurite

Bucuresti: Colaborare pentru refacerea suprafetelor despadurite
Bucuresti: Colaborare pentru refacerea suprafetelor despadurite

Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura din cadrul Ministerului Mediului si Fundatia Conservation Carpathia au semnat marti un protocol de colaborare pentru refacerea unor suprafete de fond forestier taiate. “Am colaborat intotdeauna foarte bine cu organizatiile

non-guvernamentale de mediu, ca si deputat aflat in opozitie, in anii anteriori. Insa deschiderea mea este permanenta, si nu i-am uitat, continuand sa colaborez cu ei si din postura de ministru delegat. Este al treilea protocol cu un ONG de mediu si tin sa reafirm ca sunt in continuare atenta la sugestiile acestor organizatii si total deschisa si altor propuneri si parteneriate si cu alte ONG-uri”, a declarat cu aceasta ocazie Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

Protocolul vizeaza combaterea taierilor ilegale si neconforme reglementarilor silvice pe suprafata siturilor Natura 2000 ROSCI 0122 Muntii Fagaras, Raul Targului–Rausor- Argesel, ROSCI0102, potrivit unui comunicat remis PROMPT MEDIA. Acest lucru va creea premisele unor modele pentru administratorii si custozii de arii naturale protejate si situri Natura 2000. Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura va activa un grup de lucru specializat care va identifica la nivelul ariilor naturale protejate aflate in administrarea Romsilva zone sau sectoare cu taieri neconforme in cere pot fi puse in aplicare aplicatiile dezvoltate prin obiectivele protocolului. Se vor implementa proceduri model privind combaterea si in special pentru prevenirea taierilor neconforme legislatiei si reglementarilor silvice cu sprijinul organizatiilor de mediu.

Un alt obiectiv al protocolului este crearea si promovarea unor modele de buna practica privind refacerea unor suprafete de fond forestier taiate prin revenirea la tipul de padure natural fundamental in cadrul proiectului Life 11/Nat/RO 823 cofinantat de catre Comisia Europeana Directia Generala de Mediu.

Se vor realiza reglementari speciale, care sa faciliteze activitatile de plantare, refacere ecologica si renaturare a zonelor afectate de taierile ilegale sau neconforme.

Administratorii de arii protejate vor fi incurajati sa propuna proiecte de finantare care pot fi eligibile din fondurile existente sau din liniile de finantare planificate cu UE.

Se vor implementa modele de bune practici pentru reconstructia unor suprafete de fond forestier originare cu sprijinul proprietarilor de padure, experimentarea de culturi in pepiniere cu specii forestiere mai putin folosite in ultimii 30 ani, experimentarea de tehnici de regenerare artificiala prin plantare si semanaturi directe, precum si tehnici experimentale pentru imbogatirea compozitiei monoculturilor de molid in vederea imbogatirii paletei de practici si completarii normelor tehnice in vigoare.

In acelasi timp se va asigura crearea si promovarea unui model de buna practica privind respectarea Directivei Cadru Apa in apele de munte, implementarea Directivei Cadru apa pe cursul Vaii Superioare a Dambovitei, rau cu valoare simbolica si principala sursa de apa potabila a municipiului Bucuresti, crearea de modele/ghiduri de buna practica in vederea implementarii Directivei cadru Apa in siturile Natura 2000

Pe de alta parte, protocolul permite experimentarea unor modele pentru evaluarea alternativa a populatiilor speciilor de interes cinegetic in situl Natura 2000 ROSCI0122 Muntii Fagaras, si crearea premiselor pentru imbunatatirea cadrului de reglementare, respectiv a normelor si instructiunilor privind evaluarea speciilor de fauna de interes cinegetic din fondurile cinegetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *