Spectacol cu capre negre

Spectacol cu capre negre

Canicula si schimbarile bruste de temperatura din ultima perioada au produs dereglari chiar si in comportamentul animalelor salbatice. Caprele negre, care, pentru turistii ce viziteaza masivul Bucegi, sunt foarte rare la vedere, au ajuns pana pe potecile turistice. In mod normal, turistii care ajungeau pe crestele masivului Bucegi s-ar fi considerat norocosi daca reuseau sa faca o fotografie sau o filmare scurta cu capre negre cocotate pe varfurile muntilor. Situatia s-a schimbat, insa, iar salbaticiunile nu mai au frica nici macar de turistii care parcurg potecile montane de pe traseul Jepii Mici. Un cameraman amator a surprins imagini inedite, pe traseul dintre cabana Babele si statiunea Busteni, cu caprele negre, care, efectiv, nu vor sa plece de pe poteca turistica. Desi insotite de puii nascuti nu cuu mult timp in urma, caprele negre aflate in cautarea hranei aproape ca i-au ignorant pe turistii aflati pe traseu.

”Am ramas foarte surprins sa vad aceste salbaticiuni sperioase atat de aproape de oameni. Am filmat caprele negre, care, impreuna cu puii, au mers o buna bucata de drum in fata noastra, apoi, plictisite, s-au indepartat”, ne-a povestit Cristi Vlad, un cameraman amator.

Oamenii muntelui spun ca dereglarile de temperatura din ultima perioada influenteaza foarte mult comportamentul animalelor salbatice. Din cauza caniculei, iarba de pe crestele muntelui, acolo unde caprele negre petreac cea mai mare parte din timp, se pare ca nu le mai asigura necesarul de vitamine. Astfel, caprele negre cauta zonele de la baza muntelui, acolo unde le pandesc o groaza de pericole.

”Se pare ca aceasta perioada destul de calduroasa si de secetoasa, determina salbaticiunile sa coboare spre poalele muntelui, in cautarea unor locuri racoroase si cu izvoare, fapt pentru care caprele negre nu mai sunt atat de sperioase si pot fi vazute de aproape, de catre turisti”, ne-a spus Claudiu Vasilescu de la Salvamont Busteni.

Padurarii si vanatorii din zona masivului Bucegi spun ca, in ultima perioada, intensificat atacurile cainilor salbaticiti de la marginea statiunilor. Acestia ataca mai ales animalele care, in cautare de hrana, ajung pana la baza muntelui, in apropierea statiunilor. Salvamontistii si jandarmii montani din statiunile Busteni si Azuga supravegheaza zona pentru a preveni si alte incidente ale caror victime pot fi animalele salbatice care ajung la poalele muntelui, in cautarea hranei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *