Administratia Parcului National Muntii Rodnei a efectuat recensamantul de primavara la capre negre

Numarul caprelor negre din Parcul National Muntii Rodnei a scazut cu 22 fata de luna octombrie 2008, cand s-a facut ultima monitorizare a efectivelor si cand au fost observate 140 de exemplare, transmite corespondentul NewsIn.
capre negre
Administratia Parcului National Muntii Rodnei a organizat, miercuri, recensamantul de primavara la capre negre, la evaluare participand 48 de persoane, care au urmat zece trasee dinainte stabilite.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, la acest recensamant au fost observate 118 capre negre, insa acest lucru nu inseamna totusi ca efectivul s-a imputinat, fiindca, de regula, la evaluarea de primavara sunt observate sub 60% dintre animale.

APNMR programase pentru luni evaluarea de primavara a caprelor negre, dar, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, a fost obligata sa reprogrameze actiunea pentru ziua de miercuri. La evaluare au participat 48 de persoane, care au urmat zece trasee dinainte stabilite, la finalul zilei fiind observate 118 capre negre, mai putine cu 22 fata de evaluarea din toamna din luna octombrie 2008. Atunci, cei 71 de voluntari au putut sa isi desfasoare activitatea in conditii de vizibilitate foarte buna, iar cele 140 de exemplare vazute au fost considerate „un record”.

Caprele negre din Parcul National Muntii Rodnei sunt numarate de doua ori pe an, o data primavara si o data toamna, intrucat animalele sunt ocrotite prin lege, iar autoritatile vor sa detina informatii clare in legatura cu starea lor de sanatate, dar si daca sunt sau nu vanate de braconieri. Ultima populare a PNMR cu capre negre s-a facut in 2005. Atunci au fost aduse opt capre, cate patru din Muntii Bugeci, respectiv Muntii Retezat. Doua din caprele aduse din Bucegi au murit insa.

Parcul National Muntii Rodnei a fost infiintat in anul 1972, cand zona a fost populata cu peste 700 de exemplare de capra neagra. Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 350 exemplare. Vanatoarea de capre negre este acum interzisa prin lege.

APNMR a anuntat ca se vor organiza actiuni de combatere a cainilor hoinari si se vor impune restrictii in privinta numarului de caini de la stane. Totodata, pentru protectia animalelor, se vor face mai multe patrulari cu jandarmii montani si politia.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *