Administratia Parcului National Muntii Rodnei ia taxe in euro fotografilor de peisaje, tariful pe zi fiind intre 25 si 100 de euro, in functie de scopul pentru care se fac fotografiile respective. Masura a fost instituita pentru ca APNMR sa faca rost de bani la buget in perioada de criza, insa acest lucru nu ii descurajeaza pe fotografi.
Directorul Parcului National, Doina Jauca, a declarat ca zilele acestea o fotografa din Anglia face poze caprelor negre din parc pentru a participa la un concurs international de fotografie. „Este o romanca stabilita la Liverpool care a venit la noi, sta intr-un refugiu, si sapte zile la rand va fotografia capre negre. Mi-a spus ca a reusit sa surprinda un palc cu 28 de capre, era foarte fericita. Avem doi rangeri care o insotesc, fiindca are si aparatura de carat si este greu, femeie fiind. De palcul acela s-a apropiat la o distanta mai mica de 70 de metri. Era fericita ca a reusit”, a declarat Jauca. Potrivit sursei citate, in fiecare zi tanara se trezeste la ora 4.00 si porneste in cautarea exemplarelor de capre negre din parc.
„Am fost nevoiti sa percepem taxe fiindca e tot mai greu cu banii. Luam 25 de euro pe zi celor care nu le folosesc in scop comercial si o suta celorlalti. In plus, in contractul pe care il semnam cu ei, stipulam si clauza sa ne lase si noua cate o copie din fotografiile pe care le fac”, a declarat Jauca. De altfel, fiind plin sezon de inflorire a narciselor salbatice in Masivul Saca, mai multi fotografi au cerut permisiunea de a merge in zona si a fotografia florile. „Organizam in continuare si deplasari calare, dar nu peste tot. De exemplu, am renuntat la drumetiile calare dinspre Borsa, fiindca nu am prea avut clienti si nu ne permitem sa suportam costurile mari cu intretinerea si deplasarea cailor de la Herghelia Beclean in zona aceea. E tot o masura de criza si aceasta. Trebuie sa ne orientam sa adunam bani la buget pe toate caile, nu sa-i cheltuim aiurea”, a declarat Doina Jauca.
Daca turistii vor sa inchirieze masini din dotarea Administratiei Parcului, ei trebuie sa plateasca 1,5 lei pe kilometru. In Parcul National Muntii Rodnei sunt peste 120 de exemplare de capre negre. Ultima populare a Parcului National Muntii Rodnei cu capre negre s-a facut in 2005. Atunci au fost aduse opt capre, cate patru din Muntii Bucegi, respectiv Muntii Retezat. Doua din caprele aduse din Bucegi au murit, insa, cel mai probabil din cauza stresului la care au fost supuse, intreaga procedura de prindere si transport durand peste 25 de ore.
Parcul National Muntii Rodnei a fost infiintat in anul 1972, cand zona a fost populata cu peste 700 de exemplare de capra neagra. Costurile repopularii au fost imense, fiecare exemplar necesitand 60.000 lei, resurse echivalente, in vremea aceea, cu pretul unui autovehicul Dacia, sau cu venitul mediu pentru o persoana pe circa 30 de luni. Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 350 exemplare. Parcul National Muntii Rodnei este considerata cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali. El are o suprafata de 46.399 hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979.
Sursa: Jurnalul National