Bamboo in Parcul Herastrau

Se lucreaza sub „acoperire”. Pe santier sunt mai multi muncitori decat pe Autostrada Bucuresti-Brasov. Totul este mascat de un gard imens de peste cinci metri. Zona este monument istoric. Spatiu verde. Teoretic nu poate fi rupt nici un fir de iarba fara aprobare. Este vorba despre Parcul Herastrau.
bamboo in parcul herastrau
Pana acum o luna erau cateva terenuri de tenis. Acum e un santier care anunta un loc de fite avand in vedere ca firma implicata are clubul Bamboo. Primaria Capitalei a sanctionat in urma cu doua saptamani atat firma care detine terenul, cat si pe cea care construieste. Surpriza insa! Lucrarile nu s-au oprit.

Terenul este in spatele teraselor de fite de pe malul Lacului Herastrau. Mai exact in spatele fundatiei deja celebrului Fernando Enciu, cel care voia sa-si construiasca un hotel cu piscina. La inceputul anului, spatiul era ocupat de mai multe terenuri de tenis ramase de pe vremea lui Ceausescu. Acestea apartineau de fostul BTT, acum privatizat.

Impartite in parcele, cele sapte hectare ale complexului sportiv au fost cumparate de baietii destepti si transformate in afaceri profitabile. Fie intr-un restaurant de lux, fie intr-o terasa, mai nou intr-un club.

Jurnalul National a depistat santierul in urma cu o luna. Atunci au inceput primele defrisari si montari de schela. Autoritatile locale, inclusiv Primaria Capitalei au fost informate de santierul care pusese stapanire pe spatiul verde. Inspectorii municipalitatii au mers pe teren si au declarat santierul ilegal, sanctionand firmele implicate: Special Agrement SRL, cea care detine clubul BAMBOO, respectiv SC TAIFUN SERVICE SRL. Cu toate acestea insa, muncitorii si-au vazut de treaba.

„SUB ACOPERIRE”
Acum o luna, terenul a fost imprejmuit de un gard mascat la randul lui de o musama, astfel incat nici un trecator sa nu observe ce se intampla acolo. Se lucra mai mult noaptea, pentru ca era mai simplu ca materialele de constructii sa fie aduse in parc fara prea mare tam-tam. De la ultima vizita a inspectorilor Primariei Capitalei au aparut doua schimbari. Muncitorii au inceput sa lucreze si pe timp de zi iar „gardul de protectie” s-a dublat. Acum se monteaza acoperisul. Doar o crapatura din musama demasca imensa constructie ilegala.

Zarva si agitatia de pe santier ar face invidios orice constructor de autostrada. Desfasurarea de forte, protejata de gard au transformat zona intr-un fel de a doua Mecca. Masini luxoase trec din cand in cand si supervizeaza lucrarile.

Fara beton in parc!
Jurnalul National a publicat o serie de articole in legatura cu terasele ilegale care au pus stapanire pe spatiul verde din Parcul Herastrau. In urma cu aproape un an, inspectorii Primariei Capitalei au desfiintat cateva terase, un teren de fotbal si un magazin de decoratiuni interioare. Firma sanctionata a fost Societatea Comerciala Orhideea Com Tur SRL care construise fara nici un act pe 1.900 mp.

Jaful spatiului verde din Herastrau a inceput in 2001, cand Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotarare care permitea vanzarea toaletelor publice ca „spatii comerciale”. Procesul de amenajare a WC-urilor publice in restaurante s-a extins foarte repede. Acestea au fost ridicate la rang de „fite”. Fara canalizare, fara autorizatie de constructie, practic fara un act legal restaurantele atat de pe malul lacului cat si din interiorul parcului isi asteapta si astazi clientii.

Ajutor de la Kovesi
Primarul general, Sorin Oprescu a vizitat constructiile de pe malul Lacului Herastrau in urma cu o luna si jumatate, la invitatia ziarului nostru, promitand ca va face ordine in parc. El a promis ca va apela inclusiv la procurorul general, Laura Codruta Kovesi pentru a face echipa si a pune capat distrugerii spatiilor verzi din Capitala.

„Prin desfiintarea constructiilor amplasate ilegal, am reintrodus in circuitul spatiilor verzi, circa 35.000 de metri patrati. Luna aceasta, am emis alte cateva zeci de dispozitii care au acelasi scop. Si nu ne oprim aici. Cu sprijinul procurorilor, dorim sa convingem ca nu poti construi pe domeniul public si nici pe cel privat, fara a avea autorizatie de constructie, ca legea trebuie respectata, de oricine, chiar si de cei cu potenta financiara foarte mare”, a precizat Oprescu.

De mentionat este faptul ca la momentul vizitei, cei de la Bamboo nu incepusera lucrarile in parc.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *